Läntinen sai kustannussopimukset purettua

Läntinen sai kustannussopimukset purettua

(Alkuperäinen julkaisuvuosi 1998)

Musiikkikustantamo Polarvox Music Publishing suostui purkamaan Tommi Läntisen ja viiden muun tekijän kustannussopimukset. Tämä suostumus tuli viime hetkellä ennen kuin asia olisi mennyt Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn.

Kustantaja ja tekijät tekivät toukokuussa sopimuksen, jolla yhteensä 28 teoksen kustannussopimukset purettiin. Purkupäiväksi sovittiin 15.5.1996. Lisäksi Polarvox sitoutui maksamaan oikeudenkäynnin valmistelukulut tekijäpuolelle. Tekijöiden puolesta sopimuksen allekirjoitti heidän asiamiehensä oikeustieteiden kandidaatti Ilmo Laevuo.

Puretut kustannussopimukset koskivat Boycott-yhtyeen levyillä 80-luvulla ilmestyneitä teoksia. Muut tekijät ovat Ari Lampinen, Juha-Matti Makkonen, Veli-Matti Maijanen, Stenka Määttänen ja Russell Beesley.

Mikäli Polarvox Music Publishing olisi suostunut sopimusten purkamiseen heti, kun tekijät vuonna 1996 vaatimuksestaan ilmoittivat, kustantamo olisi säästynyt oikeudenkäynnin valmistelukulujen maksamiselta. Toisaalta purkuun suostuminen ilman oikeudenkäyntiä takasi sen, että Polarvoxin kulut jäävät tähän.

Oikeus siis voitti ja tällä kertaa lopulta ihan sovinnolla. Tekijäthän eivät vaatineet muuta kuin sopimusten purkua. Syynä oli se, että kustantaja oli laiminlyönyt velvoitteensa teosten levittämiseksi. Ilman purkua sopimukset olisivat olleet voimassa koko teoksen suoja-ajan eli vielä ties kuinka pitkään. Sopimukset tehtiin aikanaan levytysten kylkiäisinä niin, että kustantajalla tuskin oli aikomustakaan ryhtyä tarjoamaan todellista vastinetta sopimuksille. Näinhän kävi myös Kari Kuuvan kohdalla.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/1998

Selaa lehden artikkeleita