Miten Radio Suomi soittaa kotimaista?
Kun koronakriisi alkoi, Yle tiedotti lisäävänsä kotimaista musiikkia kanavillaan. Kysyimme musiikkipäällikkö Johan Lindroosilta, miten lisäys on vaikuttanut Radio Suomessa soivaan musiikkiin.
”Itse asiassa kotimaista Radio Suomessa on lisätty jo monta vuotta. Kanavamme musiikin kotimaisuusaste vuonna 2017 oli noin 55 prosenttia. Viime maaliskuun jälkeen se on ollut aika lähellä 70:ää prosenttia”, kertoo Lindroos.
”Keväällä tehtyä musauudistusta alettiin suunnitella viime vuoden puolella. Koronan myötä kyllä nostettiin kotimaisuusastetta hieman suunniteltua reippaammin. Mutta uudistus olisi tehty muutenkin.”
Miksi ja miten Radio Suomen musiikkivalikoimaa uudistettiin?
”Teimme viime vuoden puolella kuuntelijatutkimuksia ja -analyysejä siitä, mihin suuntaan koko kanavaa pitäisi viedä. Kuuntelijoiden toiveissa oli kotimainen, tuttu ja turvallinen musiikki. Ihan konkreettisena muutoksena mainittakoon esimerkiksi se, että viime vuonna melkein joka viikko nostettiin soittoon yksi uusi ulkomainen biisi. Tänä vuonna uusia ulkomaisia on otettu soittoon vain kuusi.
Musiikkikatalogiamme tarkastellaan koko ajan. Mietitään, mitä genreä tai aikakautta pitäisi lisätä. Musiikkiprofiilin rakentaminen on jatkuva projekti.”
Mikä on Radio Suomen musiikkiprofiili?
”Suurin osa meillä on kotimaista rock-, pop- ja iskelmämusiikkia. Aika paljon on klassikkokappaleita 1970-luvulta tähän päivään. Uudistuksessa haluttiin priorisoida suuria kotimaisia kappaleita ja artisteja.”
Miksi perinteinen tanssi-iskelmä on kadonnut Radio Suomesta?
”Kyllähän sitä löytyy. Paikka auringossa -ohjelma tulee joka arkipäivä. On myös Sekahaku ja Iskelmäradio -ohjelmat.”
Minkä verran saat kuunneltavaksesi uutta musiikkia ja millä perusteilla sitä päätyy soittoon?
”Saan, ajankohdasta riippuen, noin tuhannesta kahteen tuhanteen uutta biisiä kuukaudessa. Tässä on mukana ulkomaiset ja kotimaiset. Jotkut kappaleet karsiutuvat jo genren mukaan pois, esimerkiksi ulkomainen black metal ei ole meidän kanavan musiikkia. Kaikki kotimaiset kappaleet kuuntelen kyllä.
Valitsen viikoittain kokoontuvan musiikkiraadin kuultavaksi noin 8 biisiä. Myös laaja rinki Ylen eri-ikäisiä ja eri puolilla maata asuvia toimittajia ja tuottajia kuuntelee ne. Lopulliset päätökset soittolistalle otettavista teen pohdintojen ja keskustelujen pohjalta. Kuunteluvaiheessa raatilaiset eivät tiedä, kenen esittäjän, tekijän tai julkaisijan biisistä on kyse. Musiikki ratkaisee.”
Voisiko Radio Suomi soittaa enemmän uutta kotimaista?
”Tätäkin seikkaa tarkastellaan koko ajan. Toistaiseksi ei ole suunnitelmia uuden kotimaisen lisäämisestä. Tällä hetkellä lähetysvirrassa, siis pois lukien erikoisohjelmat, on viikkotasolla soitossa 45 uutta kappaletta. Uutuuslistaa päivitetään joka viikko: jotain lisätään ja jotain tippuu pois. Uutuusbiisejä otetaan soittoon 1–3 viikossa.”
Miten suhtaudut indie-tekijöihin?
”Biisin päätyminen soittoon ei ole kiinni siitä, onko takana levy-yhtiö tai onko promoottoria. Tärkein ohje on, että biisin, esiintyjän ja kaikkien tekijöiden nimet pitää olla viestissä mukana, samoin kaikki vaadittavat koodit, plus latauslinkki hyvälaatuiseen wav-tiedostoon.”
Millainen biisi valloittaa musiikkipäällikön sydämen?
”Hyvä ja vaikea kysymys. Joskus mielenkiinto herää sanoista, joskus tietystä saundimaailmasta, melodiasta tai itse laulajasta. Se vaihtelee. Mutta on mahtava tunne, kun karvat lähtee pystyyn ja tulee olo, että biisi on kuunneltava heti uudestaan muutaman kerran. Tätä työtä tehdessä pitää toki laittaa oma musamaku sivuun ja miettiä kanavan profiilia sekä yleisöä.”