Tanskalaiset eivät tiedä että kone valitsee musiikin

Tanskalaiset eivät tiedä että kone valitsee musiikin

(Alkuperäinen julkaisuvuosi 1997)

Tanskalaiset haluavat kuulla radiosta enemmän tanskalaista musiikkia. Tällainen tulos saatiin tutkimuksesta, jonka Elviksen sisarjärjestö DJBFA teetti viime keväänä. Tutkimuksen teki ensin AIM -niminen tutkimuslaitos, joka kuitenkin sittemmin hyllytti tulokset muka epätieteellisinä. Tämä tutkimuslaitos on Tanskan radion (DR) suuri asiakas, millä hyvinkin oli osuutta hyllytykseen.

DJBFA teetti vastaavan kyselyn tämän jälkeen Tanskan Gallupilla. Kysymykset esitettiin lähes tuhannelle yli 15-vuotiaalle tanskalaiselle.

Tanskan yleisradion kanavilla soitetaan Kodan (Tanskan Teoston) tilastojen mukaan 20-25 % tanskalaista musiikkia. Tanskalaisena pidetään silloin musiikkia, jonka sävelen tai tekstin on tehnyt tanskalainen.

Vastaajista 64 % katsoo, että lupamaksuilla toimivalla Tanskan radiolla on velvollisuus soittaa tanskalaisten tekemää ja esittämää musiikkia ja siten tukea tanskalaista kulttuuria. 40-50% vastaajista katsoo, että Tanskan radion soittamasta musiikista yli puolet on oltava tanskalaista.

Vastaajista 56% halusi, että ohjelmista vastaavat henkilöt valitsevat itse esitettävän musiikin. Vain 5% ilmoitti tietävänsä, että keskitetysti ohjattava tietokone tekee musiikkivalinnat. Lähes kukaan kyselyyn vastanneista ei tiennyt sitä, että kyselyn aikaan syyskuussa 1996 Tanskan radiossa esitetty musiikki tuli tietokoneen muistissa olevien viidentuhannen kappaleen joukosta.

Sopivan tanskalaista musiikki oli 57%:n mielestä, 25% halusi lisää tanskalaista ja liikaa tanskalaista oli parin prosentin mielestä. 40%:n mielestä puolet soitettavasta musiikista tulisi olla tanskalaista ja 10%:n mielestä yli puolet. Peräti 29% vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että tanskalaista musiikkia pitäisi soittaa vähemmän kuin mitä syyskuussa 1996 Tanskan radiossa soitettiin.

Toukokuussa Helsingissä Elviksen isännöimässä NPU-kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti tästä Tanskan tutkimustuloksesta ja muusta radioiden soittopolitiikkaan liittyvästä. Esillä oli myös ajatus vastaavan tutkimuksen teettämisestä kaikissa pohjoismaissa.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/1997

Selaa lehden artikkeleita