Suurista tunteista syntyy pieniä tarinoita
Laulaja-lauluntekijä Anna Dantchev teki pandemian keskellä teemalevyn rohkeudesta ja uuden alun odotuksesta.
Dantchevilla on yli 20-vuotinen ura freelancermuusikkona; muun muassa soulin, jazzin ja bulgarialaisen perinnemusiikin laulajana. Hän on aloittanut nyt myös laulaja-lauluntekijän polkunsa. DANTCHEV:DOMAIN on julkaissut kaksi albumia.
Esikoisalbumin Say It julkaisu osui keskelle pahinta pandemiaa vuonna 2020. Dantchev oli valmistellut sitä pitkään, eikä malttanut jäädä odottelemaan parempia aikoja.
”Independentinä voin tehdä mitä huvittaa ja niinpä annoin rohkeasti vain mennä”, hän kertoo.
Say It valittiin Kansanmusiikki-lehden ja KamuKanta.fi-sivuston äänestyksessä Vuoden Kansanmusiikkilevyksi. Se nousi myös Top 10 Roots Music Report (US) sekä Top 20 World Music Charts Europe -listalle.
”Korona laittoi mut kuitenkin miettimään, onko musiikkihommissa järkeä lainkaan”, Dantchev sanoo.
”Marginaalimuusikolle kaikki slotit Suomessa ovat muutenkin kiven alla ja todella kilpailtuja. Korona kiristi tilannetta entisestään. Mietin paljon miksi-kysymyksiä.”
Poikkeuksellisten aikojen ja pandemian aiheuttaman yksinäisyyden tunteen keskellä Dantchev alkoi etsiä rohkeutta kirjoittamalla siitä lauluja. Kakkosalbumin The Lions We Are julkaisu oli kesällä 2022.
”Leijona edustaa mulle ultimaattista uljautta, rohkeutta ja vahvuutta. Se on myös sekä Suomen että Bulgarian symboli.”
Rohkeuslevyn isona inspiraationa ovat siirtolaisten tarinat ja ajatus siitä, että ihmiset ovat kautta aikain lähteneet kohti tuntematonta luottaen siihen, että seuraavassa paikassa alkaa uusi, parempi elämä.
”Koen siirtolaisuuden valtavana rohkeuden ilmentymänä”, Dantchev sanoo.
”Aiheeseen liittyvät tarinat koskettavat mua henkilökohtaisesti. Mieheni sukua on lähtenyt siirtolaisina Amerikkaan. Oma isäni on siirtolainen ja siirtolaisina tuli myös äidinäitini suku Karjalasta.”
Albumin ensimmäisessä laulussa kertoja astuu laivaan ja vilkuttaa rannalle jääneille. Viimeisessä laulussa ollaan perillä.
”Kuvittelin, miltä tuntuu matkustaa myrskyävällä merellä. Oikeasti en uskaltaisi, koska pelkään vettä ja pelkään pimeää. Kunnioitan ja ihailen merta suuresti. Sen toisella puolella on aina jotakin, ja siihen liittyy ajatus vapaudesta. Meri on albumilla metafora elämälle, vapaudelle, rohkeudelle.”
Dantchev kertoo, että hänen tapansa tehdä, nähdä ja kokea musiikkia on elokuvallinen.
”Teen lauluja tunne ja tarina edellä. Pohdin mielessäni isojakin asioita ja teemoja, mikä ei välttämättä käy suoraan ilmi pienimuotoisista tarinoistani. Valmiiksi pureskeltua en halua kuulijalle tarjota.”
Bändiinsä Dantchev on koonnut soitinarsenaalia, jolla saa toteutettua musiikillisia visioitaan, ja jolla saa aikaiseksi mielenkiintoista äänimaisemaa sekä rytmiikkaa. DANTCHEV:DOMAINissa soivat Erno Haukkalan pasuuna ja sousafoni, Kenneth Ojutkankaan tuuba ja kitara, Antti-Pekka Rissasen rummut sekä João Luísin perkussiot ja vibrafoni.
Vaskisoitinten ääni on miellyttänyt Dantchevia aina, sekä afroamerikkalaisessa että Balkan brass -tyyppisessä musiikissa.
”Etenkin pasuuna on mulle tärkeä instrumentti; voimakas ja ekspressiivinen”, hän kertoo.
”Pasuunalla on biiseissäni sekä bassolinjoja että solistisia linjoja. Koen sen tarvittaessa toiseksi lauluääneksi, joka sopii omaan äänenväriini. Olemme kuin laulajaduo.”
Tuuba tuli orkesteriin bonuksena Kenneth Ojutkankaan mukana, jota Dantchev kysyi kitaristiksi.
”Pasuunalla ja tuuballa saadaan tosi mielenkiintoista ja monipuolista äänimaisemaa aikaiseksi.”
Dantchev työstää säveliä ja harmonioita kotonaan pianolla. Puhelimen sanelin täyttyy melodiaideoista aikaan ja paikkaan katsomatta.
