Toisen polven elvistyöläinen

Sari Maunula Haastattelu

Toisen polven elvistyöläinen

Elvisin sihteeri ja talouspäällikkö Sari Maunula on kaikille elvisläisille tuttu ainakin nimeltä ja auttavana puhelinäänenä. Hän on työskennellyt toimistolla 20 vuotta, eli pidempään kuin kukaan. Sari tuli Elvisiin äitinsä jalanjäljissä.

Pikkujouluapulainen

”Mun ihan ensimmäinen kokemus Elvisin toimistosta on 80-luvun alkupuolelta. Äitini Taimi  Kyyrö oli silloin yhdistyksen sihteeri ja taloudenhoitaja. Tulin tänne pikkujouluapulaiseksi. Muistan, kuinka toimistolle pakkautui parhaimmillaan satakunta ihmistä. Oli ahdasta ja paljon tupakansavua sekä hauskoja tarinoita. Ja tunnelma kuin kotibileissä.”

”Vuonna 93 aloitin toimistoapulaisena. Kun äiti kaksi vuotta myöhemmin jäi eläkkeelle, niin jatkoin hänen työtään josta tiesin jo aika lailla. Äidin työura täällä kesti 19 vuotta, ja hän totesikin äskettäin, että tytär meni nyt ohi.”

Merkonomi ihmistyössä

”Olen merkonomi ja ennen Elvisiä työskentelin liike-elämässä. Olen tykännyt molemmista, mutta nyt koen tekeväni myös ihmistyötä. Mukavia ihmisiä ja yhteydenottoja tulee vastaan kaiken aikaa. Jäsenet kyselevät neuvoja milloin mihinkin toimeentuloon ja edunvalvontaan liittyvään asiaan. Kaikkeen ei ole suoraa vastausta, mutta täältä löytyy aina tieto siitä, mihin kannattaa olla yhteydessä.”

”Työhöni kuuluu paljon talous- ja toimistorutiineja. Mutta Elvisissä on aina jotain uutta meneillään, joten jokainen työvuosi on ollut erilainen.”

Ennen ja nyt

”Jo parikymmentä vuotta sitten Elvisin toiminta oli toki asiantuntevaa, mutta kotikutoisempaa ja pienempää. Koko musakuviot oli. Ei silloin puhuttu aktiivisesti esimerkiksi suomalaisen musiikin viennistä, eikä sellaisia rakenteita ollutkaan. Toisaalta tuntuu, että jotkut asiat muuttuvat hitaasti. Esitysilmoitukset, kustannussopimukset ja isyysoikeudet ovat kysymyksiä, joiden muistan puhuttaneen aina.”

”Elvisläisiä on nyt 724, mikä on reilun tuplasti enemmän kuin aloittaessani täällä. Jäsenet kokevat, että saavat kauttamme tärkeää tietoa sekä kontakteja kollegoihin.”

Hyvä tekijät!

”Olen pro tekijät -tyyppi! Mä ihan kiihdyn, kun kuulen piraattien puheita. En voi käsittää, miten ihmiset voivat ajatella, että heillä on oikeus viedä leipä toisen suusta. Ja sitten jollain ihan ihme asioilla perustellaan sitä niin sanottua oikeutta. Onko ihminen sellainen, että ei voi myöntää olevansa väärässä, jos on kerran saanut jotain päähänsä? Masentavaa.”

Terveiset stadista

”Joskus kuulee jäseniltä, että meidän toiminta keskittyy liiaksi Helsinkiin. Se on kuitenkin järkevin käytäntö, koska kaksi kolmasosaa jäsenistä asuu Helsingin seudulla tai sen kehyskunnissa. Elvis maksaa matkakulut, matkustitpa mistä päin Suomea tahansa kokouksiin ja seminaareihin. Tervetuloa mukaan.”

”Yhdistys voisi mahdollisesti tukea paikallistason toimintaa, mutta sellaisen järjestäminen olisi jäsenten aktiivisuuden varassa. Elvisillä ei ole palkattua väkeä enempää kuin kolme, eli lisäkseni Aku (toiminnanjohtaja) ja Nina (viestintäpäällikkö).”

Omalla ajalla

”Luen paljon ja harrastan liikuntaa. Mulla on kaksi aikuista lasta ja aviomies. Musiikkia kuuntelen kyllä, mutta en suostu itse laulamaan.”

P.S.

”Terveisiä äidille. Hän on Elvisin kutsujäsen ja saa tämän lehden.”

Teksti: Sanna Korkee

Kuva: Markku Mattila

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2013

Selaa lehden artikkeleita