Teoston ohjelmistotoimikunta: Joutsenlaulusta syntyi uusi sovitus

Teoston ohjelmistotoimikunta: Joutsenlaulusta syntyi uusi sovitus

Sovituskynnys on ylittynyt versiossa, joka on tehty Joutsenlaulusta Vain elämää -ohjelmaan. Teoston ohjelmistotoimikunta tutki tapauksen Jussi Hakulisen pyynnöstä. Hakulinen on Joutsenlaulun säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja ainut oikeudenhaltija. Seuraavaksi lausuntoa pyydetään tekijänoikeusneuvostolta. Elvis ry antaa Hakuliselle lakiapua asiassa.

Teoston ohjelmistotoimikunta toteaa lausunnossaan: ”Teoksen sointumaailmaa, säestyskuviota, kappaleen tunnelmaa ja sointia muuntamalla on luotu identiteetiltään itsenäinen, tunnistettava kokonaisuus (uusi, luova sovituspanos). Kertosäkeen sointukudoksessa on uudessa versiossa melodisesti korostuneempi äänenkuljetus. Tekstiä on lyhennetty alkuperäisestä.”

Jussi Hakulinen antaa Selvisille luvan julkaista lausunnon, ja kertoo olevansa sen sisältöön tyytyväinen. Vain elämää -ohjelman Joutsenlaulu-versiosta puuttuvat kaikki riffit ja noin puolet tekstin tarinasta.

”Tämä on mielestäni selvä tapaus. Olisin maassa, jos ohjelmistotoimikunnan näkemys olisi ollut toisenlainen.”

Hakulinen sai tammikuussa tietää iltapäivälehdestä, että Vain elämää -ohjelmassa on mukana ”Yön iso klassikkobiisi”.

”Ei ollut vaikea arvata, että on kyse Joutsenlaulusta”, hän sanoo.

Keskustelu pelisäännöistä tuotantoyhtiö Banijayn sekä Warner Musicin ja Universal Musicin kanssa alkoi vasta sen jälkeen, kun Vain elämää -kausi oli kuvattu. Hakulinen sai Elvisin kautta neuvotteluavukseen lakimies Henri Niemisen. Myös Hakulisen säveltämästä ja sanoittamasta Rakkaus on lumivalkoinen -kappaleesta käytiin neuvotteluja. Sen versioimisesta päästiin sopimukseen.

”Rakkaus on lumivalkoinen ei ole minulle niin kovin tärkeä kappale. Joutsenlaulu ja sen tarina on.”

Hakulinen sanoo, että hän olisi antanut Joutsenlauluun sovitusluvan, jos teksti olisi laulettu kokonaan.

”Suurin pelkoni oli, että Joutsenlaulun lyhennetystä versiosta tulisi hitti.”

Hakulisella ei olisi mitään sitä vastaan, että Joutsenlaulu julkaistaisiin Vain elämää -albumilla Samu Haberin laulamana niin, että teksti on kokonainen. Lyhennetyn version julkaisun hän on kieltänyt. Tätä kirjoitettaessa Vain elämää 6 -albumia ei ole vielä julkaistu. Ohjelmassa esitetyistä versioista on Vain elämää 2017 -soittolista Spotifyssa. Joutsenlaulua siellä ei ole.

Joutsenlaulun uusi versio on esitetty Vain elämää -ohjelmassa ilman sovituslupaa. Esitystä on levitetty YouTubessa. Versio on soinut myös Nelonen Median radioissa, ilmeisesti Vain elämää -ohjelman mainoksessa. Myös siihen olisi pitänyt olla oikeudenhaltijan lupa. Suomessa ei ole oikeuden ennakkopäätöstä siitä, millaisia seuraamuksia teoksen uuden version esittämisestä tai julkaisemisesta ilman sovituslupaa voi tulla.

”Tästä muodostunee alalle ennakkotapaus”, sanoo Elvis ry:n toiminnanjohtaja Aku Toivonen. Maan yleinen tapa ei hänen mukaansa kuitenkaan ole se, että sovituslupia ei pyydettäisi.

”Päin vastoin tv-tuotantoyhtiöt pääsääntöisesti tietävät, että luvat tulee kysyä silloinkin, jos kappaletta lyhennetään. Tämä case toivottavasti vielä vahvistaa ymmärrystä siitä, että teoksen oikeudenhaltijalta on aina pyydettävä lupa teoksen muunteluun”, Toivonen korostaa. Cover-versiointiin, jossa sovitusta ei muuteta, ei tarvita lupaa.

Seuraavaksi Joutsenlaulun Vain elämää -version sovituskynnyksen ylittymisestä pyydetään lausunto OKM:n asettamalta tekijänoikeusneuvostolta.