Vuoden Kansanmusiikkitekijä: Pekko Käppi & K:H:H:L - Etnogaala järjestettiin ensimmäisen kerran

Vuoden Kansanmusiikkitekijä: Pekko Käppi & K:H:H:L – Etnogaala järjestettiin ensimmäisen kerran

Tavastia-klubilla juhlittiin Suomen ensimmäistä Etnogaalaa tiistaina 7.11.2017. Tilaisuudessa palkittiin ansioituneita kansan- ja maailmanmusiikin sekä kansantanssin tekijöitä. 
 
Palkitut kategorioittain: 
 
Vuoden artisti
Anne-Mari Kivimäki, Tampere
 
Vuoden ilmiö
Orivesi All Stars
 
Vuoden tulokas
Maija Kauhanen, Helsinki
 
Vuoden kansainvälistyjä (palkinnon jakoi Music Finland)
Frigg, pääkaupunkiseutu
 
Vuoden kansanmusiikkitekijä (palkinnon jakoi Musiikintekijät ry.)
Pekko Käppi & K:H:H:L, Tampere
 
Vuoden tanssintekijä (palkinnon jakoi Tanssin Tiedotuskeskus vai Suomen Nuorisoseura)
Petri Kauppinen, Oulu
 
Risteys-palkinto (palkinnon jakoi Maailman musiikin keskus)
Hilda Länsman, Utsjoki
 
Yleisradio striimasi gaalan ja se on nähtävillä 30 vuorokautta Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4270636
 
Tuomariston edustaja Anne-Mari Hakamäki, Kaustinen Folk Music Festival:in ohjelmajohtaja luonnehti ensimmäistä Etnogaalaa:
“Etnogaalan ehdokkaiden joukko toimi hienona osoituksena siitä, miten monipuolinen ja mielenkiintoinen kansanmusiikin kenttä meillä on. Tuomariston tehtävä ei ollut missään nimessä helppo.
Olemme iloisia siitä miten kaikki tämä vahvoista juurista ponnistava kansamusiikki, etno, maailmanmusiikki tai folk kaikkine tekijöineen ja ilmiöineen nojaa vahvasti perinteeseen, mutta samalla pursuaa innokasta, luovaa, kehittävää otetta. Tätä ajatusta halusimme pitää raadin työskentelyn kantavana pohjana. Ehdokkaiden laaja spektri onkin ennemmin positiivinen haaste ja rikkaus, josta riittää monenlaista ammennettavaa myös tuleville jälkipolville.”
 
Vuoden Kansanmusiikkitekijä: Pekko Käppi & K:H:H:L, palkinnon perustelut: 
 
Pekko Käppi on luonut aivan oman äänensä musiikintekijänä. Hän nojaa vahvasti perinteeseen, mutta saa sen kuulostamaan 2010-luvun musiikilta. Hän on tuonut jouhikon ja musiikkinsa uusiin ympyröihin, joissa ne toimivat kuin häkä!
Mutta Matilda ei olisi Matilda ilman muita Kuolleiden Hillittömäin Hevosten luita. Pekon ohella myös Tommi Laine ja Nuutti Vapaavuori taikovat instrumenteistaan shamanistisia, herkkiä ja hypnoottisia soundeja, jotka ammentavat runsaat sävynsä niin kansanperinteen kuin rockin, hevin, jopa popmusiikin ehtymättömästä kaivosta.
 
Vuoden kansanmusiikkitekijät Pekko Käppi & K:H:H:L ja sanoittaja Toni Tapaninen ovat luoneet raa’an, vahvan ja mukaansa tempaavan kokonaisuuden, ja siksi he ansaitsevat tulla tänään palkituiksi.