JUHLAVALSSIKILPAILU 2000

Haastattelu

JUHLAVALSSIKILPAILU 2000

Kirsti Puhtilan jo aiemmin tekemän aloitteen pohjalta vuoden 1999 vuosikokous päätti ottaa lisäyksenä johtokunnan valmistelemaan toimintasuunnitelmaan juhlavalssin sävellyskilpailun, joka nyt on saatu kunniakkaaseen päätökseen.

Tuomaristo kokoonpanossa Juhani Leinonen (pj), Raine Ampuja, Raimo Henriksson ja Jaakko Salo kokoontui kaksi kertaa; maanantaina 4.10.1999 ja keskiviikkona 20.10.1999. Ensimmäisessä kokouksessa käytiin läpi kaikki 68 määräaikaan mennessä saapunutta kilpailusävelmää ja valittiin niistä 18 parasta jatkokäsittelyyn.

Toisessa kokouksessa valitut 18 sävelmää käytiin läpi, jolloin joukosta erottui muita paremmin kilpailun voittajasävelmän vaatimukset täyttäviksi ja tarkempaan tutkintaan kaksi kilpailusävelmää; nimimerkki Pluppen ”Juhlavalssi 2000” ja nimimerkki Blue Noten ”Tähtiä ja timantteja”.

Tuomariston yksimielisellä päätöksellä valittiin kilpailun voittajaksi valssi ”Tähtiä ja timantteja”, sekä päätettiin antaa tunnustuspalkinto valssille ”Juhlavalssi 2000”. Palkintosumma päätettiin jakaa 15 000 mk/5 000 mk palkittujen kesken. Lopuksi avattiin nimimerkkien henkilöllisyydet sisältävät kirjekuoret, joista paljastui voittajavalssin säveltäjänimimerkin ”Blue Note” takaa Markku Johansson ja palkitun säveltäjänimimerkin ”Pluppe” takaa Pentti Lasanen.

Tuomariston työskentelyilmapiiri oli erittäin myönteinen ja kaikissa menetelytapoja ja valintoja koskevissa ratkaisuissa päädyttiin täydelliseen yksimielisyyteen. Palkittujen lisäksi tuomaristo havaitsi kilpailusävelmien joukossa monia laadukkaita ja mielenkiintoisia teoksia, joilla saattaa olla loistava tulevaisuus, mutta jotka eivät täyttäneet kilpailun voittajalle asetettuja määreitä.

Voittajasävelmän tultua valituksi alkoi kiireinen työskentely kustannus- ja julkaisutoiminnassa, jonka suurimman paineen kantoi kustannuspäällikkö Arthur Fuhrmann. Teos haluttiin julkaista nuotteina mahdollisimman monelle kokoonpanolle, sekä tuottaa äänitteenä. Äänitteellä päätettiin samalla julkaista toinen palkittu valssi ja ikäänkuin nykyisin muodissa olevana ”boonuksena” aiemmin ELVISin kustantama Timo Forsströmin puhallinorkesteriteos ”Waiting for spring”. Markku ja Pena viimeistelivät omat sävellyksensä äänitys- ja nuottijulkaisukuntoon ja Veikko Huuskonen sovitti Timon beatin viihdeorkesterille. Niin Vantaan viihdeorkesteri ryhtyi töihin. Samalla Arthur Fuhrmann ahkeroi eri puhallinkokoonpanojen sovitusten parissa, Olli Heikkilä teki pianosovituksen ja Pentti Lasanen hioi Tähdet ja timantit bigbandille.

Vuoden vaihtuessa nuotit ja äänite olivat valmiit ja teos sai kantaesityksensä MTV:n uudenvuodenyön ohjelmassa. Kävipä yhdistyksen puheenjohtaja heti alkuvuodesta MTV:n aamuohjelmassa valssin tanssimassakin Pirkko Arstilan kanssa. Oli siinä ohjelmassa asiaakin, eli Markun haastattelu. Nyt nuotit ja äänite on toimitettu myös Tasavallan Presidentille tarjolle esitettäväksi ja tanssittavaksi Linnan juhlissa.

Kiitän kilpailuun osallistuneita säveltäjiä ja tuomaristoa suurenmoisesta työstä suomalaisen juhlavalssin löytämiseksi juhliin ja tanssiaisiin, sekä onnittelen palkittuja. Kiitän myös kustannus- ja julkaisutoiminnassa ahertaneita tuloksen saattamiseksi soitettavaan ja kuultavaan muotoon. Kilpailun tulokset jäävät yleisön lopullisesti päätettäväksi

Teksti: Juhani Leinonen

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2000

Selaa lehden artikkeleita