Radio Suomen Elvis soittaa elvisläisten biisejä

Haastattelu

Radio Suomen Elvis soittaa elvisläisten biisejä

Moni jäsen hieraisi silmiään pariin otteeseen taannoisen Elvisin uutiskirjeen auettua ruudulle. Mikä ihmeen Radio Suomen Elvis?

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Elvis kokeilee radiotoimintaa.

– Elvisillä oli omaa radiotoimintaa jo 1990-luvulla. Kasetit vain viuhuivat ympäri Suomea, kertoo Eero Lupari, pitkäaikainen hallituksen jäsen.

Radio soitti tuolloinkin, luonnollisesti, kotimaisten tekijöiden kotimaista musiikkia. Radion työryhmässä pohdittiin kuitenkin, onko nimi Radio Suomen Elvis harhaanjohtava tai hassu. 

– Se oli Jukka Virtanen, joka sitten totesi, että ”tämä on hyvä, se on kuin ravihevosen nimi”, Lupari nauraa.

Tuolloin laadittiin myös nykyisessä Radio Suomen Elvisissä soiva jingle, jonka taustalta löytyvät Lupari ja Virtanen, sekä laulajana Sonja Lumme.

Radiotoiminta ei kuitenkaan ottanut tuulta siipiinsä, joten kanava vaimeni oltuaan toiminnassa kolme vuotta. Viime keväänä Petri Kaivanto ehdotti Elvisille radiotoiminnan uudelleen käynnistämistä. Tuumasta toimeen, ja tuloksena alkoi jäsenten biisien kerryttäminen kesän helteillä.

– Ydinajatuksena on radio, jossa Elvisin jäsenten teokset soivat sulassa sovussa. Ei musiikkipäälliköitä, eikä genreluokituksia rajoittamassa musiikillista monimuotoisuutta, summaa Kaivanto.

Teoksien soimisen tasa-arvoisuudesta huolehtii järjestelmä, joka soittaa kaikkia kappaleita tasapuolisesti

– Järjestelmä kylläkin suosii jonkun aikaa juuri lisättyjä teoksia, kunnes soittomäärät tasaantuvat aiemmin lisättyjen kanssa, Kaivanto täsmentää.

Radiotoimintaa pyöritetään Radiono-myn kautta. Kyseessä on belgialainen yritys, joka on toiminut yli 5 vuotta. Kuka tahansa voi perustaa Radionomyn palveluun nettiradion. Palvelussa on jo tuhansia nettiradioita, joiden kuuntelumäärät ovat yli 40 miljoonaa tuntia kuukaudessa. Tekijöiden ja kustantajien oikeuksista Radionomy on puolestaan sopinut Belgian SABAMin kanssa, jonka kanssa Teostolla on vastavuoroisuussopimus. Gramex on ilmoittanut, että he ovat tietoisia palvelusta ja sen käyttäminen on heidän puolestaan sopivaa, vaikka vastavuoroisuussopimusta ei vielä Belgian sisarjärjestön kanssa olekaan.

Toiminnan jatkuvuus edellyttää paitsi biisejä, myös kuuntelijoita.

Jokainen Elvisin jäsen voi lähettää Radio Suomen Elvisiin kolme julkaistua äänitettään, jossa on säveltäjänä, sanoittajana tai sovittajana. Ohjeet ja lisätiedot löytyvät Elvisin nettisivulta, joilta löytyy myös soitettavien kappaleiden lista täydellisine teostietoineen. 

Kaivanto kertoo, että tällä hetkellä radiossa on yhteensä parisen sataa eri teosta. Jotta toiminta on mahdollista jatkua, tarvitaan kuitenkin myös biisien lisäksi kuuntelijoita.

– Palvelun maksuttomuus perustuu kuuntelumäärään, jonka tulee olla keskimäärin 130 tuntia päivässä, Kaivanto kertoo ja kannustaakin kaikkia avaamaan Radio Suomen Elvisin.

– Radio Suomen Elvistä voi kuunnella kaikilla laitteilla, jotka ovat nettiyhteydessä, Kaivanto lisää.

Radiosoitin onkin kätevästi löydettävissä suoraan Elvisin nettisivujen etusivulta. Lisäksi soittimen voi upottaa vaikkapa omalle kotisivulle. Selainohjelman sijaan lähetystä voi kuunnella myös kaikilla mp3-streamia toistavilla ohjelmilla. Lisäksi Apple iOS -laitteisiin voi ladata ilmaisen Radionomy-sovelluksen, joka kertoo myös mikäli soiva kappale on saatavissa iTunesista.

Mikäli kuuntelumäärä ja soivien teoksien määrä on riittävä, Radio Suomen Elvisin toiminta jatkuu ja kehittyy. Tulevaisuudessa onkin mahdollista, että radioon tulee toimitettuja ohjelmia. Myös mahdollisuuksia suorien lähetyksien tekoon vaikkapa Tekosyy-klubilta ja Elvisin seminaareista tutkitaan. Lähetä siis biisisi Radio Suomen Elvisiin – ja laita radio soimaan!

Teksti: Nina Lith

Kuvitus: Esa Vehmassalo

musiikintekijat.fi

Radio Suomen Elvisin löydät myös Facebookista: 

www.facebook.com/radiosuomenelvis

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2013

Selaa lehden artikkeleita