Lycka till SKAP!

Kolumni

Lycka till SKAP!

Nordisk Populärauktorunionin (NPU) kokous 24.-26.marraskuuta Tukholmassa sujui paljolti ruotsalaisen veljesjärjestömme SKAPin 75 v-juhlien merkeissä. Tottahan varsinainen kokouskin pidettiin, mutta luonnollisesti isännät olivat keskittyneet suureen juhlaansa. SKAP markkinoi yleisölle tapahtumia Ruotsin laajimpina syntymäpäivinä, mikä koko menneen syksyn kestäneenä ja suureen gaalaan maanantaina 26.11. huipentuneena pitäneekin paikkansa. NPU:n kokousedustajat saivat makua juhlinnasta osallistumalla kutsuvieraina Musiikkimuseon konserttisalissa järjestettyyn revyyesitykseen, tutustumalla museon erikoisnäyttelyyn ”Made in Sweden”, sekä osallistumalla Skansenin Sirkuksessa järjestettyyn juhlaillalliseen ja konserttiin.

Juhani Leinonen

Konserttien, näyttelyiden ja tapahtumien lisäksi SKAP julkaisi varsin laajan ja näyttävän historiikin, sekä äänitekokoelman. Historiikki ja äänite jaettiin juhlavuoden kunniaksi kaikille SKAPin jäsenille, minkä lisäksi äänitettä myytiin yleisölle niin, että tuloilla pystyttiin jakamaan gaalakonsertin yhteydessä kaksi huomattavaa stipendiä nuorille musiikin tekijöille. Stipendit luovutti tilaisuuden kunniavieras kruununprinsessa Viktoria.

Loppukonsertti oli kaikkiaan mahtava voimannäyte, jonka solisteiksi oli kerätty huima joukko juhlivan yhdistyksen maineikkaita ja kyvykkäitä jäseniä, niin nuoria kuin vanhojakin. Orkesterina oli lähes sadan soittajan vahvuinen Musiikkiakatemian sinfoniaorkesterista ja bigbandistä muodostettu kokoonpano. Konsertti taltioitiin Ruotsin televisiolle ja lähetettiin seuraavana viikonloppuna parhaaseen katseluaikaan. Televisiossa esitettiin myös dokumenttiohjelma juhlivasta yhdistyksestä. Mainitut ohjelmat näkyivät myös Suomessa kaapeli/sateliittikanavalta.

Juhlat ovat ohi, mutta satavuotisjuhlien valmistelu on jo kuulemma aloitettu ja ruotsalaisen kevyen musiikin tekemisestä ja menestyksestä kertova näyttely on edelleen avoinna Musiikkimuseossa Tukholmassa. Museo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Nybroplanin läheisyydessä Dramatenin takana. Suosittelen tutustumaan!

ELVISin 50-vuotisjuhlat ovat parin vuoden kuluttua, joten nyt taitaa olla jo kiire valmisteluille. Eiköhän ryhdytä töihin! Vietetään nyt kuitenkin ensiksi rauhaisa joulu ja sitten vaihdetaan rahat ja vuosi. Eiköhän se siitä!

Hyvää joulua ja tulevaa vuotta toivottaen

JUSSI


jupina: Juhani Leinonen

-Jussin Jupinat


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2001

Selaa lehden artikkeleita