Ei-biisin menestys yllätti Maija Vilkkumaan

Ei-biisin menestys yllätti Maija Vilkkumaan

Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa oli väärässä arvellessaan, että Ei-biisistä ei traagisen aiheensa takia tulisi hittiä.

”Mulla on sellainen tapa, että teen ensin melodian ja sitten tekstin. Ein sävellys syntyi, kun yritin tehdä biisiä, joka kuulostaisi vähän sen ajan eli 2000-luvun alun Britney Spearsilta. Mun päässä melodiassa oli jotain yhdistelmiä biiseistä Baby One More Time ja Oops I Did It Again.

Mun on vaikea tehdä tietoisesti päätös siitä, että mistä aiheesta kirjoitan. Melodian rytmi ja muut ominaisuudet ikään kuin houkuttelevat tekstin esiin. Tässä tapauksessa ensimmäiset sävelet toivat esiin sanat ”onnen keiju ole hyvä ja lennä”. Mietin, että joku lapsiko tässä nyt tekee taikoja. Ensin ajattelin vähän vastentahtoisesti, että aiheesta ei saa mitään aikaiseksi. Mutta sanat alkoivat kuitenkin viedä mukanaan. Tarinan jatko ”…äiti antaa mun mennä” tuli siihen aika luontevasti. Tajusin, että kuva on niin vahva, että mun on vain alettava seuraamaan sitä.

Kertosäkeistön laini ”se sama maailma siskosi vei, mä sanon viimeisen sanan ja se on ei” tuli riimin ohjaamana. C-osaan piti laittaa dramaattinen käänne. Siinä tytär pääsee pois talosta. Äiti mielestäni kuolee tulipaloon, vaikka sitä ei suoraan tekstissä sanotakaan.

”Ei on jo 14 vuotta vanha biisi. Olen esittänyt sen varmaan joka keikalla ja esitän edelleen.”

Jälkeenpäin, tai ehkä jo kappaletta kirjoittaessani, olen analysoinut, että sen syntyyn on vaikuttanut Tuomari Nurmion biisi Levoton lapsi. Siinä 16-vuotias Maija haluaisi päästä ulos kodistaan, mutta vanhemmat kieltävät. Toinen Ein syntyyn alitajuisesti vaikuttanut juttu on elokuva The Others, josta olin kuullut. Siinä äiti ei vie lapsiaan ulos, koska he ovat allergisia valolle. Tosiasiassa mitään allergiaa ei ole, vaan äiti on hullu ja pitää lapsia lukittuna pimeässä talossa. Tarina oli kiehtonut mielikuvitustani.

Jo tehdessäni kappaletta päätin, että Ei tulee olemaan kolmannen levyni nimi ja ensimmäinen sinkku. Ajattelin, että siitä ei aiheensa takia tulisi suuren yleisön biisiä. Mutta siitä tulikin valtavan iso. Sain sen ansiosta paljon myös lapsifaneja. He eivät nähneet tarinan traagisuutta, mutta löysivät tekstistä asioita, joihin saattoivat samaistua. Äitejä tarinassa on koskettanut ikuinen suojelemisen ja irti päästämisen dilemma.

Ei on jo 14 vuotta vanha biisi. Olen esittänyt sen varmaan joka keikalla ja esitän edelleen.”

Ei
säv. ja san. Maija Vilkkumaa
es. Maija Vilkkumaa (2003)
Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2017

Selaa lehden artikkeleita