TEKEE ISKELMIÄ JA TARKKAILEE RAPORTTEJA
Millainen on tilanne julkaisurintamalla?
Keväällähän ilmestyi Markku Aron uusi levy. Siinä multa oli yksi biisi, josta tehtiin myös sinkku. Isto Hiltusen levy tuli toukokuussa, siinä multa oli Maarit Peltoniemen kanssa duettona esitetty biisi. Peltoniemeltä tulee pian ulos levy, ja kyseinen duetto on myös sillä levyllä. Tavallaan tuplapotti! Syksyn Sävelessä olin mukana 2 vuotta sitten Sará-biisillä, jonka esitti Aki Mannelin. Se tuli kuudenneksi loppukilpailussa. Siinä oli mun sävel ja Mäkisen Timon sanat.
Heikkilän Juha, Voutilaisen Lauran mies SGM:stä (Sounds Good Music Oy Lahdessa), soitti äsken ja kertoi, että Syksyn Säveleen olisi taas menossa biisi. SGM:n kauttahan tehtiin Petri Salmisen levy aikanaan. Työn alla on koko joukko pienempiä levyproggiksia noiden isompien lisäksi.
Teostoraportointi on sinulle ihan sydämenasia?
On, totta kai. Se on selkeä homma: olen pyrkinyt valistamaan bändejä ja artisteja. Niistäkään ei kaikki tiedä, jotka on pitkään olleet alalla, vaikka ne luulee tietävänsä. Sitten on bändejä, jotka ottaa keikkaohjelmistoon mun biisejä. Olen yrittänyt kertoa mitä se merkitsee tekijöille. Ja kun se ei ole iso vaiva raportoida. Siinä mä olen ollut aika tarkka, ja seuraan jonkun verran. Esim. hyvissä ajoin ennen raportointiajan umpeutumista pyrin kysymään, että ”ootko tehnyt tai osaatko tehdä ilmoitukset Teostolle”. Tai utelen vaivihkaa, että ”onhan sulle tuttua tämä raportointi?”.
Jotkut bändit joilla on mun biisejä ohjelmistossa, saattavat heittää 15 keikkaa kuukaudessa. Se on iso penni vuodessa. Heitti ne raflassa mikä on periaatteessa pienin kerroin mitä Suomesta voi saada tai missä vaan, niin kaikesta pienestä muodostuu se iso kokonaisuus.
Oletko mukana kosketinsoittajana myös muilla levyillä kuin niissä joihin tulee sinun biisejäsi?
Kyllä mä menen muihinkin. Olen sekä omissa että muitten biiseissä mukana. Tällä hetkellä on muutaman bändin kanssa työn alla mun biisejäni, ja kyllä mä olen mukana jos ne tarvii. Usein tehdään niin, että biisit on midi-pohjina valmiina; olen tehnyt arrit valmiiksi. Soitellaan niitä akustisia osuuksia sitten myöhemmässä vaiheessa jos tarvii. Riippuu tilanteesta ja tietysti budjetista.
Miten arraat, tietokoneella vai kynällä?
Tietokoneella, midi-pohjalta. Mulla on Steinbergin Cubase ja siinä on ihan mukava notaatio-ohjelma myös. Heikkilän Juhan kanssa lähetetään midi-fileinä materiaalia linjoja pitkin. Näin se nykypäivänä menee. Matkustaminen on jäänyt aika vähälle. Aikaa säästyy, mutta toisaalta sosiaalinen kanssakäyminen bändin jätkien kanssa jää olemattomiin.
Mähän soittelin aikanaan monessakin bändissä, mutta viimeiseksi jäi Randelinin Kaken bändi 1980-luvun loppupuoliskolla. Kyllästyin keikkahommiin ja rupesin tekemään biisejä, arrausta ja nuotinnusta.
Mitä ajankohtaista biisintekijän loppukesään kuuluu?
Nyt kun oli noin hyvä kesä, niin en juurikaan tehnyt biisejä. Keväällä vielä tein säv.-san.-sov. -hommia, mutta sitten tein muutamaan levyproggikseen vain arreja ja nuotinnuksia. Olen myös käynyt soittamassa taustoja levyille. Pitkästä aikaa pidin vähän lomaa. Aina kun biisinteko tai musa ylipäätään alkaa tympiä, teen väliaikoina mm. yritysgrafiikkaa en siis ole päätoiminen musiikintekijä. Lisäksi etsin uusia potentiaalisia artisteja ja tarjoan heitä levy-yhtiöille demojen ja infon avulla. Mä olen vähän semmoinen fiilis-ihminen; jos on hyviä kelejä, niin ei oikein irtoo, mutta sitten kun syysillat pimenee, niin voi heittää luurit korville.