Uusi kirja elokuvasäveltämisestä

Haastattelu

Uusi kirja elokuvasäveltämisestä

Elokuvasäveltämisestä on ilmestynyt uusi kirja Selluloidi soikoon. Se on ensimmäinen suomenkielinen kotimaisen elokuvasäveltämisen nykypäivään paneutuva teos. Sen on kirjoittanut Tommi Saarela, joka on koulutukseltaan äänisuunnitteluun erikoistunut teatteritaiteen maisteri ja joka tunnetaan mm. Rytmi-lehteen kirjoittavana toimittajana. Kirjan on kustantanut Stellatum Oy.

Kirjassa ovat haastateltavina säveltäjät Yari, Tuomas Kantelinen ja Johnny Lee Michaels, elokuvaohjaajat Claes Olsson ja Mika Kaurismäki, äänittäjät Peter Nordström ja Tom Forsström sekä miksaajat Pekka Karjalainen ja Seppo Vanhatalo.

Monipuolisessa tietopaketissa käsitellään elokuvasäveltämisen eri vaiheita teorian tasolla ja käytännön esimerkein. Alan ammattitermeinä lukijalle tulevat tutuksi niin tempokartta, click book kuin key hit -huomiopisteet. Elokuvasäveltämisen lisäksi kirja käsittelee myös tv- ja tunnusmusiikin säveltämistä.

Kirja sisältää myös arvioita siitä, elääkö Suomessa elokuvasäveltämisellä. ”Taidoiltaan ja markkina-arvoltaan korkealle noteeratun ammattisäveltäjän” palkkio pitkän elokuvan musiikista voi kirjan mukaan nousta yli 100.000 markan. Jos säveltäjä myy tv-musiikin kokonaispakettina tv-yhtiölle, yhden tv-episodin tai pisteohjelman musiikin keskihinta on Suomessa kirjan arvion mukaan 10.000 mk ja enimmillään hinta voi nousta ”joihinkin kymmeniin tuhansiin”. Kirjassa viitataan myös Elvis/Yle-sopimukseen. Myös haastatellut säveltäjät paljastavat, mitä ovat tietyistä tuotannoistaan laskuttaneet.

Teostokorvausten osalta kirjassa lasketaan, että 30 minuuttia tilausmusiikkia sisältävän teatterielokuvan yhden kopion tallennuskorvaus on 17.000 markan luokkaa. Jokainen lisäkopio siitä tuottaa 68 markkaa. 100.000 katsojaa saaneen elokuvan esityskorvaus on kirjan mukaan noin 32.000 markkaa. Tähän huomautettakoon, että tarkka korvaussumma riippuu esityskorvauksissa monesta eri tekijästä ja Teosto on sen vuoksi ollut haluton tällaisia laskelmia julkistamaan.

Lähes kolmesataasivuisen kirjan suositushinta on 196 markkaa. Suoraan kustantajalta tilattaessa yhteystiedot ovat: Stellatum Oy, puh. 9800 2599, sähköposti: asiakaspalvelu@stellatum.fi, verkkosivu: www.stellatum.fi.

Teksti: Martti Heikkilä

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2000

Selaa lehden artikkeleita