Hyvää vuodenaikaa, musiikintekijät!

Kaija Kärkinen, Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Suomen Musiikintekijät Kaijastus

Hyvää vuodenaikaa, musiikintekijät!

Jos meni kevät ja kesä erikoisissa merkeissä, niin erikoinen on ollut syksykin. Oman pihan kesäkukat puskivat kirkkaanvärisiä nuppuja vielä, kun oma mieli halusi jo suostua tummempiin sävyihin ja havuihin. Vuodenajat ovat muistuttaneet toisiaan täällä järjestömaailmassakin.

Ensimmäistä kertaa Suomen Musiikintekijöiden (ja toki Elvis ry:n) historiassa kevät- ja syyskokous pidettiin samana päivänä! Asiaa oli aivan yhtä paljon kuin vanhan normaalin aikoihin, mutta niin vain saimme kaiken tärkeän käsiteltyä ja päätettyä. Uutta normaalia en yhdistelmäkokouksista toivo, kyllä aikaa vapaaseen kuulumistenvaihtoon ja tutustumisiin pitää jäädä.

Sen sijaan sääntöihin nyt kirjattu mahdollisuus osallistua etänä, ja jopa äänestää postitse tai tietoliikenneyhteyksien avulla, helpottaa jäsenten aktivoitumista maan joka kolkassa!

Uudesta normaalista emme tosiaan vielä tiedä, mutta vanhaan ei ainakaan täysin ole palaamista. Enkä sitä haluaisikaan. Tämä aika kun on tehnyt näkyväksi meidän musiikintekijöiden ja muiden tekijänoikeusalojen ongelmat, jotka ovat jo kauan olleet olemassa: olematon sosiaaliturva, ja työttömyysturva-asetuksiin putkahtanut ristiriita: vuosia sitten tehty työ ja siitä saatu käyttökorvaus (tekijänoikeustulo) leikkaavat tukia, vaikka eivät niitä kerrytä.

Työttömyysturva nousikin suurimmaksi huolenaiheeksi Musiikintekijöiden kokouskeskusteluissa. Kesän alussa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle ojennetun adressin pelättiin joutuneen pinkan pohjimmaiseksi ja unohtuneen sinne.

Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Pitkin kesää ja syksyä usean eri puolueen kansanedustajat ovat jättäneet aiheesta ministerille kirjallisia kysymyksiä. Lokakuussa lähetimme LYHTY-verkoston nimissä muistutuskirjeitä kansanedustajille, ja palaute oli todella lupaavaa.

Myös Teoston järjestämä Musiikki & Median poliitikkopaneeli vahvisti asian: Meillä on poikkiparlamentaarinen tuki takanamme, että tekijänoikeustulojen epätasa-arvoa luova kohtelu työttömyysturvan suhteen saataisiin korjattua mahdollisimman nopeasti. Ministeriö jatkaa asian selvitystä. Ja järjestömme pitää omalta osaltaan huolta, ettei se pääse unohtumaan!

”KELAn täytyy ryhdistäytyä ja keskittää tekijänoikeus- ja muut kulttuurialat niihin perehtyneille virkailijoille.”

Huoli erittäin vaihtelevasta KELA-kohtelusta nousi myös tärkeäksi keskustelunaiheeksi yhdistyksemme kokouksessa.  Ja totta, on täysin kestämätöntä, että muutenkin kuritettujen alojen ihmiset joutuvat selittelemään ja todistelemaan epätyypillisen alansa ansaintalogiikkaa, ja tulevat vain satunnaisesti ymmärretyiksi. Meitä on jo niin paljon, että KELAn täytyy ryhdistäytyä ja keskittää tekijänoikeus- ja muut kulttuurialat niihin perehtyneille virkailijoille. Ja jos heitä ei vielä ole, niin nyt on aika!

Kiitos hyvästä keskustelusta kokousväelle. Asiat selkiytyvät ja konkretisoituvat, kun ne saavat oikeiden ihmisen äänen ja kokemukset käyttöön. Jatketaan keskusteluita eri foorumeilla kokousten välilläkin. Jos omissa käytännöissämme on hiertäviä kohtia, niitä on hyvä haastaa ja miettiä parempia, vastuullisia vaihtoehtoja. Aloitteet ovat tervetulleita ja jopa toivottavia!

Etäaika vaikuttaa keskustelukulttuuriinkin, halusimme tai emme. Somekeskustelussa sanojen voima joskus yllättää. Pidetään yhdessä huolta, että keskustelemme omissa ryhmissämme sen kokoisin kirjaimin, joita olemme itsekin valmiita vastaanottamaan.

Ollaan moniäänisesti yhteydessä!

Kaija Kärkinen
Suomen Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja

 

 


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2020

Selaa lehden artikkeleita