Kustannussopimuksia purettiin

Haastattelu

Kustannussopimuksia purettiin

Elviksen jäsenet Jussi Rasinkangas, Juhani Konola ja Matti Laasonen ovat purkaneet 19 teoksen kustannussopimukset Polarvox Music Publishing Oy:n kanssa. Polarvox suostui purkuun oikeudenkäynnin välttämiseksi. Elvis olisi tarvittaessa vastannut tekijöiden maksettavaksi tuomituista oikeudenkäyntikuluista.

Kyseiset teokset julkaistiin ”Tangoprinsessa” -lastenlauluäänitteellä ja samassa yhteydessä solmittiin kustannussopimukset. Tämä tapahtui 90-luvun alussa. Kyseessä oli tyypillinen äänitteen ja kustannussopimusten kytkentä. Oma erikoisuutensa oli siinä, että tekijät olivat itse tuottaneet valmiin masternauhan ja luovuttaneet sen sekä kaikki tuottajan gramex-oikeudet korvauksetta Polarvoxille. Kustannussopimuksista ei maksettu ennakkomaksuja eikä muitakaan korvauksia.

Kustantaja painatti teoksista nuotit pian sopimusten solmimisen jälkeen. Tekijät olivat kuitenkin tyytymättömiä nuottien markkinointiin. Viime marraskuussa he ilmoittivat Teostolle haluavansa purkaa kyseiset sopimukset. Heidän mukaansa tekijät ovat itse huolehtineet teosten markkinoinnista, kun taas kustantaja on ollut passiivinen ja välinpitämätön. Tekijöillä ei myöskään ollut tietoa, missä nuotteja oli myytävänä.

Näistä Jussi Rasinkankaan säveltämistä lastenlauluista moni on tullut suosituksi ja niitä on esitetty runsaasti mm. Salon lastenlaulukilpailussa sekä Karuselli- ja Tenavatähti-ohjelmissa. Suosittuja ovat olleet esimerkiksi ”Rokkenrolli-Olli” (sanat Matti Laasonen” ja ”Sudet” (sanat Juhani Konola).

Kustantaja ei heti suostunut tekijöiden purkuvaatimukseen eikä myöskään siihen, että riitaa olisi käsitelty Teoston välityselimessä. Prosessin aikana ilmeni, että kustantaja oli jättänyt tilittämättä tekijöille kuuluvia nuottirojalteja koko sopimusajalta yhteensä yli 5.000 markkaa. Näistä yli puolet oli sellaisia julkaisuoikeuskorvauksia, joita Polarvox oli saanut, kun teoksia oli julkaistu Otavan, WSOY:n ja Warner/Chappelin julkaisemissa laulukirjoissa. Kyseessä oli siis selvä sopimusrikko: Kustannussopimuksessa kustantaja sitoutui vähintään kerran vuodessa tilittämään tekijöille sovitut nuottirojaltit.

Kustannussopimuksiin ja niiden purkamiseen liittyvät kysymykset ovat tyypillisesti sellaisia, joissa Elviksen jäsenet voivat ottaa yhteyttä toimistoon asioiden selvittämiseksi. Näin usein tapahtuukin. Toisinaan asiat sovitaan tekijän ja kustantajan kesken lyhyiden neuvottelujen jälkeen, toisinaan yhteisymmärrys syntyy vasta oikeudenkäynnin välttämiseksi, kuten tässä tapauksessa. Jälkimmäinen vaihtoehto tietää yleensä Elvikselle jonkin verran kuluja, mutta lakimiesapuhan kuuluu yhdistyksen tärkeimpiin toimintamuotoihin.

Oikeuteen asti mentiin Kari Kuuvan ja EMI:n välisessä purkuriidassa, joka Hovioikeudessa päättyi Karin voittoon, jolloin hän sai kustannusoikeudet takaisin itselleen. Nyttemmin näiden teosten (kuten Daa-da, Daa-da) kustannusoikeudet ovat siirtyneet Warner/Chappellille, jonka sopimussäveltäjäksi Kari siirtyi kesäkuussa.

”Rokkenrolli-Olli”, ”Sudet” ja 17 muuta Jussi Rasinkankaan säveltämää lastenlaulua ovat nyt manus-teoksia.

Teksti: Martti Heikkilä

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/1999

Selaa lehden artikkeleita