Valtionpalkinto on Maaritille henkisesti tärkeä tunnustus

Maarit Hurmerinta Haastattelu

Valtionpalkinto on Maaritille henkisesti tärkeä tunnustus

Laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Maarit Hurmerinta sai musiikin tämänvuotisen valtionpalkinnon pitkästä urastaan taiteilijana. "Tämä tunnustus kannustaa eteenpäin samalla tiellä", miettii taitelija.

Maarit Hurmerinta kokee saneensa arvostusta ja vankan kuulijakunnan, vaikka palkintokaapissa ei olekaan ”hirveästi tunkua”.

”Nyt tajuan, kuinka tärkeää taiteilijalle on tällainen konkreettinen ja arvokas palkinto – enkä puhu nyt rahasta,” Maarit miettii.

”Olen halunnut pitää kiinni omasta taiteellisesta linjastani, ja tämä tunnustus kannustaa eteenpäin samalla tiellä. Tunnustus on tärkeä henkisesti ja vahvistaa omaa uskoa, joka välillä meinaa hävitä jonnekin. Riittääkö ideoita, pystynkö toteuttamaan mitään uutta järkevää ja merkittävää, ja haluaako kukaan mua enää keikoille?”

”Näitä epäuskon hetkiä tulee kaikille pitkän uran varrella. Ne ovat toisaalta hyväkin asia; ne auttavat ihmistä ponnistelemaan ja tekemään työnsä kunnolla. Ja näitä työpaikan menettämiseen liittyviä pelkoja joutuu kohtaamaan jokainen – ei vain muusikko.”

”Negatiivisesta kritiikistä ajattelen niin, että jokainen taiteilija sisimmässään on itsensä suurin kriitikko – ja se suurin tosikko oman tekemisensä kanssa.”

”Olen laulanut pienestä asti ihan joka päivä, opetellut tuntemaan kurkkuani; miten se käyttäytyy erilaisissa tilanteissa. Kuunnellut hyviä soittajia ja laulajia sekä tutkinut fraseerausta. Sävellän inspiraatiopohjalta. Soittelen pianoa ja laulan, ja löydän siten ideoita jalostettavaksi.”

”Parasta biisiä tai uran kohokohtia en osaa nimetä. Ne liittyvät omiin onnistumisen kokemuksiin. Mutta jokainen levy on aina iso merkkipaalu. Ja jokaikinen mahtava tyyppi jonka kanssa on saatu työtä tehdä, on tärkeä.”


Palkintoperustelut

Maarit Hurmerinta on yli neljänkymmenen vuoden ajan kuulunut suomalaisten rocklaulajien eliittiin. Hän on nauttinut alan arvostusta laajasti vuoden 1973 ensilevytyksestään lähtien, ja jo saman vuosikymmen lopussa Maaritin levymyynti ylitti kultalevyrajan.
Laulajana Maarit edustaa 60- ja 70-lukulaisen soulin ja rockin vahvasta perinteestä ammentanutta tulkitsijaa, jolle myös improvisointiin pohjaava jazzilmaisun fraseeraus on luontevaa. Hän teki ilmaisussaan selvää eroa edeltäjiinsä, ja myös aikalaisiinsa, luoden tunnistettavan ja persoonallisen äänenkäyttötapansa.
Maarit on kunnostautunut myös säveltäjänä. Useilla levyillä on hänen omia sävellyksiään, samoin kuin puolisonsa Sami Hurmerinnan, jonka kanssa muusikon työ ja levynteko on ollut tiivistä jo uran alkuvuosista lähtien.
Omien albumiensa lisäksi Maarit on vieraillut eri säveltäjien ja lauluntekijöiden julkaisuissa niin solistina kuin duettopartnerinakin.
Laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Maarit Hurmerinta on suomalaisen musiikin ylpeydenaihe, jolle on vaikeaa löytää vertaista.
 
Valtion musiikkitoimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen lokakuussa Helsingissä. Suuruudeltaan 13 500 euron arvoinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.
Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2015

Selaa lehden artikkeleita