”Kerään talteen myös mielenkiintoisia fraaseja. Levyn nimi The Lions We Are on bändini pasunistin ’puolivahingossa’ heittämä lausahdus, joka minusta kuulosti hienolta.”
Soittajilleen hän antaa mielellään vapauksia sovitusten suhteen.
”Haluan, että jokainen soittaja kokee tilan bändissä omakseen. He ovat omien instrumenttiensa asiantuntijoita, joiden näkemyksiä kunnioitan. Meillä on hieno porukka, johon pystyn luottamaan.”
Luottoihminen on myös äänittäjä-miksaaja Mikko Raita. Hänen aloitteestaan The Lions We Are on tiettävästi Suomen ensimmäinen kokonainen albumi, josta julkaistiin myös Dolby Atmos -versio. Atmos-äänentoistojärjestelmää käytetään elokuvateattereissa ja hyvin varustetuissa kotikatsomoissa. Kuuntelukokemus on immersiivinen ja kolmiulotteinen.
Dantchev on kahden kulttuurin kansalainen. Hän on syntynyt Pohjois-Pohjanmaalla Haapavedellä suomalais-bulgarialaiseen perheeseen. Muusikkoisä Hristo Dantchev piti huolen siitä, että kotona soi musiikki aina ja monipuolisesti.
Anna lauloi bulgarialaisia kansanlauluja jo lapsena ja myöhemmin perehtyi maan laulutyyliin alan mestareiden kanssa Bulgariassa. Sibelius-Akatemian globaalin musiikin koulutusohjelmassa hän sukelsi isoisoäitinsä maailmaan; bulgarialaiseen itkuvirsiperinteeseen.
Bulgarialaisuus on mukana hänen laulaja-lauluntekijyydessään, mutta se ei ole itsetarkoitus. Jos laulun tarina ja tunnelma sitä vaativat, Dantchev valitsee musiikillisesta työkalupakistaan Bulgaria-elementtejä: mikrointervalleja, dissonanssia ja ”levotonta” rytmiikkaa sekä laulutyyliä, jonka estetiikka ei aina perustu tasavireisyyteen.
”Ne ovat syvätasolla osa minua”, hän sanoo.
Identiteetin pohtiminen on ollut Dantchevin elämässä aina läsnä. Suomi on monella tapaa ihana ja hyvä kotimaa. Mutta.
”Toivoisin, että suomenbulgarialaiset, suomenvietnamilaiset, afrosuomalaiset tai ketkä vain Suomessa musiikkia tekevät ja esittävät voisivat olla suomalaisia ja that’s it – ilman, että eksotisoidaan. Haluaisin edustaa musiikillani ja persoonallani tämän päivän Suomea. Se olisi ihannetilanne.”
Entä tulevaisuus noin muuten? Dantchev toivoo, että saisi tehdä rakastamaansa musiikintekijän työtä vielä pitkään. Ja että laulajan instrumentti, siis koko keho pääkoppaa myöten, pysyisi kunnossa ja terveenä.
”Toivon lisää keikkoja ja sitä, että saan vietyä bändiäni maailmalle. Isoja unelmia on mutta olen oppinut sen, että ihan kaikkea ei kannata kertoa etukäteen”, hän hymyilee.
5 X Set up
”Pianoni on 50-luvulta ja siinä on edelleen alkuperäinen koneisto. Karjalasta kotoisin olevan isoäitini sisko osti tämän, kun sai ensimmäisen palkkansa. Minulle piano tuli häälahjana.”
”Tärkeä esine, joka on esillä kodissani. Tällä huhmarilla bulgarialainen baba, siis isoäiti, on murskannut valkosipulia. Tuoksun voi vieläkin tuntea. Käytän tätä itsekin erityisissä tilanteissa.”
”Bulgarialaisen Tupan-rummun ääni on voimanlähteeni. Keikoilla soitan rumpua valikoidusti, koska haluan pitää soittimen lähellä kehoani ja kaulahihna hankaloittaa laulamista.”
”Kellot aloittavat Say It -albumin ja ankkuroivat minut juurilleni Bulgarian Balkan-vuoristoon, mistä sukuni on kotoisin. Suvullani on ollut lampaita ja lehmiä.”
”Joskus on hyvä purkaa tunteitaan potkunyrkkeilyyn. Näköjään säkkiä on myös kiva halata!”
Anna Dantchev (s. 1976) on laulaja-lauluntekijä, jonka musiikissa yhdistyvät (ainakin) soul, jazz ja bulgarialainen perinne. Dantchevin sydämen asioita ovat monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Hän rakastaa estradeja ja on luonteeltaan tarkkailija.
ALBUMIT
The Lions We Are (Glomama Music 2022, Dolby Atmos -versiona: Tidal, Apple Music, Amazon)
Say It (Glomama Music 2020)