15 vuotta selvistellen

Haastattelu

15 vuotta selvistellen

Toinen Selvis (2/87) ilmestyi huhtikuun puolivälissä, ja puheenjohtaja Otto Donner mainitsee kannessa, että ”Kädessäsi on nyt läpykkä no. 2, johon on ilmaantunut 1 (!) uusi kirjoittaja. Toivon että jatkossa teitä tulee lisää. [Veikko] Huuskosen kirjoitus osoittaa että on muitakin kuin toiminnanjohtajamme, jotka ovat huolissan mekaanisen musiikin ongelmista.”

Arthur Fuhrmann kirjoittaa otsikolla ”Tarvitaanko suojatyöpaikkoja?” kevyen musiikin orkesterityöpaikoista, erityisesti UMOsta. ”Mielestäni on täysin turhaa kadehtia sitä, että jollakin big bandillä on vakituiset työpaikat. Meidän tulee pyrkiä vaikuttamaan siihen, että ns. kevyen musiikin työpaikkoja syntyisi lisää, mitä erilaisimpia kokoonpanoja. Tämä tulee nyt erikoisen tärkeäksi, koska vihdoinkin on olemassa tämän alan ammattimuusikko-oppilaitos.”

Veikko Huuskosen kirjoitus on otsikoitu ”Rahasta kiinni”, ja siinä hän pohtii musiikin kuuntelua: ”Täytyykö meidän hyväksyä mekaanisen musiikin pakkosyöttö, jotta saisimme jonkun kolikon enemmän ja samalla tuohota ihmisten kiinnostus musiikkiin? [-] Uskon, että mitä enemmän me pakkosyötämme ihmisille musiikkia, sitä vähemmän sitä tullaan vapaaehtoisesti kuuntelemaan. Tässä kaupassa me säveltäjät ja sovittajat häviämme.

”Läpykässä” on myös maininta siitä, että Teosto on lahjoittanut Malmstén-säätiölle taiteilija Lasse Marttisen maalaaman Georg Malmsténin muotokuvan, joka on sijoitettu säveltäjäjärjestöjen toimistoon Runeberginkadulle.

Viimeisellä – neljännellä – sivulla Fuhrmann vielä kommentoi tekijänoikeuskomitean kolmatta osamietintöä: ”Kyse on mielestäni nyt yksinkertaisesti siitä, että esittävät taiteilijat pääsevät, jos ja kun laki säädetään, samalle tasolle, jossa säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat ovat olleet jo kauan. Näin ollen on meidän, jo solidaarisista syistä, täysi syy tukea tekijänoikeuskomitean hankkeita.”

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2003

Selaa lehden artikkeleita