JAAKKO FREDMAN ON POISSA

Kolumni

JAAKKO FREDMAN ON POISSA

Elokuun viimeisen viikon 2001 alkaessa jouduimme lukemaan Helsingin Sanomista Vesa Sirénin laatiman muistokirjoituksen ”Ahkera johtaja uudisti Teoston”. Kulunut elokuu ja sen 23. päivä oli Jaakko Fredmanille todellinen viimeinen elokuu ja niin häntä ei enää keskuudessamme ole.

Olen tekijänoikeuden edunvalvonnan saralla kulkenut lähes yhtä jalkaa Jaakko Fredmanin kanssa, sillä tulimmehan valituiksi samoihin aikoihin tehtäviimme, hän Teoston toimitusjohtajaksi ja minä ELVISin puheenjohtajaksi. Näissä merkeissä olemmekin sitten varsin usein toisemme tavanneet, välillä yhtä mieltä ollen ja välillä jopa hieman kiistellen. Onneksi vain asiat ovat olleet joskus vastakkain.

Juhani Leinonen

Yhteiskunnassamme tapahtuneesta henkisestä ja teknisestä murroksesta johtuen joutui Jaakko Fredman Teostossa mittavien uudistusten vetäjäksi. Paljon muutoksia tapahtui hänen kaudellaan myös Teoston luottamusmiesjohdossa ja henkilöstössä. Tietenkin muutoksia tapahtuu aina ja todennäköisesti juuri tapahtunut ja parhaillaan tapahtumassa oleva kehitys tuntuu aikalaisista kaikkein suurimmalta ja merkityksellisimmältä. Lopulta vain aika tulee todelliset mittasuhteet osoittamaan.

Murteeltaan ja ehkä luonteeltaankin Jaakko Fredman oli varsinaissuomalainen ja turkulainen. Kuulemma Helsingistä katsoen turkulaisuus on ainakin häpeä, jos ei suorastaan synti. Tarjotun tiedon mukaan saa moottoritielläkin tehdä u-käännöksen nähdessään kyltin ”10 kilometriä Turkuun”. Minulle turkulaisuus on positiivinen ilmiö, olenhan parhaimmasta nuoruudestani siellä osan viettänyt ja vieläkin sinne yhteyksiä pitänyt. Turkulaisuus Jaakko Fredmanissa saattoi murteen ja kokemani myönteisyyden lisäksi olla sellaista luonteen peräänantamattomuutta ja ehdottomuutta, joka lopulta koitui hänen kohtalokseen.

Teoston 75-vuotisjuhlavuonna 2003 piti tulla Jaakko Fredmanilla 10 vuotta täyteen Teoston toimitusjohtajana. Näin ei tule käymään. Jaakko Fredmanin kausi on lopullisesti päättynyt. Meidän tehtävämme ja haasteemme jatkuvat.

Kiitos Sinulle Jaakko!

Jussi


jupina: Juhani Leinonen

-Jussin Jupinat


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2001

Selaa lehden artikkeleita