Teoston kevätkokous

Teoston kevätkokous

Lyhyin kokous ”miesmuistiin”

Timo Forsström uutena johtokuntaan, nyt myös sanoittaja käy puheenjohtajaksi

”Rattoisa vuosikokous Teostossa!”

Näin otsikoitiin Suomen Säveltäjät ry:n Kompositio-lehdessä 1/2005 artikkeli Teoston kevätkokouksesta. Juttu jatkuu näin:

”Huhtikuun 29. päivänä pidettiin vuosisadan Teosto-kokous! Kokous kesti vain kaksi tuntia ja se sujui alusta loppuun ystävällisissä ja leppoisissa merkeissä ilman tavanomaisia provokaatioita ja loputtomia jankutuksia. Toimintakertomuksen mahdolliset pilkkuvirheet jäivät tyystin käsittelemättä. Puheenjohtajan tehtäviä hoiti tällä kertaa Jarmo Sermilä. Arthur Fuhrmann käytti koko kokouksessa yhden ainoan puheenvuoron, joka sekin oli hyvin perusteltu ja asiallinen liittyen sääntömuutosasiaan.”

Ottamatta kantaa siihen, kuka menneinä vuosina on provosoinut ja ketä, niin voi hyvällä syyllä yhtyä siihen toteamukseen, että kokous oli harvinaisen leppoisa ja lyhyt – tarkka kesto 1 tunti 55 minuuttia. Vertailukohdaksi voi ottaa vaikkapa vuoden 1997, jolloin kokous kesti 3,5 tuntia ja käsiteltävänä oli neljä jäsenaloitetta. Kaiken kukkuraksi tuolloin pidettiin joulukuussa 1997 keväällä pidetyn vuosikokouksen jatkokokous.

Leppoisuus olisi muuttunut suorastaan tylsäksi, ellei parituntiseen sentään olisi mahtunut yksi äänestys. Kevyen musiikin säveltäjän paikalle oli kaksi hyvää ehdokasta, joista Timo Forsström sai 163 ääntä ja Jari Knuutinen 82 ääntä. Timo valittiin siis uutena johtokuntaan ja Jarin neljä vuotta kestänyt johtokuntapesti päättyi ainakin tällä erää.

Ilman äänestyksiä valittiin tehtävissään jatkamaan sanoittaja Jori Nummelin, vakavan musiikin säveltäjä Mikko Heiniö ja kustantaja Sini Perho. Paikkansa jättäneen Harri Suilamon tilalle valittiin vakavan musiikin säveltäjä Hannu Pohjannoro.

Teoston sääntöihin kokous teki merkittävän muutoksen: Nyt myös sanoittaja ja kustantaja voidaan valita Teoston puheenjohtajaksi. Tähän astihan säännöt ovat määränneet, että puheenjohtajan on oltava säveltäjä. Arthur Fuhrmann vastusti sääntömuutosta, mutta kun kukaan ei ääneen ilmoittautunut hänen kannattajakseen, kokouksen puheenjohtaja Jarmo Sermilä totesi esityksen tulleen hyväksytyksi ilman äänestystä.

Elvis ry kannatti sääntömuutosta. Jäsentemme keskuudessa enemmistö on jo pitkään ollut sillä kannalla, että sanoittaja tulee voida valita Teoston puheenjohtajaksi. Myös kustantajaa koskeva sääntömuutos voitiin mielestämme hyväksyä, koska katsomme, ettei nykyaikana ole yhdistyksen säännöissä syytä asettaa eri jäseniä eriarvoiseen asemaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö olisi sitä mieltä, että Teoston puheenjohtajan tulee aina olla tekijä.

ilityksiä (ja teosilmoitukset) kahdesti vuodessa

Teoston johtokunnan jäsenten palkkioita päätettiin korottaa seuraavasti: työvaliokunnan jäsenten vuosipalkkio Tel-kuluineen 13.000 euroa (ennen 12.000 euroa) ja muiden johtokunnan jäsenten vuosipalkkio Tel-kuluineen 6.500 euroa (ennen 6.000 euroa). Puheenjohtajan vuosipalkkio Tel-kuluineen 22.000 euroa pysyi ennallaan.

Tilitys- ja jakosääntöön kokous hyväksyi johtokunnan esityksestä joitakin muutoksia:

Tilitys suoritetaan joillakin alueilla jatkossa kaksi kertaa vuodessa. Johtokunta sai valtuudet päättää vuosittain, millä alueilla tämä tehdään. Jo tänä vuonna näitä alueita ovat suuret eli tilaisuuskohtaisesti laskutettavat konsertit sekä kaupalliset radiot.

Teosilmoitusten ja kustannussopimustietojen toimittamiselle on tästä lähtien kaksi määräaikaa, 31.8. ja 31.1. Tämä muutos liittyy edelliseen kohtaan eli kaksi kertaa vuodessa tilittämiseen.

Kasettimaksun sijasta käytetään nimitystä hyvitysmaksu

Kaikkia näitä kevätkokouksen asioita käsiteltiin myös elvisläisten esikokouksessa samana päivänä ja samassa paikassa Marina Congress Centerissä.

Kevätkokouksessa oli läsnä 147 yhdistyksen jäsentä ja lisäksi valtakirjalla edustettuna 99 jäsentä eli yhteensä 246 jäsentä. Heistä arviolta kaksi kolmannesta oli Elvis ry:n jäseniä. Teostossa oli tuona päivänä yhteensä 676 jäsentä.

Kokouksen aluksi kukitettiin Teoston toimistosta eläkkeelle siirtyvä Annikki Jauhiainen, joka on palvellut yhtäjaksoisesti Teostossa lähes 48 vuotta. Kokouksen jälkeen pidetyllä illallisella tekijäjärjestöjen puheenjohtajat Jani Uhlenius ja Mikko Heiniö luovuttivat Annikille yhteisen lahjamme kiitokseksi tästä häkellyttävästä urasta oikeudenomistajien asialla.


Annikki Jauhiainen kukitettiin Teoston kevätkokouksessa
ja myöhemmin Teostossa pidetyssä henkilökunnan
tilaisuudessa. Hän siirtyi eläkkeelle palveltuaan Teostossa
lähes 48 vuotta. Monelle meistä Annikki on ollut
ensimmäinen kontakti Teostoon.

teksti ja kuvat: Martti Heikkilä

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2005

Selaa lehden artikkeleita