Töitä Teksasista, kultalevyjä Suomesta

Jartse Tuominen Haastattelu

Töitä Teksasista, kultalevyjä Suomesta

Nyt Jartsea houkutellaan hommiin sekä Los Angelesiin että Nashvilleen. Hän on kuitenkin tyytyväinen musiikkielämään nykyisessä kotikaupungissaan.

San Antoniossa asuu monia kansainvälisestikin tunnettuja artisteja tai muusikoita, joiden kanssa pääsee silloin tällöin soittamaan. Tuhansissa klubeissa esiintyy livebändejä joka päivä. Suomessa 37-vuotias kitaristi kävi viimeksi tammi-helmikuussa lähinnä lomailemassa.

– Palasin maaliskuun alussa tänne Teksasin maahan. Sen jälkeen olen soittanut keikoilla uuden ”Jartse Tuominen Band”- bändini ja muidenkin yhtyeiden kanssa jazzia, rockia, kantria ja kaikkea siltä väliltä.

– Jonkun verran teen studioduunia soittajana ja tuottajana. Sävellän uutta materiaalia tulevaa CD:täni varten, mutta biisejä syntyy muidenkin artistien äänitteille.

Jartsen syksy kuluu muutenkin sujuvasti musiikin parissa, sillä uuden bändin kanssa on treenattava ja paikallisten levy-yhtioiden kanssa riittää neuvoteltavaa. Jouluksi mies yrittää ehtiä Suomeen.

Kultalevyjä Suomesta

Kitaroimisen lisäksi Jartse sekä säveltää, sovittaa että myös sanoittaa.

– Olen enimmäkseen melodiaorientoitunut mutta sanoituksiakin teen, vaikka se onkin jäänyt vähemmälle viime vuosina. Kuka sanoitukset tekeekin, niin yleensä annan teksteihin raamit.

– En tiedä tarkkaa tuotoksieni lukumäärää, mutta onhan noita tullut tehtyä. Olen vääntänyt pikkupojasta lähtien biisejä, vaikka suurin osa niistä onkin jäänyt pöytälaatikkoon pölyttymään.

– Meikäläisellä biisit syntyvät yleensä eri tilanteista ja fiiliksistä, mitä milloinkin on elämässä meneillään. Siksi tulee kirjoitettua paljon erityylisiä kappaleita, yleensähän ne on siitä ikuisesta kaipuusta johonkin. En osaa vain päättää, että rustaanpa laulun, vaan se alkaa soimaan päässä ja kehittyy sitten eteenpäin. Joskus vie vuosia saada tietty biisi valmiiksi, joskus vain muutama minuutti.

Suomen markkinoilla Jartse on mukana ”Takorautaa”-äänitteellä, joka ylitti 20 000 myydyn rajan ja myi kultaa jo helmikuussa. Kyseessä on kokoelma vanhoja suomalaisia rakkauslauluja, jotka väännettiin uuteen muottiin.

– Levyllä esiintyy Suomen artistien eturivi. Ja minä, hehe. Sovitin ja soitin ANSSI TIKANMÄEN loistavan biisin ”Balladi” elokuvasta ”Klaani”. Sain vielä erittäin hienon bändin studioon, eli JUKKA KAMPMANIN bassoon, VÄNNI VÄÄNÄSEN rumpuihin ja SAFKA PEKKOSEN koskettimiin. Olen soittanut ”Klaania” täällä Teksasissakin. Se uppoaa täkäläisiin oikein kunnolla ja on yksi toivotuimpia biisejä keikoilla.

– Lisäksi sain joulukuussa kultalevyn singlestä ”Musta sade”, jonka sävelsin tulevaan TV-sarjaan ”Musta sade”.

Jartsen nimellä on tähän mennessä tullut ulos kolme soololevyä ja aikoinaan Indiana- bändiltä levyjä syntyi yksi. Yhteensä mies on soittanut noin sadalla äänitteellä. Jartsen uusin oma rockiin ja bluesiin painottuva levy ilmestyy lähitulevaisuudessa. Osa materiaalista äänitettiin Suomenlinnassa LEIDENIN HANNUN studiolla. Toinen osa valmistuu jenkeissä R.B. BLACKSTONEN hoivissa. Kyseinen herra tuottaa useita Amerikan suuria staroja ja tekee muutakin tärkeää, kuten tv-juttuja.

Kaikkiruokainen

Jartse kävi aikoinaan rakennuspuolen ammattikoulun, mutta musiikkiopisto jäi haaveeksi rock-taustan takia.

