Vuoden 2017 Juha Vainio -palkinto Juha Tapiolle

Vuoden 2017 Juha Vainio -palkinto Juha Tapiolle

Juha Vainio -palkinto myönnettiin tänä vuonna lauluntekijä Juha Tapiolle, 43. 

Juha Tapion laulut sijoittuvat Suomi-iskelmän ja Suomi-rockin välimaastoon. Ne ovat vähän kumpaakin eivätkä täysin kumpaakaan. Sen sijaan ne ovat puhdasoppinen esimerkki mies, hyräily ja kitara -tekniikalla syntyneestä musiikista. 

Juha Tapio on synnynnäinen melodikko. Hän löytää ensin sävelten synnyttämän tunnetilan ja alkaa etsiä siihen sopivia sanoja. Hän on sanonut, että ”laulu syntyy aina laulamalla”. Tekstin tehtäväksi jää siirtää tuo laulaen vangittu tunnetila suuremman yleisön aistittavaksi ja arvioitavaksi. 

Juha Tapio on todennut, että laulutekstin syvyys tulee siitä maailmasta, joka on todellinen lauluntekijän päässä silloin, kun sanat löytävät muotonsa. Sanat ovat Juha Tapiolle silta lauluntekijän kuplasta kuulijan arkeen. Tämän sillan rakentaminen vaatii lahjakkuuden lisäksi lauluntekemisen käsityötaitoa eli oikeita materiaalivalintoja ja mittatarkkuutta. Juha Tapion keskeinen sparraaja sanojen valinnassa ja tavujen viilaamisessa on ollut hänen pitkäaikainen levytuottajansa Pekka Ruuska. 

Juha Tapion laulujen minäkertoja on laulajan oloinen hahmo, josta moni muukin löytää itseään, tuttaviaan ja elämäänsä. Laulut olivat pitkään tunnetumpia kuin niiden tekijä. Vielä kymmenisen vuotta sitten näyttelijä Kari Väänänen tuli kehumaan illan bändiä kehottaen heitä tekemään jatkossa omia biisejään. Hänelle ei pälkähtänyt päähän, että illan laulut olivat hänen kättelemänsä nuoren miehen kynästä. Sittemmin ongelma on poistunut. Juha Tapio tunnetaan jo siinä missä hänen laulunsakin. 

Juha Vainio -palkinto ansaitaan kuitenkin lauluilla. Juha Tapio on osoittanut, että niihin kannattaa panostaa ja muu tulee niiden mukana, jos on tullakseen. Juha Tapiosta kasvoi ensin lauluntekijä, vasta sitten suurien estradien tähti. Hänen tunnetuimmat laulunsa ovat kestäneet viime vuodet kovaa käyttöä radioaalloilla, keikoilla ja karaokeilloissa: Ohikiitävää, Kaksi puuta, Pettävällä jäällä, Sinun vuorosi loistaa, Tykkään susta niin että halkeen, Jotain niin oikeaa…

Onko sittenkin niin, että viileä ulkokuoremme on kuorrutusta ja ne asiat, joita todella haluaisimme sanoa, vaativat kehtaamista? Juha Tapio vastaa tähän omaan kysymykseensä lauluillaan. Hän avaa lauluissaan todellisuuden, jota silmät ei nää ensivilkaisulla ja joka vaatii vähän kehtaamista. 

Juha Vainion säätiön hallitus palkitsee Juha Tapion rohkeudesta etsiä omat laulunsa ja liittää perinteinen folk-rockin laulaja-lauluntekijyys osaksi suomalaista iskelmätraditiota. Kotkalaisen sanoittaja Juha Vainion nimeä kantava palkinto luovutettiin Juha Tapiolle Kotkan Meripäivillä perjantaina 14.7. kello 15.00 Kotkan kauppatorilla. Palkintosumma on 6000 euroa. Juha Vainion rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry.