Populaarimusiikin verkkomuseo avattiin

Populaarimusiikin verkkomuseo avattiin

Kaikki varmaan ovat yhtä mieltä siitä, että suomalaisella populaarimusiikilla täytyy olla oma museonsa, olisi pitänyt olla jo kauan sitten. Ja varmaan suomalaisten enemmistö on sitä mieltä, että tällaisen museon perustaminen ja ylläpitäminen kuuluu valtion tehtäviin ja rahat pitäisi löytyä verovaroista. Näin pitkälle ei suomalaisessa yhteiskunnassa ole vielä päästy. Mutta hieno askel eteenpäin astuttiin joulukuun alussa, kun internetissä avattiin populaarimusiikin verkkomuseo: Pomus. net.

Rahoitusta sen alkutaipaleella on saatu mm. yhteiskunnalta ja eri rahastoista. Myös Elvis ry on kantanut kortensa kekoon, kun verkkomuseon ensimmäisenä näyttelynä on yhdistyksemme 50v-näyttely.

Populaarimusiikin museo, www.pomus.net, on siis suomalaiseen populaarimusiikkiin keskittynyt verkkomuseo. Se kokoaa yhteen historiatietoa, informaatiota suomalaisen populaarimusiikin avainhenkilöistä sekä näytteitä säveltäjien, sanoittajien ja artistien tuotannosta. Museo myös tallentaa ja esittelee populaarimusiikin historiaa sekä tuottaa tietoa populaarimusiikin vaiheista ja vaikuttajista.

Päivitettyä tietoa

Museon henkilögalleria- ja yhtyesivuilla on museon omaa tuotantoa olevia henkilö- ja yhtye- esittelyjä sekä tietoa, kuvia, videoita ja ääninäytteitä. Verkkomuseon etuna esimerkiksi tietokirjaan verrattuna on se, että kirjoissa musiikkia voidaan esitellä ainoastaan tekstin, kuvan ja nuottikuvan avulla, mutta verkossa pystytään käyttämään multimediatekniikkaa eli yhdistelemään tekstiä, kuvaa, musiikkia ja elokuvaa. Verkkomuseo voidaan pitää kattavasti ajan tasalla, kun taas kirjojen tiedot saattavat vanhentua nopeastikin.

Verkkomuseon sisältöä pystytään myös jatkuvasti laajentamaan vuosien mittaan. Populaarimusiikin museo tekee laaja- alaista yhteistyötä musiikkielämän eri tahojen kanssa, joten museosta löytyy paljon yksityiskohtaista tietoa, jota on työlästä löytää muista lähteistä.

Museoon on myös varattu osio suomalaista populaarimusiikkia käsitteleville artikkeleille. Tutkijat voivatkin Populaarimusiikin museon kautta saada lisää näkyvyyttä teksteilleen. www.pomus.net toimii myös helppokäyttöisenä hakemistona muihin verkossa oleviin aineistoihin suomalaisesta kevyestä musiikista, sillä Populaarimusiikin museosta löytyy linkkien kautta tietoa myös muista suomalaista populaarimusiikkia käsittelevistä internet-sivuista. Pomus. net on tarkoitettu kaikille suomalaisesta kevyestä musiikista kiinnostuneille, niin tutkijoille ja median edustajille kuin tavallisille musiikin harrastajille ja kuuntelijoillekin.

Verkkomuseota ylläpitää Suomen Kevyen Musiikin Museon kannatusyhdistys ry. Sen hallituksen puheenjohtajana toimii Otto Donner. Museon päätoimittajana on Laura Henriksson. Teknisestä toteutuksesta vastaa Nemesys Oy. Ei muuta kuin surffailemaan.

Teksti: Martti Heikkilä

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2004

Selaa lehden artikkeleita