Tanskalaisilla musiikintekijöillä kaksi edunvalvontajärjestöä

Tanskalaisilla musiikintekijöillä kaksi edunvalvontajärjestöä

Komponister og Sangskrivere DJBFA sekä Sangskrivere, komponister og tekstforfattere DPA tekevät aktiivisesti yhteistyötä parantaakseen tanskalaisten musiikintekijöiden työskentelymahdollisuuksia.

DJBFA:n hallituksen puheenjohtajana työskentelee musiikintekijä, laulaja ja pianisti Susi Hyldgaard. Hänellä on myös toimittajatausta, ja hän kertookin olevansa jatkuvasti utelias ihmisistä, asioista, syistä ja niiden seurauksista.

”En ole varsinaisesti kiinnostunut puheenjohtajuudesta vaan siitä, mitä sillä roolilla voi saada aikaan. Haluan kehittää musiikintekijöiden työskentelymahdollisuuksia sekä poliittisella että taloudellisella tasolla.”

Keskeisimmiksi ongelmakohdiksi tällä hetkellä hän mainitsee EU:n tuoman direktiivin ja sen sovittamisen tanskalaiseen tekijänoikeuslakiin.

”Direktiivin implementointi vaatii paljon resursseja sekä meiltä yhdistyksiltä että tekijänoikeusjärjestöiltä. On tärkeää vaalia pohjoismaista yhteistyötä tässäkin asiassa.”

Kiireisen työn lisäksi Hyldgaard yrittää pitää luovuuttaan yllä rentoutumalla muun muassa mökillä marjoja keräten.

”Lisäksi perheeni, kaksi marsua ja yksi erittäin vanha kani pitävät minut tehokkaasti kiireisenä.”

DJBFA:n pääsihteeri Tjill Dreyer kokee, että hänen ekonomi-, strategia- ja  johtajuuskoulutuksistaan on hyötyä taiteellisella alalla.

”Olen aina työskennellyt, koulutuksestani huolimatta, kulttuurin parissa, ja koenkin voivani siellä antaa alalle paljon. Taiteilijat työskentelevät intohimon pohjalta. Roolini on tukea heidän pyrkimyksiään kehittämällä kulttuuripolitiikan ja talouden rakenteita taiteelliselle työlle sopivimmiksi.”

Dreyer kertoo, että jäsenillä on yhä lisääntyvissä määrin ongelmia, joihin tarvitaan lakimiestä.

”Yhä useampi taho haluaa hyötyä tekijöistä ja heidän tuloistaan. Lakimiehillämme, ikävä kyllä, riittää siis töitä. Meillä yhdistyksenä on puolestaan velvollisuus tarjota näitä palveluja ja huolehtia, että musiikintekijällä on parhaat mahdollisuudet työskennellä ammatissaan.”

Monitoimimies Niels Mosumgaard on paitsi musiikintekijä ja journalisti niin myös DPA:n ja Tanskan Teoston eli KODA:n hallituksien puheenjohtaja. Hänen päivänsä täyttyvät tehokkaasti tekijänoikeusasioilla sekä kotimaisissa että ulkomaisissa ympyröissä.

”Viime vuodet ovat olleet äärimmäisen mielenkiintoisia. Pöydällä on paljon tekijöille keskeisen tärkeitä asioita direktiivin implementoinnista netin alustapalveluiden ns. safe harbour -lainsäädännön muuttamiseen siten, että siitä tulisi sisällöntekijöillekin korvauksia.”

Mosumgaardin apuna on nelihenkinen toimisto, sekä esimerkiksi jäsenten lakineuvontaa varten ostettua apua.

”Paljon tulee kyselyitä toimistolle kustannussopimuksiin liittyen. Uusi trendi tuntuu olevan ns. 360-sopimukset, eli että levytyssopimus sisältää vaatimuksen kustannusoikeus- ja/tai esitystuloista.”

”Tämä vähentää läpinäkyvyyttä ja vaikeuttaa vanhojen ja uusien sopimusten vertailua keskenään. Jokainen tapaus on siten omalaatuinen ja vaatii meiltä huolellista perehtymistä, jotta varmasti osaamme neuvoa jäsentämme parhaalla mahdollisella tavalla.”

Tanskassa on myös verkosto nimeltään BFM, joka edistää tanskalaisia av-musiikin työskentelymahdollisuuksia DJBFA:n, DPA:n ja klassisen musiikin yhdistyksen DKF:n kanssa. Lue lisää.

 

Komponister og Sangskrivere DJBFA

Tanskan isoin musiikintekijöiden etujärjestö DJBFA on perustettu 1973. Sillä on 1651 jäsentä ja 161 kevytjäsentä, jotka saavat osallistua tapahtumiin ja saavat jäsentiedotteet, mutta joiden tekijänoikeustulojen määrä ei vielä oikeuta muihin jäsenetuihin. Jäsenyyden edellytys on 530 euron tekijänoikeustulot kahdelta vuodelta tai 4000 euron tekijänoikeustulot yhdeltä vuodelta. Jäsenistä 20% on naisia.

DJBFA jakaa vuosittain 400–500 työskentelyapurahaa (1600–6700 €) ja viisi projektiapurahaa (noin 13 400 €). Lisäksi yhdistykseltä voi hakea apurahaa julkaisuihin, matkoihin, kiertueisiin, kursseihin, festivaaliprojekteihin jne. Yhdistys järjestää -vuosittain 7–10 viikon mittaista tekijävierailua ulkomaille. Vierailuilla on aina tietty agenda, esim. osallistuminen leirille. Residenssitoimintaa on mm. New Yorkissa, Berliinissä, Pariisissa, Tanskassa ja Espanjassa.

Lisäksi yhdistys jakaa tekijäpalkintoja, järjestää noin 50 erilaista tapahtumaa ja julkaisee jäsenille ja sidosryhmille suunnattua lehteä.

DJBFA:n ihmiset
Pääsihteeri Tjill Dreyer
Taloussuunnittelija Trine Larsen
Viestintäpäällikkö Thomas Garlov
Kirjanpitäjä Mette Bjørn Due
Kirjanpitäjä Gitte Ryborg
Hallintoassistentti Helle Marstrand
Sihteeri Helene Breidfjord

djbfa.dk

Sangskrivere, komponister og tekstforfattere DPA

DPA on perustettu 1918 ja siinä on 981 jäsentä, joista naisia 22%. Jäsenyyden edellytys on 530 euron tekijänoikeustulot kahdelta vuodelta tai 4000 euron tekijänoikeustulot yhdeltä vuodelta. DPA:ssa on äskettäin aloitettu samankaltainen ”kevytjäsenyystoiminta” kuin DJBFA:lla on. Yhdistys jakaa matka-apurahoja, työskentelyapurahaa ja musiikin promootiotoimintaan tarkoitettua apurahaa. Sillä on myös erityinen, jatkuvasti käynnissä oleva musiikkivientiin suunnattu apuraha.

Residenssitoimintaa on Berliinissä, Lontoossa Los Angelesissa, Ranskassa ja Italiassa. DPA järjestää vuosittain useita tapahtumia, tukee jäsentensä verkostoitumista ja julkaisee jäsenille ja sidosryhmille suunnattua lehteä. DJBFA:n ja DPA:n toimistot sijaitsevat Kööpenhaminassa samoissa tiloissa muiden tekijäjärjestöjen ja kustantajien yhdistyksen sekä KODA:n kanssa osoitteessa Lautrupsgade 9.

dpa.org


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2016

Selaa lehden artikkeleita