LAULUNTEKIJÄKLUBI

Haastattelu

LAULUNTEKIJÄKLUBI

Singer-songwriter herkuttelua

Kulttuuriareena Gloriassa Helsingin Pienellä Roobertinkadulla on ELVISin järjestämä Lauluntekijäklubi päässyt hyvään vauhtiin. Akustisesti esitettävät laulut tarjoavat ihmisille intiimin ja aidon kosketuksen lauluntekijöihin ja esittäjiin. Avausilta tammikuun 28. kokosi lähes 200 henkilöä ja toinen ilta 150. Juuri lehden mennessä painoon saatiin klubin kolmas ilta onnelliseen päätökseen, kuulijoita oli paikalla 250.

Mannaa mahan täydeltä

Demari-lehti luonnehti yhdistyksen juhlavuoden avausta monien toiveiden täyttymisenä. Sen mukaan huippufiilis syntyi hyvästä kontaktista yleisön ja artistin välillä, molemminpuolisesta läsnäolon tunteesta, kiitollisesta kuuntelutilanteesta, asiallisesta aikataulusta ja hyvästä musiikista. ”Rock-klubien melskeessä kaikki nuo osatekijät harvoin toteutuvat, mutta Gloriassa palaset loksahtivat kohdalleen, joten aika sankkana joukkona avausillaksi paikalle löytäneet singer-songwriter -henkisen musan ystävät saivat mannaa mahan täydeltä”, Rolf Bamberg sanoo Demarissa 30.1.

Bamberg luonnehtii avajaisissa esiintynyttä Anna-Mari Kähärää keskisuomalais-savolaiseksi musiikin multiosaajaksi, joka rakastaa rikkoa rajoja ja tuottaa yllätyksiä. ”Kähärän laulu on tavattoman vivahteikasta, kuuntelemaan kahlitsevaa ja esitetty musiikki Gloriassa valloittavalla tavalla epäortodoksista ja lokeroimatonta”, hän sanoo. Kähärän mukana olivat kitaristit Marzi Nyman ja Jarmo Saari. Tuomari Nurmio esiintyi yksin, akustisen kitaran kera. ”Maestro tuntui viihtyvän estradilla hyvin ja hänen karismansa kantoi mainiosti tällaisessa hieman intiimimmässä tilanteessa”, Demari kommentoi.

Illan muut esiintyjät olivat Make Tommila & Harri Hyllinen. Tommilan rennot, hieman popimmat laulut jaksoivat hyvin pitää kiitollisen yleisön mielenkiintoa yllä. Tekstipuolella hän antoi paljon tilaa toisena kitaristinakin toimineelle Hylliselle. Yllätyksenä esiintyivät illan juontaja Katriina Honkanen säestäjänään Ilkka Tenhunen, sekä myös Jussi Sydänmäki, säestäjänään Janne Louhivuori.

Yllätyksiä lavalla

11.2. klubilla esiintyivät Juha Lehti, Iiris Brocke, sekä Timo Kiiskinen & Jarkka Rissanen. Brocke esiintyi yhdessä Riikka Hännisen kanssa, joka on kappalaiden sovittaja, sekä setissä olleen laulun ”Tyttö ja kettu” toinen sanoittaja. Harvoin esiintyvä Kiiskinen oli odotetuimpia vieraita, ja tasaisen varmaan tahtiin esitetyt tyylikkään hiotut laulut pitivät yleisön otteessaan rikkeettä. Maestro itsekin oli ”värinöihin” hyvin tyytyväinen. Illan yllätysesiintyjä oli Kari Tuomisaari kitaransa kanssa. Hän esiintyi julkisesti ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen, esittäen viisi omaa lauluaan.

