Lauluja kysymyksistä joihin Wikipedia ei vastaa

Kalevauva.fi Haastattelu

Lauluja kysymyksistä joihin Wikipedia ei vastaa

Kalevauva.fi:n piti olla vain yhden kesän projekti, mutta se jäikin elämään. Sanoituksensa Vauva.fi-palstalta keräävä duo tekee biisinsä tosissaan.

Heti alkuun pari keskustelunavausta palstalta: No miltä näyttää? Mitä olette tänään saaneet aikaiseksi? Kuinka paljon juotte kahvia?”

”No tähän mennessä on ehditty antaa yksi puhelinhaastattelu ja vastailla meileihin. Ja ostaa junaliput lauantain keikalle. Ja sanotaanko niin, että kuppiin ei syljetä.”

Suositulta keskustelupalstalta sanoituksensa ammentava Kalevauva.fi on alle parissa vuodessa vakiinnuttanut paikkansa kuulijoiden lemmikkinä, joka työllistää molemmat jäsenensä tätä nykyä jokapäiväisesti.

”Säätöä riittää, kun kaikki tehdään pienellä porukalla”, sanoo duossa banjoa soittava Kimmo Numminen. Hän jättäytyi musiikinopettajan töistään pois viime syksynä. Aiemmin hän on vaikuttanut mm. Kim Curly Bandin ja Polar Motorin riveissä.

”Ja viikoittain on varmaan parisen keikkaa. Joskus jopa muutama päivässä, kun ei tarvitse roudata bändikamoja”, täydentää kitaristi Aapo Niininen, joka on varsinaiselta ammatiltaan rumpali ja soittaa mm. Wedding Crashers -yhtyeessä.

Yhdessä miehet soittavat myös kaveriporukan bilebändi Jauzassa, joka on vuodesta 2013 kiertänyt Suomea Konserttikeskus ry:n järjestämien koulukonserttien tiimoilta.

”Konsertteja käsikirjoittaessamme tajusimme, miten yhteneväiset näkemykset ja helppo kommunikaatio meillä on. Sen jälkeen ajauduimme tekemään yhteistyötä enemmänkin.”

Kalevauva.fi otti ensiaskeleensa Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla 2016. Jo vuotta aiemmin kaksikko oli festareilla esittämässä Kimmo Nummisen suomenkielisiä biisejä.

”Halusimme päästä uudestaankin. Kaustisella on niin mahtava matalan kynnyksen pelimannikulttuuri, pappaa traktorin lavalla haitarin kanssa. Keikan saa kunhan on hyvä idea.”

Kolmenkympin kriisiä oireileva Numminen oli parhaillaan tekemässä itselleen kappaletta Pitkitetty nuoruus, jota varten hän googlaili materiaalia. Eteen tulvahtivat vauva.fin keskustelut, kuten googlatessa usein käy.

”Ehdotin Aapolle että mitä jos laulettaisiinkin suoraan palstan kommenttiketjuja. Oltiin huomattu, että festareilla monet esitti Kalevalaa tai Kanteletarta. Tämähän olisi eräänlaista nykyajan runonkeruuta.”

Aapo innostui heti ja keksi nimen saman tien.

 ”Jatkokehittely sujui yhtä luontevasti, jo yhteisen käsikirjoitustaustamme takia.”

Kimmo Numminen ja Aapo NiininenEnsimmäinen keikka oli Pelimannitalon pienessä kahvilassa, jossa oli yleisönä muutama kaveri, lapsiperhe ja munkkikahvitteleva eläkeläinen. Ensiesityksensä sai mm. kappale Te ketkä ette usein harrasta seksiä.

”Kuulijoita oli pari-kolmekymmentä ja innostusta havaittavissa. Tosin muutamille materiaali oli liikaa.”

Seuraavan päivän keikalla olikin sitten niin kova tungos, että sisätiloista piti siirtyä ulos. Aamulehti teki ilmiöstä jutun, ja keikalta kuvattu video alkoi levitä netissä.

”Siitä se lähti. Jälkikäteen voi jäljittää monta kohtaa, jossa olisi voinut mennä toisin. Jos ei olisi tehty videota, olisiko innostus ollut samaa luokkaa vai oltaisko sittenkin jääty vain yhden kesän vitsiksi?”

Toisaalta tekijöille itselleen kyseessä oli alun alkaen muutakin kuin vitsi. Biisien eteen on nähty vaivaa.

”Moni on tullut kehumaan ideaamme. Mutta kuka tahansa voi saada idean. Toteutus on oleellisempi ja me halutaan tehdä oikeasti hyviä biisejä.”

Molemmat miehet ovat laulaja-lauluntekijäperinteen suuria ystäviä, ja jo ennen Kalevauvaa heillä oli akustinen folkrock-duo. Niininen naurahtaa pitävänsä rumpaliksi yllättävänkin paljon musiikista, jossa ei ole rumpuja.

”Kyllä tämä on ihan aidosti meidän näköistä musaa.”

