Ylihärsilän, Käpin ja Hertellin biisi avaa 10-vuotiaan Etno-Espan

Ylihärsilän, Käpin ja Hertellin biisi avaa 10-vuotiaan Etno-Espan

30 viikkoa, parisataa konserttia ja kymmeniätuhansia katsojia. Kun kymmenes Etno-Espa päättyy Palefacen riimein, on takana melkoinen rupeama uuden kansanmusiikin tarjoilua kaupunkilaisille ja turisteille Helsingin paraatipaikalla. Festivaalin avaa maanantaina 11.8. keväällä järjestetyn runokilpailun voittajateoksesta tehdyn kappaleen ensiesitys.

 
Voittajarunon on kirjoittanut pääkaupunkiseutulainen runoilija Harri Hertell ja sen ovat säveltäneet ja esittävät Teosto-palkinnon 2014 saanut Risto Ylihärsilä sekä jouhikkoguru Pekko Käppi. Runokilpailuun tuli yhteensä lähes kaksisataa runoa. Avajaispäivän jälkeen Etno-Espa juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan kaksiviikkoiseksi tiivistyneessä mutta ohjelmistoltaan laajentuneessa muodossa tarjoten jopa 20 ajankohtaista uuden kansanmusiikin yhtyettä. Uutuutena nähdään mm. liverunoklubi, kamujoogaa Espan puistossa sekä Lasten lauantai.
 
Etno-Espan juhlavuoden virallisen avauksen suorittaa 11.8. Espan lavalla klo 16.00 Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n toiminnanjohtaja Aku Toivonen. Avajaisissa jaetaan myös palkinnot runokilpailussa sijoittuneille runoilijoille. Kilpailun päätuomari Risto Ylihärsilä valitsi voittajarunoksi Andrei Belone -nimimerkillä kirjoitetun runon, jonka takaa paljastui helsinkiläinen runoilija ja mm. Helsinki Poetry Connection -kollektiivin perustaja Harri Hertell.Ylihärsilä kommentoi runoa seuraavasti:
 
”Runon 22 sanaa sisältävät puolesta kilometristä 750 metriin tavaraa. Maaginen hetki on tallennettu siten, että siihen on helppo astua sisään, tarkastella sen useita tasoja useilta kanteilta ja havaita se toimivaksi erilaisilla näkökulmilla. Sana muuttuu eläväksi muistikuvaksi, niin kuin mielestäni tämänkaltaisessa runossa pitääkin. Sauna-/kylpemisviitteistä myös pieni plussa.”
 
Toiselle sijalle valikoitui Jaakko Laitinen Helsingistä runolla ”Meitsie” ja kolmannelle sijalle Markku Siira Hämeenlinnasta runolla ”Piilossa”. Avajaisbändinä lavalla nähdään pelimanni-räpin tuore nimi Pitkäsen Matti ja Heidän Alhaisuutensa.
 
Etno-Espan juhlavuoden ohjelmistossa nähdään lisäksi mm. Maria Gasolina, Riikka Timonen, Tuuletar, HERD & Timo Alakotila, Emilia Lajunen Fixed,Pirulainen, Muuan Mies, Orffit ja Haapoja & Illmari. Tapahtuma päättyy perinteisesti Taiteiden yönä 21.8., jonka aikana lavalle kipuavat laulaja-lauluntekijä Topi Saha, Pekko Käppi & K:H:H:L sekä Paleface.
 
Vuodesta 2005 saakka järjestetty festivaali on vakiinnuttanut paikkansa uuden kansanmusiikin näyteikkunana Helsingin keskustassa. Vuosien varrella tapahtumassa on esiintynyt niin kansanmusiikin huippunimiä kuin tuoreita lupauksiakin, vähemmistöryhmien musiikkia unohtamatta.
 
”Jos alkuaikoina joku epäili, mahtaako laadukasta ohjelmistoa uuden kansanmusiikin parista riittää vuosittain moneksi viikoksi, on epäilys tullut kumottua moneen otteeseen. Etno-Espa on saanut vuosittain yli sata esiintyjähakemusta, ja uusien hakijoiden määrä vuosittain on kasvava. Uusi kansanmusiikki elää ja voi hyvin!”, kertoo Etno-Espa yhdistyksen puheenjohtaja Maria Silvennoinen.