Keväinen leikekirja

Kaijastuksia

Keväinen leikekirja

Vaalipuheiden jälkeen 

Kuluneena keväänä meitä musiikintekijöitä hellittiin jälleen kauniilla ja rohkaisevilla sanoilla siitä, kuinka tärkeää työmme on koko yhteiskunnan hyvinvoinnille, terveydelle ja toimintaedellytyksille.

Ja kyllähän me sen itsekin tiedämme! Lähes päivittäin julkaistaan uusia tutkimustuloksia musiikin parantavasta voimasta; musiikki hidastaa dementian etenemistä, auttaa toipumaan masennuksesta, aivoinfarktista, kivusta, avioerosta.

Ja tekijänoikeusalojen merkitys Suomen ja koko Euroopan taloudelle ja työllisyydelle  jatkaa kasvuaan, huonompinakin aikoina.

Nyt pitäisi vain muistaa muistuttaa tuoreita EU-parlamentaarikkojamme siitä, mitä kaikkea he hyväksemme lupasivat tehdä. Sosiaaliturva, kohtuullinen korvaus ja koko tekijänoikeus vaativat euroopanlaajuiset raamit, jotta luovan talouden hedelmät jakautuisivat myös tekijän nautittavaksi!

Meillä kaikilla on mahdollisuus muistutteluun, mepit yhteystietoineen löytyvät nettiosoitteesta europarl.europa.eu/meps/fi/map.html

Mihin kulttuuriministeriä tarvitaan?

Hallitukselta juhlapuheet pääsivät unohtumaan, kun Paavo Arhinmäki löi (lätkä-?)hanskat tiskiin eikä uutta kulttuuriministeriä katsottu tarpeelliseksi pestata. Salkku heitettiin asuntoministeri Pia Viitaselle, joka joutui samantien kasvotusten arvaamattoman median kanssa: selvästi valmistautumatta annettu haastattelu yritti luoda kuvaa söpöistä kissatauluista tykkäävästä kulttuurijuntista.

Ei ole Pia Viitasen syy, että kulttuuriministerin pesti on kautta aikain ollut hallitusten heittopussi. Se on vasemmalla kädellä usein huitaistu sille, jolle on jokin paikka keksittävä. Joskus on toki onnistuttukin, ennakkoasenteista huolimatta; ei entinen missi tainnut aikoinaan olla ministerinä sen huonompi kuin runoilijakaan. Jos ministeri johtaa ja edustaa mallikkaasti ministeriötään ja  kuuntelee tekijöitä tarkalla korvalla, hän voi yllättää iloisesti.

”Haluan tehdä parhaani, että voimme turvata musiikintekijöiden toimintaedellytykset suurten säästöpaineidenkin aikana, sillä taiteen ja kulttuurin läsnäolo arjessa luo meille iloa ja toivoa paremmasta”, sanoo Viitanen Teostoryn haastattelussa (15.4.2014, teosto.fi).

Toivotan ministeri Viitaselle työn iloa ja rohkeutta seisoa sanojensa takana. Toivottavasti Arhinmäen lupaavasti luotsaama tekijänoikeuslain muutospaketti viedään voitokkaasti maaliin saakka.

Elvis käy kylässä 

Elvis ry on juhlavuoden kunniaksi jalkautunut talven ja kevään mittaan monin tavoin: Tekosyy-klubia on tehty tutuksi Seinäjoella ja Tampereella, ja kesän jälkeen on Jyväskylän ja Oulun vuoro. Lisäksi monet elvisläiset ovat vierailleet oppilaitoksissa ja tapahtumissa valottamassa musiikintekijän arkea sekä tekijänoikeuksia ja mm. raportoinnin tärkeyttä. Kevään kokemusten perusteellla uskallan väittää, että jalkautumista kannattaa jatkaa juhlavuoden jälkeenkin! Kouluvierailuja suosittelen lämmöllä kaikille. Faktatietoa ja puheenaiheita olemme keränneet puhujan tueksi.

Itselleni loppukevään lottovoitto oli päästä juttelemaan Tapiolan musiikkilukiolaisten kanssa. Eipä tarvinnut hakea tekemisen mielekkyttä, musiikki kun on heidän elämässään arjen kantava voima. Nuoret kysyivät hienoja kysymyksiä tekijä- ja tekijänoikeusjärjestöjen eroista ja tehtävistä, teosilmoituksista ja siitä, mikä on julkista esittämistä ja mistä kaikesta korvauksia kertyy.

Ja kun asialliset hommat oli käsitelty, päästiin ytimeen. Tuntui hyvältä kaivautua pitkästä aikaa olennaiseen eli siihen, mistä ja miten tekstini syntyvät, miksi aloin aikoinaan tehdä ja esittää, mistä löytyy halu jatkaa. Jonkin aikaa sitä taas muistaa, miten hienoa on saada tehdä sitä, mikä tuntuu oikealta ja omalta. Tekemisen ilo kun saattaa pitkiäkin aikoja olla se ainoa kiitos.

Rakkaat elvisläiset, valovoimaista kesää! Kerätään voimia juhlantäyteistä syksyä varten.

Kaija Kärkinen
Elvis ry:n hallituksen puheenjohtaja


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2014

Selaa lehden artikkeleita