– Soitin bändeissä 12-vuotiaasta lähtien, eikä ennen hyväksytty sellaista. Siihen aikaan piti olla klassinen pohja.

– Kuuntelemalla muita kitaristeja saan vaikutteita, miten he tekevät mitäkin. Mielimusiikkini fuusioproge pohjautuu improvisaatioon ja normaalista poikkeaviin tahtilajeihin. Sitä on todella mielenkiintoista soittaa, mutta nautin kyllä kaikista muistakin musatyyleistä. Hyvän bändin kanssa soitan ihan mitä vaan.

Monipuolinen muusikko saa paljon keikkoja sekä studiotyötä, sen Jartsen tilanne osoittaa todeksi.

– Amerikassa duuni on paljon rankempaa kuin Suomessa, kun on enemmän yrittäjiäkin. Menestyminen jenkeissä kuulostaa helpolta, mutta ei se ole sitä.

Nuorena on vitsa väännetty ammattimuusikonkin kohdalla. Jartse sai kolmivuotiaana muovikitaran, jonka isoveli hajotti leikkiessään JIMI HENDRIX’iä.

– Ruinattuani tarpeeksi isä osti mulle nelivuotissyntymäpäivälahjaksi kammottavan venäläisen nuorisokitaran.

– Kolmivuotiaana aloitin koskettimien soiton. Nykyään kaikki rumpu- ja bassokamatkin onnistuvat. Levyillä olen soittanut edellisten lisäksi haitaria ja kreikkalaista kansansoitinta buzukia.

Jartsen lukuisista kitaroista kaksi nousee ylitse muiden:

– NEVALAISEN MATIN tekemä Flying Finn on pleksiä, läpinäkyvä ja niin loistava, ettei toista samanlaista ole. Toinen kitarasuosikkini on meikäläistä varten käsityönä tehty Custom ”Janet” Jackson. Sitä olen käyttänyt viimeiset 13 vuotta ja tehnyt suurimman osan studiohommistakin. ”Janet” viettää syntymäpäiviään joka huhtikuun 18. päivä. Silloin naapurit saapuvat kakkujen kanssa juhlimaan ja kyselemään ”Janetin” kuulumisia. He eivät koskaan puhu kitarasta.


Kitaravirtuoosi Jari Jartse Tuominen muutti kuusi vuotta sitten
Tampereelta Teksasiin saadessaan sieltä lukuisia työtarjouksia,
joista ei voinut kieltäytyä.

Soittokavereissa löytyy

Vuodessa Jartse ehtii heittää noin parisataa keikkaa. Muutamia niistä on erittäin hienoa muistella jälkeenpäinkin.

– Mielenkiintoisin esiintymisistäni on ollut Suomen valtion vip-tilaisuus Salt Lake Cityn olympialaisissa. Vaikuttava oli myös ensimmäisen virallisen blues-ukon ROBERT JOHNSONIN muistokeikka San Antoniossa, missä hän teki ensimmäisen levynsä vuonna 1936. Sain ainoana eurooppalaisena muusikkona sovittaa ja soittaa kaksi biisiä oman näkemykseni mukaan hänen Tribute”- levylleen. Äänitteen taustalla on San Antonion Blues Society ja soittajina tunnettuja blueshemmoja, joten kyseessä on aikamoinen kunnianosoitus täälläpäin maailmaa. Versioni ovat soineet radiossakin useampaan kertaan.

Toisella upealla Jartsen San Antonion keikalla oli mukana Santanan LUIS GASCA trumpetissa ja fonisteina SPOTT BARNET IKE ja TINA TURNERIN bändistä sekä Texas Tornadosin ja Sir Douglas Quintetin ROCKY MORALES. Las Vegasissa FRANK SINATRAN ja DEAN MARTININ bändeissä soittanut edesmennyt RANDY GARIBAY hoiteli rytmikitaran sekä laulun ja Jartse sitten muun kitaroinnin.

– Kyllä oli hieno, karvoja nostattava fiilis!

– STATUS QUON rumpalin JOHN GOGLANDIN kanssa soitimme vuonna 1997 Ruotsissa muutamia keikkoja. Sekin oli erittäin hienoa touhua.

Jartse on kiertänyt kansainvälisillä areenoilla yleisöä viihdyttämässä myös Kreikassa, Portugalissa, Saksassa ja Virossa. Elvikseen Jartse liittyi muutama vuosi sitten.

– Minusta on erittäin hienoa, että on yhdistys, joka pitää huolen siitä, että tekijät saavat korvauksen tehdystä työstä. Terveisiä elvisläisille!

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2003

Selaa lehden artikkeleita