”Joo, tuolla kun ajellaan niin diggaillaan James Tayloria, Neil Youngia, J. Karjalaista, Leevi and the Leavingsia. Ja kun näitä biisejä miettii, ihan Leevi-tunnelmiinhan ne välillä kääntyy: No se perinteinen klisee: pappi sanoi aamen / lapset tehty ja minä rakensin perheelle talon / nyt ei enää tarvita seksiä / ainakaan vaimon mielestä.”

Kalevauvan lauluissa käsitellään siis huumorin keinoin vaikeitakin asioita, hämmennyksiä ja pettymyksiä.

”Onhan tässä tasoja. Keskustelufoorumeilla voi hassutella vapaasti mutta toisaalta jakaa kipeitä juttuja ja saada vertaistukea. Siellä on paljon mistä ammentaa. Samalla tässä luodaan ajankuvaa.”

Itsestään kappaleet eivät synny vaikka tekstejä ei tarvitse kirjoittaa. Kommenttien valikointi käy työstä, ja säveltämiseen tuo oman kulmansa se, ettei nettikieltä ole tarkoitettu laulettavaksi.

”Ja tekstit ovat suoria lainauksia, mitään omaa ei väliin laiteta. Joskus joku ketju voi olla mahtava aiheeltaan, mutta keskustelu ei ole vielä kehkeytynyt tarpeeksi vetäväksi ja sitten harmittaa.”

Kimmo Numminen ja Aapo Niininen

Biisejä tehdään sekä erikseen että yhdessä. Yleisimmin kappaleet syntyvät siten, että jompikumpi saa idean ja lähettää viestinä äänimateriaalia, jota kenellekään muulle ei kehtaisi lähettää.

”Meidän välillä on niin suuri luottamus, että se on mahdollista. Inspiroidumme toistemme tekemisistä ja ymmärrämme rosoisestakin demosta, mistä on kyse.”

Yhden salaisen aseen Numminen paljastaa. Härskeimmät sanat ovat hauskimpia stemmoissa.

Säveltäminen tapahtuu fiilis edellä, mutta molempien musiikillinen tietämys näkyy sointukulkujen hartaassa pohdinnassa. Numminen on lukenut paljon alan kirjallisuutta ja osallistunut biisihaasteisiin pitääkseen taitojaan yllä säännöllisesti.

”Välillä olisin kaivannut kirjallisuuteen enemmänkin sävellyspuhetta. En tarkoita mitään kenraalibassoja ja kontrapunkteja vaan ihan sellaista popmusapuhettakin. Miten ihmiset miettii melodioiden ja harmonioiden suhdetta ja niin edelleen.”

Yhden salaisen aseen Numminen paljastaa. Härskeimmät sanat ovat hauskimpia stemmoissa.

Aluksi miehet rinnastivat projektinsa stand up -komiikkaan ja arvelivat, ettei samoja lauluja voi esittää liikaa, etteivät punch linet kulu loppuun.

”Teimme jokaiseen haastatteluun uuden biisin kunnes tajusimme, ettemme ehdi eikä tarvitse. Samahan se on kuin minkä tahansa hittibiisin kanssa. Ihmiset haluaa laulaa mukana.”

”Paras kommentti on ollut ehkä se, että miten nuo on keksineet alkaa muusikoiksi kun ei ne osaa edes laulaa.”

Puolensataa laulua on ehtinyt silti kertyä. Levyjä Kalevauva.fi on julkaissut digitaalisesti yhden, pääpaino on ollut YouTubessa yksittäin julkaistavissa kappaleissa. Lauluja on myös runsaasti tilattu eri yhteyksiin.

”Esimerkiksi viime syksynä Noin viikon uutiset tilasi kappaleen Saulin ja Jennin vauvasta ja teimme biisin Synnytystalkoot. Tampereen yliopiston ilmastonmuutosaiheiseen seminaariin teimme kappaleen Emme usko ilmastonmuutokseen. Venla-gaalassa saimme vapaat kädet ja täyden luottamuksen tehdä väliaikanumero Suomen tv-alaan liittyen. Tai no muuten vapaat kädet mutta ”nussimaan”-sana piti laulaa kauempana mikistä.”

Bändi on julkaissut kappaleen myös itsestään, onhan Vauva.fi-palstalla käyty keskustelua heistäkin. Livetilanteissa biisiä voi päivittää uusilla postauksilla.

”Paras kommentti on ollut ehkä se, että miten nuo on keksineet alkaa muusikoiksi kun ei ne osaa edes laulaa. Mutta vauva.fin mukaan kukaan ei osaa laulaa.”

Nopean julkasusyklin miehet ovat kokeneet innoittavaksi.

”Se että tietää saavansa musan pian yleisön kuultavaksi on inspiroivaa. Tilanne on niin eri kuin perusbänditouhuissa kun pitkään tehdään levyä, odotetaan julkaisua, promotaan. Tekeminen on ruokkinut tekemistä, ja muitakin biisejä on syntynyt Kalevauvan myötä enemmän.”

Musiikkikentällä kokoonpano on otettu vastaan positiivisesti. Nummiselta tosin on kyselty, eikö yhtään harmita, että menestys tuli tällä tavalla kun hän on julkaissut omaakin materiaalia ilman sen suurempaa huomiota.

