Meedio tässä moi!

Kolumni

Meedio tässä moi!

Kanerva tarttuu kristallipalloon ja vilkaisee tulevaa vuotta 2021.

Tarkoitus oli kirjoittaa vuoden ajan Musiikintekijään nimeäni kantavaa kolumnia, jossa käsittelen moninaisia aiheita. Sitten tuli korona, joka peittosi alleen kaiken. Vuosi ei sitten paljon muuta sisältänytkään.

Siksi tartun nyt kristallipalloon ja vilkaisen tulevaa vuotta 2021. Tältä se näyttää:

Bisnes

Pitkän horrostilan jälkeen levy-yhtiöt heräävät elämän kevääseen. Kaikki haluavat vain julkaista uutta musiikkia, paljon, kaikenlaista. Ihanaa että musiikki soi, hei me selvittiin! Digi tuntuu niin pre-korona-aikaiselta, nyt kaikki haluavat vain saada fyysisen levyn käteensä. Painokoneet laulavat, kotimainen levymyynti piristyy. Syntyy uusia genrejä ja koska suuret globaalit mediatalot ovat kaatuneet, uusia yhtiöitä nousee ja kukoistaa.

Tekijät

Levy-yhtiömiehet tajuavat, että myös keski-ikäiset naiset ja äidit kuuntelevat musiikkia. Rosterit ovat rohkeita. Naisartistin ei tarvitse enää olla teksteissään iätön, ajaton kyborgi ilman perhettä tai arkea.

Kyynisenä pidetty 50v levy-yhtiön päällikkö kuuntelee vantaalaisäidin demoja toimistossaan ja kokee valaistumisen, itkee. Hän on ollut kiinnostunut vain parikymppisistä mutta nyt hän kuulee koko elämän tarinan: huiput ja laaksot, spektri on brutaali. Kipu, menettämisen pelko, herranjumala vanhemmuus. Onni. Huh mitkä mahdollisuudet tarinankerrontaan!

Media

Helsingin Sanomien Kaunokirjallisuuden esikoispalkinnon lisäksi rinnalle lanseerataan Vuoden Debyyttialbumin palkinto, joka jaetaan Musiikkitalon lavalla. Vuonna 2021 sen voittaa 55-vuotias ähtäriläinen koneasentaja, jonka pöytälaatikosta nostetut kipeän karut arjen ja yksinäisyyden kuvaukset saavat J. Karjalaisen tunnustamaan myöntöpuheessaan suurta kateutta ilmaisun rohkeudesta.

Vain Elämää -ohjelma lopetetaan kansanäänestyksellä ja tilalle nousee viisikymmentä erilaista musiikin erikoisohjelmaa, jossa esitellään mm. Suomen shoegaze, j-pop-, kantri-, blues- ja barokkiskeneä.

Musiikkiohjelma ”Jyrki” startataan uudelleen prime timessa uudella nimellä ”Ritva” ja se loistaa suuren nostalgia-aallon kantamana.

Ruotsalaiset kadehtivat Suomen rohkeaa musiikkikulttuuria. Kappaleiden tekijätiedot ilmoitetaan televisiossa ja radiossa, aina.

Live

Koronarokotteen tehottua live palaa rytinällä. Festarit rikkovat kävijäennätyksiä ja jostain syystä jokaisen suuren festivaalin rosteri on kesällä 2021 täysin uniikki.

Presidenttipari Niinistö ja Haukio polkaisevat käyntiin Mäntyniemi-rockin, joka esittelee kotimaan salattuja helmiä ulkomaisille agentuureille ja headhuntereille.

Byrokratia

Perustulon tultua voimaan musiikintekijöiden sosiaaliturva paranee. Kela palkkaa ihmisiä, jotka osaavat vastata musiikintekijän kysymyksiin.

Some

Koska Facebook lakkautetaan, ihmisillä on paljon enemmän aikaa musiikin kuuntelemiseen. Uusi kotimainen somealusta kanavoi jokaisella tykkäyksellä 100€ musiikintekijälle lakkautettujen öljy-yhtiöiden kulttuurirahastoista.

Instalivet menevät pois muodista ja nuorison suureksi hitiksi nousevat postitse tilattavat fanipaketit, joissa on mm. uutislehti, tuoksukynttilöitä ja taitettava nelivärijuliste idolin nimikirjoituksella.

Musiikintekijät

Koska edellisvuodesta jäi rahaa säästöön, Suomen Musiikintekijät päättää alkaa juhlia pikkujoulujen lisäksi myös mittumaarina. Koska aurinko ei laske, valomerkkiä ei koskaan tule.

Kiitos rakkaat musiikintekijät, olkoon vuosi 2021 räjähtävästi parempi!

Kanerva
Kirjoittaja on muusikko ja lauluntekijä, joka kirjoittaa rakkauskirjeitä musiikintekijöille.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2020

Selaa lehden artikkeleita