Iskelmä-äänestykset

Iskelmä-äänestykset

Tekijät unohdettiin iskelmä-äänestyksissä 

Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry:n johtokunta lähetti 29. marraskuuta kirjeen Yleisradiolle ja Radio Suomelle sekä Iskelmä-ketjulle ja SBS-radioille. Kirjeessä paheksuttiin sitä, että Radio Suomen ja Iskelmä- ketjun Kaikkien aikojen iskelmä -äänestyksiä kanavien ohjelmissa ja kotisivuilla esiteltäessä ja tuloksia julkaistaessa oli jätetty teosten tekijöiden nimet mainitsematta.

”Tämä on selvästi hyvän tavan ja tekijänoikeuslain 3 § 1 momentin vastaista. Muistutamme, että tekijöiden moraalisiin oikeuksiin kuuluvat isyysoikeudet liittyvät tekijän persoonan kunnioittamiseen. Kansainvälinen perusta moraalisille oikeuksille on Bernin sopimuksen 6 bis artiklassa.”, sanotaan kirjeessä, jonka allekirjoittajina olivat kaikki Elvis ry:n johtokunnan jäsenet.

Seuraavassa äänestysten tulokset julkaistuna siten, että tekijöiden isyysoikeutta kunnioitetaan:

radiosuomi.gif Radio Suomen äänestyksen voitti ”Hopeinen kuu”. Kappaleen sävellyksen ja alkuperäisen sanoituksen on tehnyt italialainen Gualtiero Malgoni ja käännöksen Reino Helismaa. Olavi Virran tunnetun levytyksen on sovittanut Jaakko Salo.

Kakkoseksi tuli Unto Monosen säveltämä ja sanoittama ”Satumaa” Kaarlo Valkaman sovittamana Reijo Taipaleen esityksenä, ja kolmanneksi Rauli Badding Somerjoen “Paratiisi”, jonka tekijöitä ovat Baddingin ohella toinen sanoittaja Arja Tiainen sekä alkuperäisversion sovittanut Jani Uhlenius.

iskelma.jpg Iskelmä-radion äänestyksessä ”Hopeinen kuu” sijoittui vasta kolmanneksi. Voittajaksi selviytyi Jukka Kuoppamäen ”Satulinna”, joka tunnetaan erityisesti Kassu Halosen sovittamana Jari Sillanpään esityksenä. Toiselle sijalle ylsi Antti ja Monja Katajan ”Mä putoan” Yölinnun levytyksistä.

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2006

Selaa lehden artikkeleita