Kännykkä-tv:stä ei saa tehdä vapaavyöhykettä

Pääkirjoitus

Kännykkä-tv:stä ei saa tehdä vapaavyöhykettä

 
Kännykkä-tv tekee tuloaan suomalaiseen mediatarjontaan. Vielä ei tosin tiedetä, kuinka innostuneita kuluttajat ovat tulitikkuaskin kokoisesta töllöttimestä. Vai onko tämän tekniikan tulevaisuus enemmänkin sitä, että mobiiliverkkojen välityksellä saadaan runsaasti uusia tv-kanavia, joita voidaan katsella isoltakin skriiniltä?

Koska kukaan ei vielä varmuudella tiedä, mihin käytännön ratkaisuihin tämä tekniikka johtaa, on myös alan säätelyn kanssa oltava tarkkana. Liikenne- ja viestintäministeriölle sattui kiireessä kömmähdys, kun se meni luonnostelemaan, että mobiiliverkot säädettäisiin tekijänoikeuksien vapaavyöhykkeeksi. Ministeriön kaavailuissa televisio- ja radio-ohjelmat voitaisiin lähettää mobiiliverkossa ilman tekijöiden ja tuottajien lupaa ja ilman tekijänoikeuskorvauksia, jos lähetys on samanaikainen ja muuttamaton digitaalisen lähetyksen kanssa.

Ensimmäinen kömmähdys oli se, että liikenne- ja viestintäministeriö astui tässä opetusministeriön alueelle, sillä tekijänoikeuslaki kuuluu jälkimmäisen toimialaan. Tästä seurasi toinen lapsus eli esityksen tekijänoikeuksia koskeva kohta. Lakiluonnoksen mukaan kolmas osapuoli voisi rahastaa uudesta jakelukanavasta, mutta alkuperäisen ohjelman tekijät eivät siitä kostuisi mitään.

Ehdotettu säädös polkisi tekijöiden ja sisällöntuottajien oikeuksia ja samalla se vääristäisi kilpailua ja antaisi joillekin toimijoille kohtuuttoman kilpailuedun muihin verrattuna. Tekijöiden omaisuus annettaisiin laitevalmistajien, operaattorien ja lähettäjäyritysten liiketoiminnan tarpeisiin lainsäätäjän pakkomääräyksellä.

Yhdenkään mobiili-tv-operaattorin ei ole pakko ryhtyä tv-ohjelmien lähettäjäksi. Jos tv- ja radio-ohjelmia otetaan osaksi verkon palveluja, on luonnollinen lähtökohta, että ennen sitä on neuvoteltava lähetyksiä koskevien sisältöjen oikeuksista. Sen sijaan on ehdottomasti torjuttava sellainen järjestelmä, jossa tekijät yhdellä kertakorvauksella joutuvat luopumaan kaikista oikeuksistaan, minkä jälkeen muut saavat harjoittaa teoksilla vapaasti omaa liiketoimintaansa.

Martti Heikkilä


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2006

Selaa lehden artikkeleita