LYHYET UUTISET

LYHYET UUTISET

Helsingin keskustassa soi Suomalaisen musiikin päivänä 11.3.

Valtakunnallista Suomalaisen musiikin päivää vietetään neljättä kertaa 11.3.2006. Päivä osuu nyt lauantaille, ja sen vuoksi yhtenä uutuutena ovat lukuisat yleisökonsertit keskellä päivää kauppakeskuksissa ja julkisissa tiloissa.

Helsingissä nämä konsertit järjestetään osana Musica nova -festivaalia. Helsingin keskustassa konsertit järjestetään seitsemässä eri paikassa (mm. Stockmann, Kluuvin ostoskeskus, Kampin ostoskeskus ja Kiasma). Konsertit pidetään klo 10-14 ja esiintyjinä ovat lapsi- ja nuorisoryhmät, jotka edustavat mm. musiikkiopistoja ja päiväkoteja pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Konsertit toteutetaan esiintyjäryhmän ja säveltäjän yhteistyönä. Säveltäjinä ovat Anneli Arho, Jyrki Linjama, Aleksi Ojala, Jukka Takalo, Harri Wessman sekä työryhmät Jovanca Trbojevic ja Tarja Nyberg sekä Maija Baric ja Maria Baric.

Myös muualla maassa musiikkiopistojen ryhmien toivotaan esittävän suomalaista musiikkia keskellä lauantaipäivää kauppakeskuksissa ja yleisötiloissa. Näistä tapahtumista samoin kuin kaikista viikon tapahtumista voi ilmoittaa tapahtumakalenteriin osoitteeseen www.suomalaisenmusiikinpaiva.fi. Sieltä myös löytyvät päivitetyt tiedot kaikesta siitä, mitä on luvassa.

Hankkeen takana olevat tahot järjestävät jälleen seminaarin, joka pidetään perjantaina 10.3. Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalissa. Seminaarissa keskitytään tällä kertaa pohtimaan, vieläkö suomalainen laulaa luennoijana mm. tutkija Ava Numminen. Seminaarin lähtökohtana on se paradoksi, että tietyissä tilanteissa – esimerkiksi karaokessa – olemme rohkeita laulamaan, mutta useat meistä laulavat vain, jos kukaan ei kuule. Seminaarin yhteydessä jaetaan myös säveltaiteen valtionpalkinto.

Svengaten à la Erik Lindström

Marraskuun viimeisenä iltapäivänä vietettiin Storyvillessä Helsingissä merkkitapausta, kun kirja “Svengaten Erik – Erik Lindströmin elämä ja musiikki” julkistettiin. Maestron lisäksi kirjan toisena kirjoittajana on tutkija Juha Henriksson. Eki on vastannut pääasiassa elämäkerrallisesta osuudesta ja Juha hänen sävellystuotantonsa analysoinnista.

Tammen kustantaman kirjan mukana on cd, jolla on kuusi Erik Lindströmin studio-orkesterin uutta levytystä solisteina Seppo Hovi, Ossi Runne, Kai Pahlman, Pentti Lasanen, Antti Sarpila ja maestro itse. Kaikki sävellykset ovat Lindströmin ja sovitukset Lasasen ja Sven Nygårdin.

Kirjasta selviää esimerkiksi, että Ekin ensimmäinen sävellys sai ensiesityksensä 72 vuotta syntymisensä jälkeen, kun se esitettiin säveltäjän 80-vuotiskonsertissa vuonna 2002. Löytyypä kirjasta myös osuus, jossa säveltäjä kertoo yhteistyöstään sellaisten sanoittajien kuin Sauvo Puhtila, Kari Tuomisaari, Juha Vainio, Martti Innanen, Aappo I. Piippo, Pertti Reponen ja Helka Hynninen kanssa.

Mutta eipä paljasteta enempää niille, jotka eivät vielä ole tätä kirjaa Elvis ry:n kunniajäsenestä ja hänen musiikistaan lukeneet. Hankkikaa kirja ja tuskin maltatte lukemista hetkeksikään keskeyttää.

Onnittelemme


Anne Mattila ja Ilkka Vainio

Kullervo Linnan Säätiön vuoden 2005 palkinnot (4.200 euroa) on luovutettu laulaja Anne Mattilalle ja sanoittaja Ilkka Vainiolle Kullervo Linnan syntymäpäivänä 24.11.

Musiikki & Media on myöntänyt Henrik Otto Donnerille erikoispalkinnon elämäntyöstä suomalaisen musiikin hyväksi. Ilkka Vainio nimettiin vuoden tuotantopäälliköksi.

Tuomari Nurmion sävellykset ja sanoitukset sekä Alamaailman vasarat -yhtyeen sovitukset levyllä Kinaporin kalifaatti ja Veli-Matti Puumalan pianokonsertto Seeds of Time jakavat puoliksi 40 000 euron Teosto-palkinnon. Teosto-palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Voittajat valitsi kolmen hengen raati puheenjohtajanaan Sibelius-Akatemian rehtori Gustav Djupsjöbacka, kansanedustaja ja sanoittaja Anni Sinnemäki sekä yksi viime vuoden Teosto-palkituista, Ilmiliekki-kvartetin Verneri Pohjola.

Veijo Pihlajamäelle on luovutettu Suomen Harmonikkaliiton hopeinen ansiomerkki taiteellisesta toiminnasta luovana ja esittävänä taiteilijana.

Mikko Perkoila on saanut vuoden 2005 Kiila-palkinnon. Vuosittain jaettava Kiila-palkinto on tunnustus merkittävästä urasta tai aikaansaannoksesta taiteen tai kulttuurin alalla. Palkinnon myöntää vuonna 1936 perustettu kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiila ry.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on palkinnut kymmenen eri taiteenalan edustajaa 20.000 euron Suomi-palkinnoilla. Palkinnon saivat mm. Värttinä ja Galaxy yhtyeet.

Teksti ja kuvat: Martti Heikkilä

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2005

Selaa lehden artikkeleita