”Älä varasta – yhtä tikkaria enempää”
Mitäpä jos lapselle opetettaisiin, että vähän saa kaupasta karkkeja varastaa, vaikkapa yhden tikkarin kerrallaan. Tai että vähän saa pienempäänsä motata, kunhan ei tule mustelmaa.
Seitsemän viisasta miestä on tehnyt esityksen Suomen tekijänoikeuslain muutoksiksi. Tai tarkkaan ottaen neljä miestä ja kolme naista. Viisaudesta todistavat ainakin tittelit (professori, lainsäädäntöneuvos, viestintäneuvos ja vanhempi hallitussihteeri ym).
Tekijänoikeustoimikunta puursi Jukka Liedeksen johdolla puolisen vuotta ja toukokuun alussa mietintö oli valmis luovutettavaksi kulttuuriministeri Suvi Lindénille. Liedes on viralliselta titteliltään neuvotteleva virkamies opetusministeriöstä, mutta lyhyemmin häntä voi tituleerata ”Mr Tekijänoikeus”. Hänhän edustaa kansainvälisestikin alan asiantuntemuksen huippua.
Ihan ilman sarvia ja hampaita tätä Liedeksen johtaman toimikunnan ehdotusta voi pitää pääosin laadukkaana. Lähtökohtahan on ollut se, että Suomen tekijänoikeuslakiin on tehtävä vuosi sitten hyväksytyn EU-direktiivin mukaiset muutokset. Ja paljon on sellaista, missä ei mitään kansallista liikkumavaraa enää olekaan. On hyvä, että tämä asiantuntijoista koostuva toimikunta on hoitanut nämä pakolliset muutokset ”alta pois”. Näihin itsestäänselviin muutoksiin voi lukea senkin, että jumalanpalveluksia ja hyväntekeväisyyspippaloita koskevat tekijänoikeuden rajoitukset nyt jäävät meilläkin historiaan.
Hallitus ja eduskunta voivat nyt rauhassa keskittyä olennaiseen. Ja heittää takaisin jorpakkoon sen varsinaisen sammakon, joka toimikunnan esitykseen on luiskahtanut. Viisaus on nimittäin tyystin loppunut piraattiäänitteiden maahantuonnin kohdalla. Toimikunta ehdottaa, että vasta yli kymmenen piraattiäänitteen maahantuonti on tekijänoikeusrikkomus, josta tuomitaan sakkoon. Perusteluissa sanotaan, että ”hallituksen esityksen jatkovalmistelussa on syytä tarkastella, onko … kymmenen samaa tai eri nimikettä olevan laittomasti valmistetun tallenteen määrä kohtuullinen yksittäisten matkailijoiden kannalta.”
HALOO! Mihin yhteiskunta on menossa, jos ryhdytään arvioimaan kohtuullisuutta VARASTAJAN kannalta? Eihän Lutherkaan käskyä ”Älä varasta” näin ole selittänyt. Yhtä hyvin voisi kysyä, onko lapsen kannalta kohtuullista, että kymmenen karamellipussia saa vapaasti varastaa.
Piraattiäänitteen ostaja varastaa musiikin tekijöiltä ja esittäjiltä, tuottajilta ja kustantajilta sekä valtiolta. Samalla hän rahoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta.
Eihän piraattiäänitteille voi asettaa kiintiöitä niin kuin alkoholille tai tupakalle. Ainoa oikea viesti lainsäätäjältä suomalaisille on se, että yhdenkin piraattilevyn tuominen on vastoin lakia ja että tulli sen takavarikoi. Ehkä kovien rapsujen antaminen parin äänitteen tuomisesta voi olla liioiteltu rangaistus, mutta varkaus mikä varkaus. Rangaistuksissa pitäisi siis olla samat periaatteet kuin muidenkin varkauksien kohdalla.
Joku voi kysyä, mistä sen tietää, että kyseessä on piraattiäänite. Tähän toimikunnalla on ihan kelvollinen vastaus: Tuotteen hinta ja ostopaikka sekä kuitti ovat arviointiperusteita. Ja näkeehän sen useimmiten päältäkin.
Toinen tärkeä viesti uudessa laissa olkoon se, että kaikenlaisten teknisten suojausten purkaminen ja kiertäminen on kiellettyä. Kun esimerkiksi Shakiran uutta levyä ei enää voi soittaa eikä kopioida tietokoneella, ei kenenkään pidä ryhtyä tätä suojausta peukaloimaan. Toimikunta ehdottaa, että joka ”tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta” murtaa suojauksen, tuomitaan vähintään sakkoon. Suojauksen purkamista voi verrata näyteikkunan rikkomiseen, joten rangaistus on paikallaan.
Kaikkien yhteinen etu on, että piratismi saadaan kuriin niin toreilla kuin tietoverkoissa. Ja että musiikkiteokset saadaan suojattua luvattomalta kopioinnilta yhtä hyvin kuin muukin omaisuus. Ja mitä vähemmän ilmaiskopioita, sitä vähemmän on tarvetta tyhjäkasettimaksuillekaan.
Toimikunnan esitys on nyt lausuntokierroksella ja Elvis ry muiden mukana antaa kommenttinsa 14.6. mennessä. Hallituksen esitystä odotetaan kesälomien jälkeen ja eduskunnan on saatettava uusi tekijänoikeuslaki voimaan 21.12. mennessä.
Teksti: Martti Heikkilä
piirros: Vesa Huhtala