Operaattorit mukaan! Piraattijakelu kuriin!

Operaattorit mukaan! Piraattijakelu kuriin!

Mistä löytyvät ne keinot, joilla nettipiratismi saadaan kuriin? Alkaako tieto laittomien jakelijoiden saamista tuomioista vähitellen vaikuttaa? Onko ratkaisun avain teleoperaattoreiden ja oikeudenomistajien yhteisessä varoitusjärjestelmässä?

Musiikin ja elokuvien laiton verkkojakelu on saavuttanut Suomessakin valtavat mittasuhteet. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) mukaan Suomessa oli vuonna 2010 yli 125.000 kotitaloutta, joista jaettiin laittomasti yhteensä 153,6 miljoonaa tiedostoa. Tietoverkkopiratismin aiheuttamat kokonaistappiot suomalaiselle yhteiskunnalle nousevat yli 355 miljoonaan euroon vuodessa. Luvut perustuvat Taloustutkimuksen haastattelututkimukseen, joka tehtiin yli 3.000 hengen otannalla vuosi sitten.

Tuomioistuinten tuoreimmat ratkaisut osoittavat myös osaltaan ongelman laajuutta ja vahingollisuutta.Viimeksi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi (20.1.2011) 35-vuotiaan helsinkiläisnaisen ja 21-vuotiaan helsinkiläismiehen tekijänoikeusrikoksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Nainen sai neljä kuukautta vankeutta ja mies kolme kuukautta. Vastaajat tuomittiin maksamaan yhteisvastuullisesti oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaisia hyvityksiä ja korvauksia yhteensä yli 800.000 euroa.

Vastaavantyypiset tuomiot tulivat viime vuoden lopulla Varsinais-Suomen ja Oulun käräjäoikeuksista. Näissäkin tapauksissa vastaajat tuomittiin kolmen ja neljän kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja satojen tuhansien eurojen korvauksiin.

Kaikissa kolmessa tapauksessa kyse oli piraattipalvelun ylläpitäjien rikosoikeudellisesta vastuusta. Alioikeudet noudattivat tuomioissaan korkeimman oikeuden kesällä 2010 antamaa merkittävää ennakkopäätöstä ns. Finreactor-tapauksessa.

Torjuntataistelu

Torjuntavoitoista huolimatta taistelua ei ole voitettu. Ongelman laajuus on herättänyt valtiovallankin, hallitus esitti viime lokakuussa eduskunnalle uutta ilmoitusmenettelyä. Lakiesitys on tällä hetkellä eduskunnan sivistys- ja perustuslakivaliokuntien käsittelyssä

Vireillä olevan lakiesityksen mukaan teleoperaattoreiden tulisi tulevaisuudessa välittää asiakkailleen oikeudenhaltijoiden laatima määrämuotoinen ilmoitus havaitusta laittomasta toiminnasta.

Oikeudenhaltijat pitävät esitystä askeleena parempaan, mutta sellaisenaan riittämättömänä. Lakiesityksen mukaan lähetettäviä ilmoituksia ei millään tavalla rekisteröitäisi teleoperaattoreiden toimesta, jolloin ei jäisi mahdollisuutta puuttua niihin tapauksiin, joissa laiton toiminta ei loppuisi useammankaan ilmoituksen jälkeen.

– Pelkkä ilmoitus ilman seuraamuksia ei riitä, sillä 90 prosenttia käyttäjistä tietää toiminnan olevan laitonta, sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Oikeudenhaltijoiden mukaan lakiesitystä tulee muuttaa siten, että lähetettävät ilmoitukset rekisteröidään. Tämä menettely mahdollistaa oikeudelliset seuraamukset niille, jotka eivät lopeta tiedostojen laitonta jakamista. TTVK:n mukaan nykyinen esitys on torso ja vaarana on, että se jäisi vaille käyttöä tehottomuutensa ja kalleutensa vuoksi.

TTVK teki vuonna 2010 yhteensä 100 tekijänoikeuslain mukaista tiedonsaantihakemusta. Tiedonsaantihakemuksissa tuomioistuimelta pyydetään tekijänoikeuslain mukaista määräystä, jolla teleoperaattori velvoitetaan kertomaan TTVK:lle laittomaan toimintaan käytetyn IP-osoitteen haltijan henkilöllisyys ja yhteystiedot.

Kotilainen korostaa, että nykyisellä lainsäädännöllä ei pystytä riittävästi rajoittamaan ongelmaa. Viimeisten tutkimusten perusteella piraattijakelua harjoitetaan n. 150.000 kotitaloudessa. Kotilaisen mukaan on selvää, ettei tuomioistuinlaitos pysty käsittelemään näin montaa tapausta. Juuri siksi tarvitaan uutta, tehokkaampaa ja samalla pehmeämpää keinoa puuttua laittomaan piraattijakeluun.

Juhlapuheiden sijaan tarvitaan tekoja, joilla aidosti turvataan kotimaisen musiikin ja kulttuurin toimintamahdollisuudet myös verkkoympäristössä, painottaa Kotilainen.

Internet-operaattoreiden vastuuta lisättävä

Kotilainen on huolissaan myös elokuvien laittomasta levittämisestä. Niiden helppo saanti ja katsominen näkyy jo videovuokraamojen kannattavuudessa. Hän ottaa esimerkiksi Fin-Tv:n, joiden jäljet johtavat ulkomaille, mutta tarjonta on suunnattu suomalaisille.

Kotilaisen mukaan yksi merkittävä ongelma on, että EU:n vuonna 2004 antama ns. Enforcement direktiivi on saatettu voimaan jäsenvaltioissa vaihtelevin tulkinnoin.

Kyseisen direktiivin tulisi mahdollistaa pysyvät kieltotuomiot sellaisia internet-operaattoreita vastaan, joiden palveluja kolmannet osapuolet käyttävät tekijänoikeuden loukkaamiseksi. Suomen laki ei tällä hetkellä mahdollista pysyvää kieltotuomiota internet-operaattoria vastaan.

– Nyt tulisikin varmistaa, että operaattorit voidaan velvoittaa estämään asiakkaidensa pääsyn tietyille sivustoille. Ainakin Tanskassa ja Italiassa keinoa on jo käytetty PirateBay-palvelua koskien.

Merkittäviä, suuria piraattipalveluja on tällä hetkellä maailmassa kymmenkunta.

– Jos viisikin suurinta saataisiin pois pelistä, niin laillinen kauppa voisi jo hengittää paljon paremmin.

TTVK:n ja viranomaisten työn tuloksena maassamme ei ole tällä hetkellä merkittäviä piraattitiedostoja jakavia palvelimia. Suomalaisten käyttämät palvelut sijaitsevat ulkomailla.

– Luova ala hakee tällä hetkellä operaattoreiden roolin kasvattamista. Operaattorit eivät voi mennä sen taakse, että he vain välittävät aineistoa. Me haluamme terveen tietoyhteiskunnan, jossa laillisilla toimijoilla on toimintamahdollisuus.

Piratismin avainlukuja 2010 löytyy TTVK:n nettisivulta 25.1.2011 päivätystä uutisesta osoitteessa https://www.antipiracy.fi/ajankohtaista/?id=200.

FAKTA

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on rekisteröity ja voittoa tavoittelematon yhdistys. Yhdistys valvoo jäsentensä oikeuksia ja tiedottaa ja kouluttaa tekijänoikeudesta.

Teksti: Risto Pekkala

Kuva: Reino Pekkala

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2011

Selaa lehden artikkeleita