Kullervo Linna -palkitut

Haastattelu

Kullervo Linna -palkitut

Mika Toivanen, Matti Esko ja Pekka Gronow palkittiin

  

Kullervo Linnan Säätiön vuoden 2008 palkinnot luovutettiin laulaja, muusikko Matti Eskolle ja säveltäjä Mika Toivaselle Teostossa 24.11. Molemmat saivat 4.200 euron tunnustuksen. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 lähtien. 

Säätiö jakoi nyt ensimmäisen kerran myös Ilpo Hakasalo -palkinnon. Sen sai dosentti, kulttuuritutkija Pekka Gronow. Palkintosumma on 2 000 euroa.

Kullervo Linna säätiöi Teosto- ja muut tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina edustamansa musiikin alan säveltäjille, sanoittajille ja esiintyjille.  Säätiön yhteyteen perustettu Ilpo Hakasalo -palkinto jaetaan säätiön hallituksessa alusta alkaen vaikuttaneen, vuonna 2006 edesmenneen toimittaja Ilpo Hakasalon perintövaroista. Palkinto on tunnustus populaarimusiikin aseman, arvostuksen ja tunnettuuden edistämistyöstä.

Mika Toivanen (s.1970) on säveltäjä, sovittaja ja tuottaja, jonka tunnetuimpien teosten joukossa ovat Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellyskilpailut voittaneet tangot Yön kuningatar ja Mun aika mennä on [san. Jorma Toiviainen]. Eija Kantola voitti Toivasen Yön hiljaisuudella [san. Jukka Välimaa] Syksyn sävelen 1993 ja tuli toiseksi Suomen euroviisuissa Rakkauden kirjalla [san. Jori Nummelin] 1996. Seuraavana vuonna Jari Sillanpään laulama Valkeaa unelmaa [san. Pekka Laaksonen] oli vuorostaan Suomen euroviisujen kakkosena. Toivasen voittomelodian Why [san. Steven Stewart] lauloi euroviisuissa Geir Rönning vuonna 2004, Jari Sillanpään Takes 2 to tango [san. Jari Sillanpää] edusti Suomea Istanbulin euroviisuissa 2005. 

Matti Eskonniemi (s.1947) lähti 1960-luvun lopulla Helsinkiin Toivo Kärjen luo koelauluun, osallistui tämän kehotuksesta Tähtijahti-kilpailuun ja pääsi 1969 kokoelmalevylle laulamaan Koskaan et muuttua saa [säv. Boyer – Vacquez, suom.san. Juha Vainio]. Seuraavana vuonna hän julkaisi ensimmäinen pitkäsoittolevynsä Matti Eskona. Samana syksynä hän tuli kolmanneksi Syksyn sävel -kilpailussa laululla Tietää saat viimeinkin [säv. ja san. Henry Haapalainen] ja ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi. Viimeisin pitkäsoitto Tavallinen sankari julkaistiin tänä vuonna.

Kuva: Jakke Nikkarinen

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2008

Selaa lehden artikkeleita