Kauneimmat(ko) joululaulut?

Haastattelu

Kauneimmat(ko) joululaulut?

Tänä vuonna ”Kauneimmat joululaulut” kokoavat kansaa yhteen jo 30. kerran. Arviolta yli miljoona suomalaista osallistuu näihin laulajaisiin Suomessa ja eri puolilla maailmaa.


Myös hyvien uusien joululaulujen löytäminen on ongelma, Päivi sanoo.
– Uusia kyllä tehdään ja tarjotaan paljon, mutta useimmat niistä eivät
sovi tähän vihkoon. Ne eivät ole hyviä yhteislauluiksi tai niissä on joko
ontuva sanoitus tai sävelmä.

Elvis:n jäsen, Suomen Lähetysseuran musiikkisihteeri Päivi Granström, on Kauneimpien joululaulujen paras tuntija. Tämä on nimittäin Suomen Lähetysseuran projekti, musiikkisihteeri Martti Kauppisen ja kanttori Matti Herojan aikoinaan alkuun panema tapahtuma, jonka avulla kerätään varoja lähetystyölle. Seurakunnat saavat Lähetysseuralta maksutta lauluvihkoja tilaamansa määrän.

– Tänä vuonna suomenkielisiä lauluvihkosia on painettu 670 000. Vaikka painos on 10 000 kpl suurempi kuin viime vuonna, silti vihot saattavat loppua kesken. Kysyntä kasvaa koko ajan, Päivi sanoo.

Laulujen valinta tuntuu olevan ikuisuuskysymys.

– Vuosien mittaan minulle on tullut melko hyvä kuva siitä, mistä lauluista tykätään, Päivi toteaa. Ja huokaa heti perään, ettei ristiriidoilta voi välttyä: ihmisten laulutoiveet menevät välillä täysin eri suuntiin.

– Lauluvalinnasta tulee joka vuosi palautetta laidasta laitaan. Viime vuonna tuli ennätysmäärä ärtyneitä ja pettyneitä viestejä, koska liian monta tärkeää laulua oli jätetty pois. Suunnittelutyöryhmä sai pyyhkeitä! Osittain syystä, kun olimme jättäneet pois lauluja, joiden pitäisi aina olla mukana. Ja osittain syyttä, sillä tiukkapipoisuudesta ei todellakaan ollut kyse vaan ainoastaan siitä, että haluttiin tarjota vaihtelua. Lauluvihkoonhan mahtuu vain rajallinen määrä lauluja, ja aina jokin uusikin pitäisi saada mukaan.

– Kaikkien mielilauluja ei millään saada mahtumaan, joka vuosi joku pettyy. Työryhmä pyrkii tietysti ottamaan huomioon edellisen vuoden palautteet, mutta lauluvalinta on aina kompromissi.

– Myös hyvien uusien joululaulujen löytäminen on ongelma, Päivi sanoo. – Uusia kyllä tehdään ja tarjotaan paljon, mutta useimmat niistä eivät sovi tähän vihkoon. Ne eivät ole hyviä yhteislauluiksi tai niissä on joko ontuva sanoitus tai sävelmä.

Toisten juhla on aina toisten työ.

– Minun kohdallani tämä on arkista puurtamista, Päivi Granström sanoo. – Minulle Kauneimmat joululaulut ovat ajankohtaisia ympäri vuoden. Heti joulun jälkeen käydään läpi palautteita ja aletaan koota ja suunnitella seuraavan vuoden lauluvihkoa. Kun me Lähetysseuran musiikkitoimistossa tuskailemme julkaisulupien ja painatuksen ja postitusten kanssa, helposti unohtuu, että tässä ollaan tekemisissä aivan valtavan jutun kanssa.

– Joulu tuntuu herättävän voimakkaita tunteita, Päivi sanoo. – Uskon, että ihmiset menevät joululaulutilaisuuksiin hakemaan vastapainoa arjelle ja kiireiselle elämälle, jonkinlaista hiljentymistä ja aitoa joulutunnelmaa ­ mitä se aito joulu sitten onkin.

teksti: Pia Perkiö

kuva: Jarmo Kulonen

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2002

Selaa lehden artikkeleita