Musiikintekijä tarvitsee apua

BLOGI

Musiikintekijä tarvitsee apua

Suomi on siirtynyt poikkeukselliseen ajanjaksoon, josta meillä ei ole rauhanaikaista kokemusta.

Musiikintekijät ovat usein esiintyjiä ja kuuluvat niihin, joilta on tämän inhimillisen kriisin myötä peruutettu ansainta. Tulot katoavat, mutta kaikki välttämättömät elämiseen liittyvät menot jatkavat juoksuaan.

Ammattikuntamme on väliinputoaja, jonka toimeentuloa ei ole turvattu millään tavalla. Freelancereiden, itsensä työllistäjien ja yksinyrittäjien tulee päästä työttömyysturvan piiriin. Perustulon rooli tilanteen ratkaisijana tulee selvittää.

Into Kelan tartuntapäivärahan saamisesta laantui, kun musiikintekijöille kävi ilmi, että sen myöntämiseen tarvitaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin poissaolo-, eristämis- tai karanteenipäätös. Kun tapahtumia peruutettiin, tällaisia päätöksiä ei vielä ollut olemassa. Peruutukset tehtiin ensin yleisön kaikkoamisen pelossa, sitten yleisön turvallisuuden näkökulmasta ja lopulta viranomaisten asettamien kokoontumiskieltojen perusteella.

Tilaajan selvityksen peruutetuista keikoista ja menetetystä ansainnasta tulee riittää tartuntapäivärahan maksamiseen. Vaatimus kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksestä tulee poistaa.

Onneksi ainakin joissakin pankeissa on avattu mahdollisuus erityisiin lyhennysvapaajärjestelyihin. Tällaisia toimenpiteitä nyt tarvitaan.

Artistituotteiden vähäisen kuluttajamyynnin vapauttaminen arvonlisäverovelvollisuudesta sekä lupaus siitä, ettei vähäinen myynti johda pakkoyrittäjyyteen olisivat pieniä, mutta oikealla tavalla vaikuttavia päätöksiä.

Ylen johdon haastamme talkoisiin, joilla lievitetään musiikintekijöiden tuskaa. Olisiko mahdollista, että Ylen radiokanavat keskittyisivät vain kotimaisen musiikin esittämiseen toistaiseksi? Tällä olisi suuri merkitys suomalaisille musiikintekijöille, artisteille, muusikoille ja musiikkiyhtiöille.

Haastamme myös kaupalliset radiokanavat suomalaisen musiikkialan elvytykseen.

Mielenkiintoista onkin nähdä, kummalta suunnalta ymmärrys herää ensin.

Henkisen jaksamisen tukeminen on olennaista. Musiikkialan toimijat ovat aktivoituneet todella hienosti luomalla nettiyhteisöjä. Niissä jaetaan tietoutta ja kokemusta sekä sparrataan kollegoja digitaalisen ympäristön hyödyntämisessä.

Kun tilanne jatkuu, henkinen jaksaminen taantuu. Miten tähän valmistaudutaan? Miten Kela huomioi tulevan ruuhkan? Freelancereiden ahdinko on niin suuri, että pelkästään heidän jononsa saattaa olla yllättävän pitkä.

Musiikintekijä työstää taidettaan alitajuisesti ja koko ajan. On todennäköistä, että suomalaiseen musiikkiin on parhaillaan löytymässä uudenlaisia sävyjä.

Kun olemme selättäneet tämän yhteisen ja hyvin poikkeuksellisen terveyteen, toisista huolehtimiseen ja ansainnan loppumiseen liittyvän kokemuksen, meillä on uudenlainen yhteiskunta. Meillä soi uudenlainen musiikki. Turvataan yhdessä sen aarteen löytyminen!

 

Aku Toivonen
toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät