Jaettu taakka, kevyempi kantaa?

Kaijastus

Jaettu taakka, kevyempi kantaa?

Musiikintekijöiden syyskauden aloitti pohjoismaisten kollegoidemme kyläily. Nordic Populärauktor Union NPU perustettiin vuonna 1949 ajamaan populaarimusiikin asiaa. Silloinen Elvis ry liittyi mukaan 1967. Tapaamme vuosittain ja tänä vuonna oli meidän vuoromme kutsua kylään.

Kaksi tiivistä päivää keskustelimme aiheista, jotka puhuttavat tekijöitä juuri nyt. Ilolla totesimme, että yhteistyömme on vahvistunut viime vuosina: jaamme avoimesti tietoa ja parhaiksi koettuja toimintamuotoja. Uskallamme myös tuskailla niitä asioita, jotka aherruksesta huolimatta edistyvät hitaasti, jos ollenkaan.

Ajankohtainen ja tärkeä yhteinen asia on musiikintekijäpalkkiokeskustelu. Euroopan kattojärjestömme ECSA huomioi omissa kanavissaan mm. Iltalehden artikkelin 21.8., jossa musiikintekijät Kyösti Salokorpi, Sana Mustonen ja Maiju Lindell avasivat selkokielisesti, kuinka epäreilu on alkutuottajan asema biisintekoprosessissa: musiikintekijät jäävät ilman työkorvausta, vaikka ilman heitä ei ole mitä julkaista tai esittää. Millä muulla alalla kutsutaan parhaat ammattilaiset tekemään mittatilaustyötä ilman korvausta?

Ratkaisuehdotuksia on jo olemassa. Tanskassa levy-yhtiöt ovat lähteneet kokeilemaan palkkiomallia. Nyt tarvitaan avointa keskustelua ja sitä tarjosimme syyskuussa Music x Mediassa Tampereella. Järjestimme Musiikintekijöiden tunti -tilaisuuden otsikolla ”Kohti kestävämpää tulonmuodostusta”. Yksimielisesti panelistit kannattivat erilaisten palkkiomallien kokeilua, ja niin kuin Maiju Lindell totesi: ”Kyllä ne standardit muuttuvat, kunhan jostain aloitetaan”. Koko ketju hyötyy, kun tekijällä on mahdollisuus panostaa luovaan työhön ja laatuun.

Streaming-korvausten pienuus ja jakautuminen ovat niinikään yhteinen haasteemme. Vaadimme yksimielisesti läpinäkyvyyttä ja avointa keskustelua sekä kuluttajien suuntaan että alan sisällä. Tekijänoikeusjärjestöjen eurooppalaisen kattojärjestön GESACin ja Saksan GEMAn uudet tutkimukset paljastavat selkeästi tekijöiden heikon aseman tuossa arvoketjussa.

Yhdenvertaisuus ja turvallisemmat tilat puhuttavat pohjoismaisia musiikintekijöitä. Me kerroimme omista Turvallisemman tilan periaatteistamme ja viime keväänä julkistetusta Yhdenvertaisuus musiikkialalla -kyselystä, joka kertoi karuja totuuksia alaa vaivaavasta epäasiallisesta käytöksestä. Molemmista löydät tietoa nettisivuiltamme!

Hienoa, että keskustelua herätellään myös päättäjien suunnalta: tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist ovat kutsuneet meidät pyöreän pöydän keskusteluun lokakuussa. Aiheena on seksuaalisen häirinnän kitkeminen kulttuurialoilta.

Kotimaan kestoaiheisiin: keskeneräisten listalla keikkuu edelleen tuskallisen hitaasti uudistuva sosiaaliturvamme. Kunpa uudistustyöryhmä kävisi ajoissa sen keskustelun, jonka YEL-kehittäjät jättivät väliin ja saivat hapokkaan palautevyöryn yksinyrittäjiltä ja itsensä työllistäjiltä niskaansa –­ ja ihan aiheesta. Työryhmän tulisi selvitä tehtävästään seuraavan vaalikauden aikana, ylivaalikautista sitoutumista pitäisi siis löytyä.

He, jotka onnistuivat pääsemään työttömyysturvan piiriin pandemian aikana, ovat saaneet kerran jos toisenkin selvittää TE-keskukselle, mitä tekivätkään Taiken apurahoilla, joiden piti olla korvausta rajoitusten vuoksi menetetyistä keikkaliksoista ja tekijänoikeuskorvauksista. Ja ovatko sittenkin omassa työssään työllistyviä, kun apurahaakin tuli? Jos kulttuurialojen asiat hoidettaisiin keskitetysti asiantuntevassa TE-toimistossa, dialogi saattaisi olla tolkullisempaa. Jatketaan tätäkin työtä.

Ja se tekijänoikeusdirektiivi, sekin on edelleen implementoimatta, ja vaalit lähestyvät…

Hienoa on, että me musiikin luovan puolen toimijat, Teosto ja jäsenjärjestöt, olemme yhdistäneet voimamme: yhteiset tavoitteet seuraavalle vaalikaudelle ovat muotoutumassa. Niistä enemmän vaalien lähestyessä. Omaa ääntämme käytämme toki, mutta yhteistyöllä saamme nupit kaakkoon!

Voimaa ja valoa, tavataan tapahtumissa ja jaetaan taakkoja!

Kaija Kärkinen
Suomen Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja

 

 


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2022

Selaa lehden artikkeleita