JUKKA HAAVISTOLLE PRIX ELVIS 2000

Haastattelu

JUKKA HAAVISTOLLE PRIX ELVIS 2000


Jukka Haavisto sai kymmenennen Prix Elvisin.

Jukka Haavisto on saanut tämänvuotisen Prix Elvis -palkinnon. Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry myöntää palkinnon vuosittain henkilölle tai yhteisölle, jolla on merkittävät ansiot suomalaisen kevyen musiikin edistämisessä.

Jukka Haavisto, 70, on perustanut Suomen Jazz & Pop arkiston, joka juuri täytti 10 vuotta. Hän toimi arkiston johtajana sen perustamisesta 1990 vuoteen 1997. Aluksi arkiston nimenä oli Suomen Jazzarkisto ja kolme vuotta sitten sen toiminta laajeni käsittämään kaiken suomalaisen populaarimusiikin.

Viime vuosina Haavisto on jatkanut ponnisteluja myös sen hyväksi, että suomalainen populaarimusiikki saisi oman museonsa. Pari vuotta sitten perustettiin hänen aloitteestaan kannatusyhdistys Suomalaisen Populaarimusiikin Museolle (POMUS), jonka toiminnanjohtaja Haavisto on. Museo tulee sijoittumaan Arabian tiloihin, jossa myös Suomen Jazz & Pop Arkisto sijaitsee.

Jukka Haaviston saavutuksiin suomalaisen kevyen musiikin hyväksi kuuluu myös se, että hän on kirjoittanut suomalaisen jazzin historiikin Puuvillapelloilta kaskimaille. Hän on toiminut myös jazz-kriitikkona.

Jukka Haavistolla on takanaan yli 60 vuotta pitkä muusikon ura hanurin, trumpetin, vibrafonin ja huuliharpun soittajana. Hän on toiminut myös Suomen Muusikkojen liiton järjestösihteerinä.

Haavisto on koulutukseltaan opettaja. Pisimmän leipätyönsä hän on tehnyt mainosalalla. Hän on opettanut luovaa mainontaa Markkinointi-instituutissa ja hän on kirjoittanut myös instituutin historiikin.

Suomen Jazz & Pop Arkisto kerää aineistoa koko suomalaisen populaarimusiikin kentältä. Arkisto kerää sekä julkaistua (äänitteet, nuotit, videot, lehdet, kirjat, lehtileikkeet, konserttiohjelmat jne.) että julkaisematonta (äänitteet, nuottikäsikirjoitukset, kirjeenvaihto, valokuvat jne.) materiaalia. Valtaosa aineistosta on saatu lahjoituksina muusikoilta, musiikin harrastajilta ja musiikkialan järjestöiltä. Arkistoaineisto on järjestetty yleis- ja henkilökokoelmiin.

Aikaisemmin Prix Elvis -palkinnon ovat saaneet Ilpo Hakasalo, Pekka Gronow, Juhani Merimaa, UMO, Olli Metsänen ja Rautatiensoittajat Hyvinkää ry, Maarit Niiniluoto, Atte Blom , UIT sekä Jussi Raittinen.


Kunniakirja vielä puheenjohtaja Juhani Leinosen kädessä.

Georg Malmstén-säätiön apurahat v. 2000


 

Malmstén-säätiö on jakanut apurahoina yhteensä 134.000 mk. Saapuneita hakemuksia oli kaikkiaan 164 kpl. Saajat (osa kuvassa) julkistettiin perinteisesti Elvisin pikkujouluissa:

Hossni Boudali 8.000,- Sävellys- ja sanoitustyöhön.

Susanna Haavisto 8.000,- Sanoitustyöhön.

Pertti Haverinen 8.000,- Sävellystyöhön.

Petri Juutilainen 8.000,- Kotimaisten sävellysten

Markku Kanerva 8.000,- Sävellystyöhön.

Matti Laasonen 8.000,- Sanoitustyöhön.

Anna-Kaisa Liedes 8.000,- Sävellystyöhön.

Tommi Liimatta 8.000,- Sävellys- ja sanoitustyöhön.

Janne Louhivuori 8.000,- Sävellystyöhön.

Marjatta Meritähti 8.000,- Sävellystyöhön.

Joonas Pirttilä 8.000,- Sävellystyöhön.

Jouko ”Jimi” Sumén 8.000,- Sävellystyöhön.

Pekka Tegelman 8.000,- Sävellys- ja sanoitustyöhön.

Työryhmä: Timo Kaukolampi, Tuomo Puranen, Mikko Viljakainen 15.000,- Sävellys-, sanoitus- ja sovitustyöhön Op:l Bastards-yhtyeelle.

Työryhmä: Esa Nieminen, Niklas Rosström, Aarni Kuorikoski 15.000,- Musikaalin käsikirjoitus ja sävellystyöhön

Kuvat: Petri Kaivanto

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2000

Selaa lehden artikkeleita