Vuoden 2017 Teosto-palkinnon sai Mikko Joensuu sävellyksistään, sanoituksistaan ja sovituksistaan levyillä Amen 1 ja Amen 2.

Vuoden 2017 Teosto-palkinnon sai Mikko Joensuu sävellyksistään, sanoituksistaan ja sovituksistaan levyillä Amen 1 ja Amen 2.

Vuodesta 2003 asti jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Kun voittajia on yksi, palkintosumma on 25 000 euroa.

 
”Americana-perinteestä tyylikkäästi ammentavaa musiikkia, jota on tehty pieteetillä ja ilman kompromisseja. Vahvasti henkilökohtainen teoskaksikko kasvaa ja kehittyy monipuolisia ainesosiaan suuremmaksi kokonaisuudeksi. Sielukasta lunastusta.”, tuomaristo totesi perusteluissaan. 
 
Palkinnon saajan valitsi kolmihenkinen tuomaristo esiraadin asettamien kuuden ehdokkaan joukosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi kaupallisen radion emerita, Senior Advisor Leena Puntila ja jäseninä Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla Malarian pelko -levyn teoksista palkittu Henri ’Paperi T’ Pulkkinen. 
 
”Teosto-palkinnon hienous on sen laaja-alaisuus: ehdokkaaksi voi nousta mitä tahansa musiikinlajia ja tyyliä edustavia teoksia”, toteaa tuomariston puheenjohtaja Leena Puntila. ”Tämänvuotisten ehdokkaiden musiikillinen kirjo ja korkea taiteellinen taso on ilahduttava osoitus siitä, miten hyvää musiikkia Suomessa tehdään sekä valtavirrassa että sen ulkopuolella. Mikko Joensuun Amen 1 ja Amen 2 ovat hieno, maailmalle valmis kokonaisuus, jolle ei arvostellessa tarvinnut antaa tasoituspisteitä kotimaisuudesta”, Puntila jatkaa.
 
Ehdokkaina kaikkiaan kuusi teosta tai teoskokonaisuutta
Musiikkialan ammattilaisista koostunut esiraati oli valinnut tänä vuonna palkintoehdokkaiksi kuusi teosta tai teoskokonaisuutta. Yllämainitun voittajan lisäksi ehdokkaina olivat (aakkosjärjestyksessä teoksen nimen mukaan):
 
Adrian – The Hearing
Ringa Mannerin sävellykset ja sanoitukset sekä Ringa Mannerin ja Pasi Viitasen sovitukset The Hearingin levyllä Adrian. 
 
Agartha – Oddarrang
Lasse Lindgrenin, Olavi Louhivuoren ja Osmo Ikosen sävellykset ja Oddarrangin sovitukset levyllä Agartha.
 
Autioilla rannoilla – Edu Kettunen
Edu Kettusen sävellykset, sanoitukset ja sovitukset levyllä Autioilla rannoilla.
 
Romer’s Gap – Olli Virtaperko
Olli Virtaperkon konsertto sähköisesti vahvistetulle sellolle ja orkesterille.
 
Värähtelijä – Oranssi Pazuzu
Toni ”Ontto” Hietamäen sanoitukset sekä Oranssi Pazuzu -yhtyeen sävellykset ja sovitukset levyllä Värähtelijä.
 
Teosto-palkinnolla palkitaan rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia
 
Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat nostavat esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaettiin 14. kerran.
 
Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.
 
Palkintoehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna viulutaiteilija Pekka Kuusisto (esiraadin pj), päätoimittaja Mikko Meriläinen, toiminnanjohtaja Maati Rehor, muusikko Pekka Kuorikoski, toimittaja Susanna Vainiola, toimittaja Tove Djupsjöbacka ja toimittaja Jaani Länsiö.
 
Lisätietoa Teosto-palkinnosta ja edellisten vuosien voittajista löydät Teoston nettisivuilta www.teosto.fi/teosto/teosto-palkinto.