Äänestä kulttuuria kuntavaaleissa!
Laitapa hakukone etsimään netistä esimerkiksi musiikin terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, niin palaute on selvä: musiikki lievittää kipua, auttaa muistisairasta muistamaan, helpottaa masennusoireita, alentaa verenpainetta, tehostaa työ- ja liikuntasuorituksia. Ja tutkimattomia alueita riittää vielä vuosikausiksi.
Samansuuntaisia tuloksia saat kun vaihdat musiikin tilalle sanan kulttuuri. Kulttuurista nauttivat niin sen tekijät kuin kuluttajatkin. Tutkimusten mukaan kulttuurinkuluttaja saa helposti 2–3 vuotta lisää elinvuosia, ja vielä hyviä sellaisia.
Monissa kunnissa kunnianhimoista ja korkeatasoista kulttuuria tehdään sekä ammattimaisesti että osaavien harrastajien voimin. Vaikka resurssit olisivat pienet ja tilat surkeita, laatu on usein priimaa ja kuntalaisille tärkeää.
Kotikunnassani orkesterit, bändit ja muu esittävä väki on odottanut kunnollista salia jo vuosikymmeniä, ja naapurikaupunki oikeata teatteritaloa vähintään yhtä kauan. Priimaa on tehty ja juhlapuheissa ylistetään laatua, mutta aina joku muu on mennyt edelle. Vaikka pitäisi olla selvää, että kulttuuri ei ole kulu, vaan investointi kunnan imagoon ja elinvoimaisuuteen, uusien kuntalaisten kotoutumiseen, ja sitoutumiseen!
Eivät ne seinät tietenkään riitä. Säästöt ovat vieneet orkesterit ja teatterit tiukalle ohjelmisto- ja henkilöstölinjalle, uudet tuulet eivät pääse puhaltamaan. Samaisten seinien sisällä on usein myös liikaa tyhjiä tunteja, vuokrat kun ovat sitä luokkaa, ettei vierailijoilla, bändeillä ja muilla vapailla ryhmillä ole saleihin mitään asiaa.
Kuntapäättäminen on usein teknisten yksityiskohtien viilaamista, mutta päätösten takana ovat aina ihmiset, heidän arvonsa ja ideologiansa. Jospa tänä vuonna haastaisimme ehdokkaita kulttuuri edellä. Kysyisimme, miten he aikovat kulttuurin keinoin kohottaa kunnan elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta? Miten hyvin he ovat perehtyneet kulttuuripalveluiden hyvää tekeviin vaikutuksiin? Mitä vanhusten, lasten ja nuorten hyvinvointi heille oikeasti merkitsee?
Kuntavaalit eivät pariin vuosikymmeneen ole innostaneet äänestäjiä. Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti oli 58,3. Kuntapolitiikasta puuttuvat tähdet, draama ja somekohut. Mutta päätöksiä tehdään lähellä, ja ne vaikuttavat suoraan äänestäjän arkeen. Valtuustossa voi istua naapurin Raili, jolle soittamalla voi saada asiaansa eteenpäin ja uutta näkökulmaa päätöksentekoon. Naapurin Raili on osa lähidemokratiaa, hänen kauttaan kannattaa vaikuttaa!
Kaija Kärkinen
Kirjoittaja on Elvis ry:n puheenjohtaja