ELVIS vetosi Ylen hallintoneuvostoon

ELVIS vetosi Ylen hallintoneuvostoon

(Alkuperäinen julkaisuvuosi 1997)

ELVISin johtokunta päätti kokouksessaan 2.9.1997 lähettää seuraavan vetoomuksen Yleisradion hallintoneuvostolle:

TV1 suunnittelee tiettävästi itsetuotettujen musiikkiohjelmien korvaamista halvoilla ulkomaisilla ostoilla, jopa niin, että Radion sinfoniaorkesterin käyttöä vähennettäisiin. Tämä on järjetöntä ja Yleisradion toimiluvan vastaista. Yleisradion toiminta rahoitetaan mm. lupamaksuilla ja julkisen palvelun maksuilla. Yleisradiolla ei siis ole tarvetta kilpailla kaupallisten radio- ja televisioyritysten kanssa. Mainosrahoitteisuus pakottaa ne ihan toisenlaiseen taloudelliseen ajatteluun, jossa mainostajien tarpeet sekä kuuntelija- ja katsojalukujen maksimointi ovat etusijalla.

Yleisradion tehtävät ovat sen sijaan aivan toiset. Sen ohjelmapolitiikan tärkeimpiä tehtäviä on toisten lähettäjäyritysten jättämien aukkojen täyttäminen ja ennen kaikkea suomalaisen kulttuurin äänitorvena toimiminen. Tämän tehtävän Yleisradio on kevyen musiikin osalta miltei tyystin laiminlyönyt. Hyvin tuotetut tämän alan tapahtumat ovat Yleisradion televisiotoiminnassa erittäin harvinaisia ja radion puolella Yleisradio toimii nykyisin lähes pelkästään ääniteteollisuuden etäispäätteenä ja musiikin tasapäistäjänä. Yleisradion pitäisi olla mukana laajentamassa ja monipuolistamassa suomalaista musiikkikulttuuria eikä kaventamassa sitä. Yksi räikeimpiä esimerkkejä tästä kaventamisesta on lasten musiikin asema nykyisillä radiokanavilla.

Odotamme, että Yleisradion hallintoneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin Yleisradion musiikkiohjelmapolitiikan oikaisemiseksi niin, että se vastaa Yleisradiolle annettua tehtävää suomalaisena kulttuurilaitoksena.

Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry

Myös Suomen Säveltäjät ry on lähettänyt vastaavan vetoomuksen.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/1997

Selaa lehden artikkeleita