”Kappaleita ei ole levytetty, ja valitsin ne lauluvihkosarjani kakkosvihosta”, hän kertoi. Viiden vihkon sarja sisältää kutakuinkin Karin sävellys- ja sanoitustyön, joka sekin ehkä vähemmän tunnetusti kuitenkin on mittava. Lauluntekijäklubeja hän pitää kehittämisen arvoisena ideana. ”Tämäntyyppisiä tapahtumia saisi olla enemmän ja niitä voisi vielä kehittää. Niitä voitaisiin esimerkiksi tallentaa ja valmistaa niistä mediallekin myytävää tuotetta”.

Poikkeuksellista ja ainutkertaista

Klubin kolmannessa illassa 25.2. esiintyivät Jim Pembroke & Rekku Rechardt, Lasse Kurki ja Jo Hope. Yllätysesiintyjä oli Otto Donner, säestäjänään Riitta Paakki. Taiteilijaprofessori lauloi kolme säveltämäänsä laulua, muunmuassa yhden kaikkein tunnetuimmistaan, eli Aulikki Oksasen tekstin ”Kuka kertoisi minulle”, alunperin Punahilkka-elokuvaan tehty helmi. Toinen illan erityisvieras – toki mainostettu – oli Jimbon ja Rekun kanssa soittanut Pekka Pohjola. Trio keskittyi Pembroken varhaiseen materiaaliin, kuultiin esimerkiksi muutamia Blues Section – ja Wigwam -klassikkoja. Tilanteen ainutkertaisuutta korosti yhtäältä se, että nämä kolme herraa eivät ole yhdessä soittaneet sitten 70-luvun puolivälin, toisaalta se, että Pohjola ei tätä materiaalia ole Wigwam-vuosiensa jälkeen soittanut missään, eikä osaa kuuluista lauluista varmaankaan aiemmin koskaan.

Lasse Kurki (kuvassa yllä) teki soolodebyyttinsä, eli yksin akustisen kitaran kanssa yleisön edessä. Mies kuvasi tilannetta takahuoneessa keikan jälkeen onnellisena ”tällaisen 35-vuotiaan uudeksi aluksi”. Jo Hope esitti sellisti Max Liljan kanssa uudempaa materiaaliaan.

Kevät tuo lauluntekijän

Tätä kirjoitettaessa 10.3. klubi-ilta on vielä edessäpäin. Esiintyjäkaartiin kuuluvat Dave Lindholm, Maritta Kuula ja Anna-Kaisa Liedes. 24.3. esiintyvät Pave Maijanen, Tuure Kilpeläinen ja Merzi Rajala, 7.4. puolestaan Heikki Salo & Iiro Rantala, Maarit & Sami Hurmerinta sekä Merja & Pekka Laaksonen. Ja yllätyksiä on edelleen kaikkina iltoina luvassa. Klubi on saanut erinomaista palautetta niin yleisöltä kuin esiintyjiltäkin. Gloria on todettu kyseiseen toimintaan suorastaan ihanteellisen sopivaksi tilaksi, ja etenkin varhainen ohjelmaaika saa varauksetonta kiitosta kaikilta. Tunnelma on jokaisena iltana ollut todella hieno, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että näin on jatkossakin.

Vastaavanlaisia akustisen musiikin iltoja järjestetään enenevässä määrin muuallakin. Tampereella ja Turussa käynnistynyt Akustinen Baari on ollut erityisen suosittu. Tampereen Tullikamarilla järjestetty ilta tammikuun puolivälissä oli loppuunmyyty Hectorin ollessa illan pääesiintyjä. Esa ja Kati Pellisen järjestämä tapahtuma tuo Hectorin myös Helsinkiin, Gloriaan, 16.3. Akustisen Baarin järjestäjänä ei siis ole Elvis ry, eikä ilta näin ollen ole maksuton yhdistyksemme jäsenille. Ohjelma löytyy internetistä www.akustinenbaari.fi. Mutta Lauluntekijäklubille elvisläisillä siis on vapaa pääsy. Sisäänpääsyn voi varmistaa edellisenä päivänä ilmoittautumalla toimistoon.

teksti: Pekka Nissilä & Merja Kiviluoma

kuvat: Antti Hämäläinen

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2004

Selaa lehden artikkeleita