LYHYET UUTISET

LYHYET UUTISET

Menestyneitä ja palkittuja tekijöitä

Pekka Pohjolalle Yrjöpalkinto

Pekka Pohjola on saanut Suomen Jazzliiton tämänvuotisen Yrjö-palkinnon. Palkinnon perusteissa kiitetään, että ”hänen kuvallinen sävelkielensä on muotoutunut omaksi helposti tunnistettavaksi genrekseen. Siinä leikillisyys, huumori ja selkeät melodiat yhdistyvät jykevään, vakavaan ja mahtipontiseenkin instrumentaatioon. Sähköbasistina Pohjola on virtuoosi, jonka tarkkaa, melodista ja polveilevaa soittoa on taltioitu kymmenille levyille”. Palkinto jaettiin nyt 37. kerran. (kuva: Antti Hämäläinen)

Muita merkittäviä ja voittoisia

Lappeenrannassa järjestetyn valtakunnallisen populaarimusiikin sävellys- ja sanoituskilpailun Saimaan Sävelen 2004 voittajaksi valittiin tänä vuonna Alisa Mannisen säveltämä ja Penni Airaksen sanoittama kappale ”Käännä laivas laituriin”. Kilpailussa toiseksi sijoittui säveltäjä Janne Huttunen ja sanoittaja Jorma Toiviainen kappaleellaan ”Hehku suudelman”.

Pieksämäellä pidetyn Ole Paras -laulukilpailun ohessa järjestetyn sävellys- ja sanoituskilpailun voitti kappale ”Yhdessä”. Laulun on säveltänyt Martti Lehtoaho ja sanat kirjoittanut Penni Airas.

Sotapojan Taivas ry:n järjestämän marssisävellyskilpailun voiton vei 25-vuotias Ilari Hylkilä kappaleella ”Kunniamarssi”. Toiseksi tuli Jukka Viitasaari kappaleella ”Nuoret leijonat”, kolmanneksi Marko Häkkinen sävellyksellä ”Pantzerfaust”. Neljännen sijan sai Esko Heikkinen kilpailukappaleella ”Sotapojan Taivas” ja viidennen Veli-Matti Halkosalmi marssilla ”Taivas ja Maa”.

Tämänvuotisen Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangon sävellys- ja sanoituskilpailun on voittanut ”Seuraan sinua”, sävellys Katja Lampela ja sanoitus Natalia Vladimirov. Toiseksi sijoittui ”Jos palaisi luokseni hän”, sävellys Esa Nieminen ja sanoitus Sinikka Svärd. Kolmannen tilan vei ”Lävistetty sydän”, sävellys ja sanoitus Jiri Nikkinen.

Suomen Naiskuoroliitto ry:n sävellyskilpailu on ratkennut. Ensimmäisen palkinnon sai Tero Lanu teoksellaan ”Tuuli henkäilee herkästi”, sanat Einari Vuorela. Toisen palkinnon sai Ilkka Kuusisto teoksellaan ”Vastapaino”, sanat Niilo Rauhala. Kolmas palkinto meni Ilona Korhosen teokselle ” Kehtolaulu”, sanat trad.

Somero Soikoon sävellys- ja sanoituskilpailun voittaja 2004 on Kai Tapani säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella ”Ensimmäinen mulle”.

Kimmo Pohjonen (kuva: Tuomo Manninen) on saanut 15 000 euron Kaapelipalkinnon. Perustelujen mukaan kansainvälistä uraa luova Pohjonen on ainutlaatuisen lahjakas ja näkemystään kompromissitta toteuttava taiteilija. Tunnustuksen myönsi Suomen suurimman kulttuurikeskuksen Helsingin Kaapelitehtaan omistavan Kiinteistö Kaapelitalon hallitus. Tunnustus myönnettiin kolmatta kertaa lupaavalle taiteen ja kulttuurin tekijälle. Kaapelipalkinto on kokonaisuudessaan 20 000 euroa ja se jaettiin tällä kertaa kolmeen osaan. Pohjosen pääpalkinnon lisäksi Quintessence-yhtye sai 3 000 euron ja Bitch Alert 2 000 euron kannustuspalkinnot.

”Aikaa elämälle” -sävellys- ja sanoituskilpailu, jonka aiheena tuli olla lapset ja nuoret on voittanut Vesa Alareen säveltämä ja Päivikki Juvakoski- Heinon sanoittama ”Anna aikaa elämälle”. Toiseksi sijoittui Markku Anttilan säveltämä ja Timo Jokisen sanoittama ”Pieni valo elämän” ja kolmanneksi Vesa Tuomen ”Mikä on niin tärkeää”.

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2004

Selaa lehden artikkeleita