”Mutta miten voisi harmittaa kun pääsee ilahduttamaan ihmisiä ympäri Suomen. Kyllä minä jo ehdin tehdä sitä taidetta pitkällä miinuksella.”

Niinisellä tilanne oli hieman toinen siinä mielessä, että hän oli rumpalina juuri päässyt kiertämään ulkomaillakin. Yhtäkkiä oli taas keikkaa mies-kitara-laulumeiningillä vaikkei hän edes kokenut itseään kitaristi tai laulajaksi, lähinnä biisintekijäksi.

”Tähän on liittynyt paljon itsensä voittamista. Joskus mulle oli pahin painajainen, että joutuisin telkkariin soittamaan kitaraa ja laulamaan. Tämän myötä olen oppinut ottamaan rennommin.”

Pelko yhden kesän vitsiksi tai viraaliksi jäämisestä osoittautui turhaksi jo varhain. Projektin luonne elää koko ajan, eikä laantumisen merkkejä ole näkyvissä.

”Alkusysäys oli nopea, mutta sen jälkeen on tullut uusia sysäyksiä kuten vaikka kaupunkilauluidea, joka taas poiki idean musavideoista. Kun käsikirjoitimme videon Vantaasta, joka myös tuotettiin studiolla aiempaa isommin, se buustasi pohtimaan, mihin kaikkiin suuntiin kuvio voisikaan kehittyä.”

Yksi suunta ilmestyi yllättäen ja on myös eräänlainen unelman täyttymys. Vuoden vantaalaisiksi valittu parivaljakko esiintyy syksyllä juhlakonsertissa Vantaan Viihdeorkesteri Ensemblen kanssa kapellimestari Risto Kupiaisen kutsumana.

”Onhan tällä matkalla ollut monta onnekasta sattumaa. Mutta on sitä pohjatyötäkin tehty.”

Jatkossa etenkin musavideopuolella tulee olemaan entistä keskeisempi rooli, sillä bändin suurin seuraajakunta löytyy YouTubesta. Videot kuvaavalle Niiniselle tarinankerronta on ollut musiikin tekemisessä aina tärkeää, ja videot ovat osa tätä jatkumoa.

”Ne tuovat biiseihin lisää tasoja ja mahdollisuuden omille näkemyksille. Ne voivat myös vaikuttaa kappaleisiin jo tekovaiheessa. Meidän menestyksessä on varmasti ollut suuri merkitys sillä, että materiaalimme on ollut helposti jaettavassa muodossa.”

”Meille on tekijöinä tärkeää, että asia on virallisesti kunnossa ja meillä on sopimus, jonka puitteissa jatkaa.”

Yksi asia on herättänyt pohdintaa alusta asti myös palstalaisten keskuudessa. Nimittäin sanoituskrediitit.

”Alkuvaiheessa spiikattiin keikoilla että: ”sanat trad”. Mietittiin, miten toimia Teosto-ilmoitusten kanssa ja oltiin yhteyksissä Musiikintekijöiden Aku Toivoseen. Tradiksi merkitseminen ei ollut mahdollista, sillä sellaiset ovat vakiintuneita kansanlauluja.”

Musiikintekijät ry:n avustuksella bändi päätyi tekemään sopimuksen Vauva.fin ja sen omistajan Sanoman kanssa, ja nyt puolet sanoitustuotoista ohjataan Vauva.fin valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen, joka on Ensi- ja turvakotien liitto.

”Meille on tekijöinä tärkeää, että asia on virallisesti kunnossa ja meillä on sopimus, jonka puitteissa jatkaa. Ja jatkaa aiomme niin kauan kuin homma pysyy raikkaana meille itsellemme.”

Lopuksi vielä paluu palstan kysymyksiin.

Ulkomaanmatka vai muut huvitukset?

K: Diggailen Suomen kesää niin paljon että ainakaan silloin en halua muille maille. Teen spontaaneja kesäreissuja. Pyörin Vantaalla!

A: Ehdottomasti muut huvitukset, lähden reissuun vain jos mut on huijattu sinne tai töiden puolesta joudun. Terveisin työnarkomaani.

Totuuksia joita teistä ei uskoisi päällepäin?

K: Olen siivousfriikki, leivänmuruset ärsyttää.

A: Kimmo myös yrittää lanseerata itselleen jatkuvasti uusia lempinimiä, joista kukaan muu ei innostu. Ehkä sen pitäisi olla Teflon Numminen, mikään ei tartu. No itselläni on paljon eläinpehmoleluja.

Mitä biisiä kuuntelette eniten tällä hetkellä?

K: Kun pitää päästä liikenteeseen, laitan aina soimaan Princen I wanna be your lover.

A: (tarkistaa kännykästään): No sehän onkin sopivasti Kris Kristoffersonin Please don´t tell me how the story ends.


Julkaisut

Kalevauva.fi:n videotuotanto löytyy YouTubesta. Spotifystä löytyvät albumi Kalevauva.fi (2017) sekä singlet Vantaa (2017), Jyväskylä (2017) ja Mies syö lapsen vanukkaat !! (2017).

kalevauva.fi

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2018

Selaa lehden artikkeleita