MIKÄ HITON NAPSTER?

Haastattelu

MIKÄ HITON NAPSTER?

Mp3 – vallankumous internetissä eli jos et saa niitä lopettamaan, mene mukaan ja kääri hillot.

MP3 on äänitiedostomuoto johon musiikki on ”pakattu” tietoverkossa helposti liikuteltavaan muotoon ja NAPSTER mp3-tiedostojen etsintä-, haku-, ja imurointiohjelma, joka hoitaa musiikkitiedostojen siirron tietokoneelta toiselle.

Kesäkuussa 1999 jakoi 18-vuotias Amerikkalainen Shawn Fanning muutamalle kymmenelle ystävälleen kokeiltavaksi ensimmäisen version ohjelmasta, jolla voi internetin kautta kopioida musiikkia toisen käyttäjän tietokoneelta. Napsteriksi ristitty ohjelma levisi internetissä muutamassa päivässä 10 000 – 15 000 käyttäjälle. Tänään Napster on yhtiö jonka palvelulla on 38 miljoonaa käyttäjää ja ohjelmalla kopioidaan 32 000 musiikkikappaletta minuutissa. Jutun juju on ettei musiikki maksa palvelimelta kopioituna mitään, no verkon käyttökulut tietty.

Mutta mites kävi tekijänoikeuskorvausten? Napsteria vastaan on nostettu RIAAn (Recording Industry Association of America) toimesta syyte ”mahdollisuudesta rikkoa tekijänoikeuksia ennennäkemättömässä mittakaavassa” mutta valitustuomioistuimen päätöksen mukaan palvelu pysyy, itse oikeudenkäyntiä odotellessa toistaiseksi auki. Napster on saanut myöskin puolustajia musiikkimaailmasta, esim. Neil Young ja Dave Grohl (Foo Fighters), heidän mielestään isot yhtiöt haluavat taas vain rahastaa musiikin kuuntelijoita.

Kesäkuussa 2000 Napster puolustautui seuraavilla argumenteilla:

– Palvelua ei voi sulkea, koska sitä käytetään myös laillisiin tarkoituksiin, kuten aloittelevien artistien promootioon.

– Napster ei voi valvoa käyttäjiään, joten ei ole vastuussa mitä verkossa liikkuu.

– Musiikin imurointi verkossa on laissa sallittua epäkaupallista kopiointia, kuten levyn kopiointi kasetille.

Lokakuussa 2000 solmi Napster suurten levy-yhtiöiden myötämielellä sopimuksen viihdejätti Bertelsmannin kanssa. Tämä levy-yhtiö BMG entertainmentin saksalaisomistaja sopi Napsterin kanssa luopuvansa syytteistä, jos yhtiö suostuu perustamaan maksulliseen jäsenyyteen perustuvan kopiointipalvelun. Bertelsmann toivoi muiden levy-yhtiöiden liittyvän hankkeeseen. Universal, Sony Music, Warner Music ja EMI ovat vaatineet palvelun sulkemista. Bertelsmann aikoo sijoittaa vähintään 200 miljoonaa markkaa palvelun kehittämiseen ja mennä osakkaaksi Napsteriin. Sellaistakin on kerrottu, että myös ASCAP eli yksi Amerikan teostoista olisi myös sopimassa Napsterin kanssa.

Napsterin tulevaisuus on siis yhä auki ja yhtiön toimitusjohtaja Harry Barry arvioikin yhdeksi mahdollisuudeksi palvelulle asetettavan noin 35 markan suuruisen kuukausimaksun. On myös mahdollista että palvelu jaetaan kahtia, maksulliseksi ja ilmaiseksi promootiopalveluksi. Markkinoilla kuitenkin arvioidaan suurimman osan käyttäjistä häipyvän saman tien maksullisuuden myötä.

Lähteet: Helsingin Sanomat, lokakuu. 2000 / Jarmo Raivio ja Reuters.

Lisätietoa: Teostoryn artikkeli ”Piratismiuutisia” 3 / 2000.

Teksti ja piirros: Jussi Sydänmäki

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2000

Selaa lehden artikkeleita