Jos on iloja niin on surujakin

Haastattelu

Jos on iloja niin on surujakin


Ragni Teoston kevätkokouksessa 25.4.2002

Georg Malmstén 100 v. -juhlavuosi on jo puolessa välissä ja tuntuu siltä, että se on ottanut tuulta oikein hyvin. Saamme päivittäin kuulla tilaisuuksista, joita järjestetään näissä merkeissä. Olemme monessa asiassa kovasti mukana. Mainittakoon tässä, että 27.6. eli Jorin syntymäpäivänä on tarkoitus antaa Georg Malmstén-palkinto. Näissä merkeissä säätiön hallitus kokoontui 23.5. ELVISin toimistoon pohtimaan kuka saisi tämänkertaisen palkinnon. Meillä jokaisella oli ehdokkaita ja keskustelimme aika pitkään ja perusteellisesti ja tulimme eräästä nimestä yksimielisyyteen. Nyt jälkeenpäin ajatellen oli hienoa, että tämä oli nimenomaan Ragnin ehdokas.

Meidän kokouksissa on aina ollut hyvin vapautunut tunnelma ja myös nyt kerrottiin vitsejä ja naurettiin yhdessä ihan kuin aina Ragnin kanssa jutellessa. Sitä suurempi oli järkytys, kun meille tuli tieto, että Ragni Malmsténin maallinen elämä oli päättynyt kaksi päivää yhdessäolomme jälkeen. Ja ihmeellisintä on, että Ragni kuoli täsmälleen samana päivänä kuin isänsä Georg 21 vuotta sitten 25.5. Toinen asia, joka tekee mietteliääksi on se, että olimme juuri saaneet Georg Malmstén -säätiön onnittelu- ja suruadressit. Ensimmäiset osanottoadressit lähetimme Ragnin omaisille. Me kaikki muistamme Ragnin isänsä kaltaisena valoisana ihmisenä. Hän oli aina hyväntuulinen ja empaattinen, siitä huolimatta, että hän oli joskus hyvinkin sairas, ihan kuten isänsäkin. Eräs asia, jota usein ihmeteltiin oli Georgin ja Ragnin ja myös Eugenin äänissä oleva erikoinen väri. Kuuli aina, että nyt lauloi Malmstén.

ELVISillä on ollut paljon yhteyttä perheen kanssa. Georg toi aikoinaan pohjoismaista idean siitä, että Suomessa tarvitaan yhdistys ajamaan elokuvasäveltäjien asioita. Ragni tuli ELVISiin, ei ainoastaan isänsä perinteitä vaalimaan, vaan hän oli myös säveltäjä. Hänen Tuulimyllyänsä soitetaan monessa soittokunnassa. Kaiken lisäksi Ragnin aviomies Erkki Karjalainen oli aktiivinen sovittaja ja siinä ominaisuudessa ELVISin jäsen.

Suremme koko sydämestä Ragni Malmsténin poismenoa. Tulemme muistamaan häntä ihan kuin muistamme Georginkin. Henkilökohtaisesti suren hyvän ystävän kuolemaa ja olen ylpeä siitä, että voin sanoa, että olin sekä Georgin että Ragnin ystävä.

Arthur Fuhrmann


Marjatta työhuoneessaan marraskuussa 2001

Kiitos Marjatasta

Marjatta Pokelan koko elämä oli laulun siivittämä. Laulujen tie vei hänet lapsuuden koulujuhlaesiintymisten ja nuoruuden yhteislauluhetkien kautta koko kansan rakastamaksi laulajaksi ja laulujen luojaksi. Suosiostaan, saavutuksistaan ja monista saamistaan arvostetuista tunnustuksista huolimatta hän oli vaatimaton ja sydämellinen – nöyryys on ominaista suurille taiteilijoille.

Hänen huomaavaisuutensa ja ystävällisyytensä saivat vähemmän tunnetun lauluntekijänkin kokemaan itsensä tasavertaiseksi kollegaksi hänen kanssaan. Aina hänellä oli sanottavana hyviä ja kannustavia sanoja. Viime syksyn Selviksessä Marjatta kertoi keskeneräisestä suuresta lasten musiikkiteatterityöstään. Vakava sairaus vei voimat, työ jäi valmistumatta. Ehkä suuret taiteilijat lähtevätkin aina näin: jotain jää kesken. ELVIS:n jäsen Marjatta ehti olla 20 vuotta. Hän poismenonsa jätti täyttymättömän paikan yhdistykseen ja elvisläisten sydämiin. Muistamme häntä kaivaten, kiitollisina.

Pia Perkiö

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2002

Selaa lehden artikkeleita