ISLANTI ON ISLANTI

Haastattelu

ISLANTI ON ISLANTI

www.tonlist.com on uusi musiikin nettijakelukanava Islannissa. Siinä on paljon omanlaistaan niin kuin maassa muutenkin.

Tonlistin on pystyttänyt yksityinen yrittäjä Stefan Hjörleifsson, joka on investoinut hankkeeseen kuusi miljoonaa Tanskan kruunua. Mukana ovat myös islantilaiset levy-yhtiöt, musiikin tekijät ja esittäjät sekä heidän järjestönsä. Nämä tekijänoikeuksien omistajat omistavat siis Tonlistin varsinaisen sisällön eli musiikin. Yrittäjä on näin oikeudenomistajista riippuvainen, sillä ilman heitä ei olisi mitä myydä.

Mitä sitten myydään ja mihin hintaan? Kuukauden tilausmaksua vastaan saa käyttöoikeuden Tonlistin lähes 30.000 äänitettyyn biisiin. Maksu on 14,95 USD (eli USA:n dollaria) kuussa. Tätä vastaan saa musiikkia rajoittamattomasti kuunnella omalla tietokoneellaan ja sitä saa myös kopioida tietokoneensa kovalevylle. Mutta jos seuraavan kuukauden maksu jää maksamatta, niin tietokoneelle kopioidut tiedostot katoavat. (Jos maksu on maksettu, Microsoftin järjestelmä päivittää tiedostot automaattisesti).

Tilausmaksutuloista tämä yksityinen yrittäjä saa 90 prosenttia. Oikeudenomistajat ovat suostuneet tähän kokeiluajaksi, jotta homma ei kaatuisi heti alkuunsa. Muutaman kuukauden toiminnan jälkeen näitä kuukausitilaajia on viisi sataa, kun toiminnan saaminen taloudellisesti kannattavaksi edellyttää viittä tuhatta tilaajaa.

Toki systeemistä voi kopioida biisejä omakseenkin. Jos niitä haluaa pysyvästi kovalevylleen tai polttaa niistä cd:n, maksu on 0,99 USD. Näitä kopiointeja voi tehdä halvemmallakin ostamalla krediittejä. Oikeus viiden biisin kopiointiin maksaa 4,45 USD, ja 20 biisiä saa hintaan 15,95 USD. Näistä maksetaan tekijöille tallennemaksut NCB-taksojen mukaisesti (12 %) ja levy-yhtiö maksaa omasta osuudestaan rojaltit artistille.

Islanti on sen verran pieni markkina-alue, että suurilla kansainvälisillä levy-yhtiöillä ei maassa ole paikalliseen tuotantoon keskittynyttä tytäryhtiötä. Myöskään musiikkikustantajia ei ole.

Norjassa ja Tanskassa vastaavat hankkeet kulkevat Phonofile-nimellä. Ne ovat kuitenkin kokonaan oikeudenomistajien ja heidän järjestöjensä ylläpitämiä.

Löytyisiköhän Suomesta yksityinen yrittäjä, joka yhdessä suomalaisten oikeudenomistajien kanssa perustaisi suomalaisen Tonlistin?

Tonlistista kuulimme, kun Islannissa järjestettiin NPU-kokous lokakuussa (NPU = pohjoismaiset kevyen musiikin tekijät). Kuulimme toki paljon muutakin:

– Teoston sisarseurat kaikissa Baltian maissa sekä englantilaisten PRS ovat sopineet, että Baltian seurat eivät jatkossa pidätä lainkaan niin sanottuja kansallisia varoja.

– Elvis ry:n islantilainen sisarjärjestö FTT on muuttanut sääntöjään niin, että tekijänoikeusseuran maksamia korvauksia on jäsenellä oltava vähintään 2.500 euron suuruinen summa vuodessa, jotta jäsenellä olisi äänioikeus. Äänioikeuden menettää aina, jos summa jää alle tuon rajan. Jäsenen muut oikeudet ja edut ovat tuloista riippumattomia.

– Ruotsin STIM on muuttanut sääntöjään niin, että hallituksessa on kolme niin sanottua ulkopuolista asiantuntijajäsentä. Jäsenjärjestöt (kevyen ja vakavan musiikin tekijät sekä kustantajat) nimeävät nämä kolme jäsentä yhteisymmärryksessä. STIM:n hallituksen uusi puheenjohtaja on entinen toimitusjohtaja Gunnar Petri.

Teksti: Martti Heikkilä

Piirros: Vesa Huhtala

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2003

Selaa lehden artikkeleita