Kannanotto: Ylen kyhäys

Kannanotto: Ylen kyhäys

Kannanottomme 15.2.2024 Ylen radio-ohjelmassa Muistojen bulevardi käytetystä musiikintekemistä kuvaavasta väheksyvästä sanavalinnasta.

Hei!

Tänään 15.2.2024 Muistojen bulevardissa muistettiin hienosti Jussi Raittisen poisnukkumista esittämällä ohjelmassa ensimmäisenä häneen liittyvä kappale. Kappaleen jälkeen kuuluttajan esittämä hänelle toimitettu teksti oli kuitenkin Raittisen työtä väheksyvä.

Kuulutus meni näin: ”…suomenkielinen hieno hieno teksti on Jussi Raittisen ja K.W. Blomqvistin yhdessä KYHÄÄMÄ”. Wikisanakirjan mukaan perusmuoto KYHÄTÄ tarkoittaa ”rakennella tai valmistaa jotakin nopeasti, hätäisesti, huolimattomasti tai huonosti”. Tekstit/sanoitukset vaativat tekijältään luovaa työtä, ja ylittääkseen teoskynnyksen sanoituksen on oltava itsenäinen ja omaperäinen, ja näin siis sellainen, johon ei joku muu omassa luomistyössään päätyisi. KYHÄÄMINEN ei kuvaa tuota prosessia oikein eikä arvostavasti. Laulujen tekstit ja sanoitukset ovat siis vähintäänkin KIRJOITETTU.

Samaa termiä olen kuullut käytettävän aiemminkin Yle Radio 1:n kanavalla toimitetuissa musiikkiohjelmissa myös säveltämisen kohdalla. ”…ja tämä sävellys oli N.N:n kyhäämä”.

Suomalaisten musiikintekijöiden – säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien edustajana pyydän kiinnittämään huomiota sanavalintoihin tämän ammattiryhmän työtä kuvatessa ja poistamaan sanavalikosta KYHÄÄMISEN.

Samalla haluan kiittää siitä, että nimenomaan teidän kanavallanne mainitaan musiikkiteosten kohdalla säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat – myös rytmimusiikin kohdalla. Iso kiitos siitä!

Aku Toivonen
toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät