Lokakuun ELVIS-paneelit yleisömenestyksiä

Lokakuun ELVIS-paneelit yleisömenestyksiä

(Alkuperäinen julkaisuvuosi 1997)

Syyspaneeli ruoti jakosääntöä

Elviksen syyspaneeli keräsi 20. lokakuuta lähes 50 kiinnostunutta Satakunta-taloon. Tilaisuus osoitti, että tällaisia kannattaa järjestää lisää. Vilkasta keskustelua riitti yli kolmen tunnin ajan Teoston jakosäännöstä ja sen uudistamisesta. Varsinainen jakosäännön h-hetkihän on 1. joulukuuta, jolloin Teoston jäsenet kokoontuvat uudistuksesta päättämään.

Syyspaneelin pääkeskustelijoina olivat Mikko Kuustonen (lauluntekijä), Marjatta Meritähti (säveltäjä), Jaakko Salo (sovittaja), Jorma Toiviainen (sanoittaja), Kalevi Aho (vakava säveltäjä) ja Ilmo Laevuo (lakimies). Puhetta johti Otto Donner.

Panelistien ja yleisön puheenvuoroista kävi selvästi ilmi, että periaate säveltäjän ja sanoittajan välisestä tasa-arvosta on jo korkea aika ottaa Teoston jakosääntöön. Ja niinhän kaikissa esityksissä on esitettykin. Jakosääntötoimikunnan esitykseen tosin sisältyy vielä pieni erivapaus vakavan vokaalimusiikin kohdalla, mutta ainakaan tässä tilaisuudessa siitä ei käytetty vastustavia puheenvuoroja.

Puhetta riitti odotetusti eniten siitä, keneltä sovittajan osuudet pitäisi ottaa ja millä tavalla kustantajan osuuden pitäisi joustaa. Näissähän kohdissa jakosääntötoimikunnan esitys ja siihen pohjautuva Teoston johtokunnan esitys ovat eri linjoilla kuin elvisläisten aloite.

Vankka mielipide ainakin salissa tuntui olevan sillä kannalla, että myös kustantajan pitäisi osallistua sovittajan ja kääntäjän osuuksien ”rahoitukseen”. Elvisläisten aloitteessahan tämä on pakollista ja jakosääntötoimikunnan esityksessä se on ensimmäisenä sopimusjaon vaihtoehtona.

Vähintään yhtä vankka kannatus oli sillä, että kustantajan osuuden pitäisi joustaa alaspäin, mutta ei ylöspäin. Näinhän esitetään elvisläisten aloitteessa. Sen sijaan jakosääntötoimikunnan esitys siitä, että ”kustantajan osuus voi olla 50 prosenttia enintään viiden vuoden määräaikaisessa kustannussopimuksessa, joka edellyttää kustantajalta poikkeuksellisen suurta panostusta teokseen” sai runsaasti kritiikkiä. Kalevi Aho kertoi olevansa sen kannalla.

Elviksen jäsenet jatkavat keskustelua jakosäännöstä ja muista Teoston jatkokokouksen asioista 1. joulukuuta klo 14.00 Hotelli Intercontinentalissa. Samassa paikassa alkaa sitten kaksi tuntia myöhemmin se Teoston kokous, jossa asioista päätetään.

ELVISin rocktekstipaneeli suurmenestys

Matti ja Otto Tehosekoittimesta edustivat nuorta ja nousevaa sanoittajapolvea Elviksen järjestämässä paneelissa, jossa ruodittiin rock-tekstien syvintä olemusta. Tämä tapahtui Music Non Stop -messuilla Helsingin Messukeskuksen auditoriossa 25. lokakuuta. Muut panelistit olivat Jarkko Martikainen, Ilkka Vainio ja Pauli Hanhiniemi. Keskustelun naruja pitivät hallussaan Heikki Salo ja Tero Liete. Auditorio oli tupaten täynnä, ja moni kiinnostunut (ja myöhässä tullut) jäi ovien ulkopuolelle. Keskustelun ydinsanoma oli tekstin tärkeydessä tyylistä ja sukupolvesta riippumatta.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/1997

Selaa lehden artikkeleita