Etsin musiikista omaperäisyyttä
Kuva: Nauska
Taiteen edistämiskeskuksen taideneuvosto on nimennyt muusikko ja musiikin tohtori Aija Puurtisen valtion musiikkitoimikunnan puheenjohtajaksi. Puurtinen toimii puheenjohtajana kaksivuotiskauden 2013–2014. Musiikkitoimikunta myöntää säveltaiteen apurahoja sekä avustuksia, valitsee säveltaiteen valtionpalkinnon saajan sekä arvioi opetus- ja kulttuuriministeriölle muun muassa valtakunnallisten kulttuuritapahtumien hakemuksia.
Ajatuksia puheenjohtajuudesta
”Edustan ilman muuta koko populaarimusiikkia ja erityisesti marginaalissa olevia tyylejä, artisteja ja yhtyeitä. Pyrin tietenkin tasapuolisesti huomioimaan myös kaikki muut musiikin edustajat. Tuon esille omaa asiantuntemustani ja toivottavasti vahvuuteni näkyvät myös päätöksissä.”
”Puheenjohtajana arvostan keskustelevaa yhteistyötä, en yksinvaltaa. Kunnioitan todella vahvasti jokaista toimikuntamme jäsentä ja heidän ammattitaitoaan.”
”On ollut upea mahdollisuus taiteilija-apurahojen myöntämisen yhteydessä tutustua minulle uusiin musiikkialan tekijöihin. Tekijöiden määrä lisääntyy, mutta valitettavasti jaettavat rahasummat pienenevät. Kokeneiden musiikkialan ammattilaisten lisäksi on riittävässä määrin nostettava uusia nuoria tekijöitä tuen piiriin.”
Vinkit apurahan hakijalle
”Hakemus kannattaa tehdä huolella ja muistaa, ettei hae rahaa jo tehtyyn työhön. Selkeät aikataulut, ei liikaa työprojekteja yhdelle vuodelle ja suunnitelmat tai jopa aiesopimukset esityspaikoista on hyvä laittaa hakemukseen.”
”Täsmälleen samaa hakemusta ei ole syytä lähettää vuodesta toiseen. Suosittelen harkitsemaan myös sitä, kuinka pitkälle ajanjaksolle apurahaa hakee. Jos raksittaa vain viisivuotisen (joita jaetaan vain kolme vuodessa), ei hakijaa huomioida muissa aikajaksoissa. Ainakin itse olisin erittäin otettu jopa puolivuotisesta, joten raksitus puolikkaasta viitoseen.”
Omat työkuviot nyt
”Työni on hyvin monimuotoista tai joku voisi sanoa, että pirstaleista. Laulajana toimin freelancerina ja teen keikkoja niin paljon kuin tuntuu hyvältä. Honey B & T-Bones -yhtyeen kanssa teen 50–70 keikkaa vuodessa, ja siihen päälle omat soolokonsertit. Esiintymisen lisäksi minulla on kuluvana lukuvuonna Sibelius-Akatemiassa pop/jazzlaulun lehtoraatti. Lisäksi opetan ja mentoroin Helsingin kaupunginteatterin näyttelijöitä ja tanssijoita. Opetustöitä olisi tarjolla vaikka kuinka paljon, ja rakkauteni laulua kohtaan on niin syvä, että haluan pitää sille aina tilan sydämessäni.”
”Viime vuonna annoin pikkusormeni myös tuomarointitehtäviin. Minut kutsuttiin syksyllä 2012 Uuden Musiikin Kilpailun tuomariksi, ja jatkan siinä tehtävässä vielä tälläkin kaudella.”
”Jostain yötunneista kaivan aikaa myös laulupedagogiikan- ja äänentutkimuksen työhöni. Aloitin lasten laulunopetukseen liittyvän post doc -tutkimuksen 2010. Toivoisin saavani apurahan, jotta saisin viimeisteltyä kaksikielisen julkaisun tutkijoille ja laulupedagogeille.”
”Edustan Suomen laulupedagogeja kansainvälisissä EVTA-kokouksissa (European Voice Teachers Association). Valtion musiikkitoimikunnan puheenjohtajuus työllistää huomattavasti enemmän kuin olin ajatellut, ja lisäksi olen vielä Musiikin edistämissäätiön (MES) äänitetuotannon asiantuntijatoimikunnan jäsen.”
Tulevaisuuden suunnitelmat
”Suunnitelmia on paljon ja haaveita vielä enemmän. Parhaillaan työstämme HBTB:n uutta levyä. Projekti on ollut hidas, ja toivottavasti saamme keväällä ulos uutta materiaalia. Uusia aluevaltauksia en ole mielestäni koskaan suunnitellut, vaan niitä on tullut elämääni kun on ollut sen aika. On toki hetkiä, jolloin toivoisin voivani keskittyä enemmän vain säveltämiseen.”
Musiikin merkitys
”Musiikki ”liikuttaa” minua monella tavalla – esiintyvänä taiteilijana ja musiikin ”kuluttajana” . Nautin siitä, että saan olla osa mitä monimuotoisempia konsertteja ja liikuttua, tyrmistyä ja ilahtua sekä altistaa itseni musiikin vietäväksi. Toivon ja etsin musiikista ja sanoituksista omaperäisyyttä, haavoittuvuutta ja asennetta.”
Järjestäytymisen voima
”Vertaistuki on aina tärkeää. Vaikka saamme netin kautta tietoa kaikesta mahdollisesta, ovat yhteiset seminaarit ja koulutukset äärimmäisen tärkeitä musiikin tekijöille. Järjestäytymällä nuoremmat tekijät muun muassa tutustuvat vanhempiin ja kokeneisiin kollegoihin. Järjestäytymällä meillä on myös voima esittää päättäville tahoille muutostoiveita ammattiimme liittyvissä epäkohdissa.”
Aija Puurtinen
Valtion musiikkitoimikunnan puheenjohtaja