LYHYET UUTISET

LYHYET UUTISET

Uusi lauluntekijäkurssi Ikaalisissa

Ikaalisissa koulutetaan jälleen ensi vuonna lauluntekijöitä kahdeksan kuukauden kurssilla. Järjestäjänä on Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä. Kurssi on jatkoa tämänvuotiselle kurssille, joka oli Suomessa ensimmäinen näin pitkä alan koulutus.

Lauluntekijäkurssi toteutetaan nytkin yhteistyössä Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry:n kanssa. ELVIS ry:n roolina on tarjota asiantuntemusta mm. alan sopimuksiin ja tekijänoikeuksiin liittyvissä asioissa. Kurssia voi suositella mm. sellaisille lahjakkaille lauluntekijöille, jotka ovat jo Teoston asiakkaita, mutta liian vähäisen julkaistun tuotannon vuoksi eivät vielä pääse ELVIS ry:n jäseniksi.

Ikaalisten koulutus alkaa 9. tammikuuta 2006 ja jatkuu 13. syyskuuta asti. Pääkouluttajina ovat Heikki Salo ja Olli Heikkinen. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jolloin lähiopetuspäiviä on viikossa kolme.

Hakuaikaa on 14. lokakuuta asti. Kurssille otetaan 15 opiskelijaa kirjallisten, vapaamuotoisten hakemusten ja haastattelujen perusteella. Mukaan liitetään työnäyte.

Lisätietoja www.lpkky.fi/aikkari/artisti/ lauluntekija.html sekä Eija Hinkkala 03- 4509 415, e-mail: eija.hinkkala@lpkky.fi ja Tiina Pitkänen 03-4509 415, e-mail: tiina.pitkanen@lpkky.fi.

Saksittuja

Seppo Ahti kirjoittaa Bisquit-kolumnissaan Iltasanomissa 15.9. Eduskunnan ratkaisusta, jonka mukaan jumalanpalvelusmusiikista ei tarvitse maksaa tekijänoikeuskorvauksia mm: “…tähän sopiikin välipalaksi tietokilpailukysymys: mitkä ovat Raamatun ensimmäiset sanat?

Sillä välin kun asia on pohdinnassa, jatketaan siitä mihin äsken jäätiin. Eduskunnan päätöksestä kun ei käy suoraan ilmi, onko jumalanpalvelusmusiikki ilmaista vain jumalanpalveluksissa esitettynä.

Jos ei, seuraukset voivat olla arvaamattomat. Tai tarkemmin ajateltuna, hyvinkin arvattavat. Suomen kansan maallinen musiikkimaku tulee näet hyvin lähelle virsilaulun parasta traditiota. Asiasta on tehty akateemisia selvityksiä, mutta kyllä sen kuulee itse kukin ilman sen kummempaa tutkimustakin. Parhaimmasta päästä joku Satumaa tai Rakkaus on lumivalkoinen menee sellaisenaan virtenä laulettavaksi, tekstissä on pientä viilaamista. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö suurin osa virsistä sovi esitettäväksi myös maallisena musiikkina.” …

“On itsestään selvää, ettei maksuttomuus voi koskea vain koraalikirjaa. Muutenhan saattaisi käydä kuten Matti Jurvan laulussa Sulamith:

Yli kaupungin moskeija varjonsa luo,

minareetista kuuluu ääni tuo,

jota emme tariffisyistä pysty tässä esittämään.

Niin, siihen kilpailukysymykseen. Mitkä ovat Raamatun ensimmäiset sanat? ‘Suomennoksen tekijänoikeudet. Kirkon keskusrahasto’.”

Onnittelemme

Ensimmäisen “Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun on voittanut Pessi Levanto teoksella Golden House of Samargand. Toiseksi sijoittui Veli-Matti Halkosalmi teoksella Kaiku.

Tämän vuotisen Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailun voitti Kikka Laitisen ja Janne Halmelan säveltämä, Jorma Toiviaisen sanoittama Tulit varjojen takaa. Toiseksi sijoittui Pertti Haverisen säveltämä ja Jorma Toiviaisen sanoittama Niin kauas et pääse ja kolmanneksi Jouni Kerosen Toivoisin.

Somero Soikoon 2005 Sävellys- ja sanoituskilpailun Unto Monosen hengessä on voittanut Juha Takanen säveltämällään ja sanoittamallaan Toisella tähdellä.

Suven Sävel on luovuttanut Viihteen elämäntyö -palkinnon Jukka Kuoppamäelle.

Toivo Kärki -juhla on palkinnut Eila Pienimäen elämäntyöstä.

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2005

Selaa lehden artikkeleita