LYHYET UUTISET

LYHYET UUTISET

Kulttuuriministeri myönsi taiteilijaeläkettä 43:lle

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on myöntänyt 43 uutta elinikäistä taiteilijaeläkettä eri taiteenalojen edustajille. Täysi eläke on 1 118,12 euroa kuukaudessa ja osaeläke siitä puolet. Eläkkeestä maksetaan veroa. Täysi eläke myönnettiin 27 taiteilijalle ja osaeläke tai osaeläkkeen korotus 16 taiteilijalle.

Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke myönnetään taiteilijalle tunnustuksena hänen ansiokkaasta toiminnastaan esittävänä ja luovana taiteilijana. Eläkettä myönnettäessä huomioidaan myös hakijan varallisuus ja toimeentulo. Nykymuotoisia taiteilijaeläkkeitä on myönnetty vuodesta 1974 lähtien. Vuonna 2005 eläkettä haki yhteensä 462 taiteilijaa.

Säveltaiteen uudet eläkkeet: Komppa Kari, Vantaa (t), Lahtinen Jorma, Helsinki (oe), Muhonen Markku, Helsinki (oe), Nordgren Pehr Henrik, Kaustinen (t), Raninen Aarno, Tuusula (t), Rosnell Esko, Helsinki (t), Simola Seija, Vantaa (t), Izumi Tateno, Helsinki (oe), Vasara Ossi, Mikkeli (t)

Jaakko Salo -rahaston stipendi Tiina Brännarelle

Uuden Iloisen Teatterin Jaakko Salo -rahasto on myöntänyt ensimmäisen 5.000 euron stipendin ohjaaja-koreografinäyttelijä Tiina Brännarelle. Stipendi jaettiin 22. helmikuuta, jolloin tuli kuluneeksi 75 vuotta Jaakko Salon syntymästä.

Tiina Brännare on tehnyt neljännesvuosisadan työtä musiikkiteatterin parissa. Stipendin perustelujen mukaan hän on tällä hetkellä tuon haastavan taiteenlajin kärkinimi ohjaajakoreografina. Hänen uurastuksensa on osaltaan nostanut suomalaisen musiikkiteatterin ”vaatimattomista alkuyritelmistä kansainvälisen vertailun kestävälle tasolle”.

Tiina Brännare on Musiikkiteatteri UIT:n kasvatti ja oma tyttö. Kun UIT:n perustajaporukka mietti tanssiryhmää teatterin toiseen produktioon ”Komento takaisin” keväällä 1980, Matti Kuusla ilmoitti nähneensä osaavan tanssitrion Jaakko Jahnukaisen vetämässä levyraadissa jonkun solistin takana hyppimässä. Tanssiryhmä ”Jazz Girls” löytyi puhelimeen New Yorkista. Tytöt olivat opiskelemassa alaa. He tulivat UITtiin ja Tiina jäi Peacockin lavalle. Tarmokas tyttö suoritti teatteritaiteen maisterin tutkinnon alan korkeakoulun näyttelijälinjalla. Toistakymmentä vuotta Brännare teki tanssit UIT:n kevätrevyihin ja työskenteli ohjaajan assistenttina. Vähitellen hänelle alkoi tulla tilauksia muualle Suomeen paikkaamaan teattereiden vuotavaa budjettia musiikkinäytelmillä.

Viime vuosina Tiina Brännare on ideoinut, ohjannut ja tehnyt koreografioita isoihin produktioihin Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin. Hänen viimeisin voittonsa on alkuperäismusikaali ”Marilyn” Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä.

Jaakko Salon nimeä kantava rahasto jakaa stipendejä suomalaisen musiikkiteatterin parissa ansioituneille henkilöille. Stipendilautakuntaan kuuluvat Jukka Virtanen, Jutta Zilliacus, Markku Johansson, Marjatta Leppänen ja Raine Salo. (kuva: UIT)

Onnittelemme

Rocklehti Soundi on jakanut ensimmäisen Soundi-palkinnon Hannu ”Tuomari” Nurmiolle. Palkintoperusteluissa sanotaan, että Tuomari Nurmio on ammentanut musiikkinsa perusteet amerikkalaisen rockin rikkaasta historiasta, mutta ”samalla hänen musiikkiaan leimaa rakkaus suomalaiseen kieleen, kulttuuriin ja elämään”.

Esiintyvät Viihdetaiteilijat ry on nimittänyt Jarmo Luttisen Viihdetaiteen mestariksi.

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2005

Selaa lehden artikkeleita